Erzurum'un Gururu BMS
BMS Belgelendirme Mesleki Yeterlilik Sınav Merkezi, Erzurum'un gururu oldu. Türkiye genelinde bu kapsamda yetkili 7 kuruluştan biri olan BMS'nin açılışı, Atatürk Üniversitesi Nenehatun Kültür Merkezinde yapıldı.
BMS Belgelendirme Mesleki Yeterlilik Sınav Merkezi, Erzurum’un gururu oldu. Türkiye genelinde bu kapsamda yetkili 7 kuruluştan biri olan BMS’nin açılışı, Atatürk Üniversitesi Nenehatun Kültür Merkezinde yapıldı.
2006 tarihinde 5544 sayılı kanun ile kurulan Mesleki Yeterlilik Kurumu, aynı yıl çıkarılan kanun hükmünde kararnameler ile çalışma hayatında çok önemli görevler üstlendi. Bu kapsamda, ülkemizde tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmasını zorunlu hale getiren kurum, belge ve sınav masraflarının da işsizlik sigortası fonundan karşılanmasına yönelik düzenlemeler yaptı. Bu tarihten sonra ülkemizde verilecek tüm mesleki ve teknik çalışma izinlerinin, ulusal meslek standartlarına göre verilmesi yasal zorunluluk haline getirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ geçtiğimiz yıllarda yayınladığı tebliğ ile 81 meslekte belge sorumluluğu getirdi.
Ajans Orkestra bünyesinde başarılı çalışmalara imza atan genç girişimciler Burak Yıldız ve M. Salih Çolak ile Salih Yeşilkent güç birliği yaparak Erzurum’da BMS Belgelendirme Mesleki Yeterlilik Sınav Merkezi’ni kurdular. Uzun ve meşakkatli bir sürecin ardından yetki belgelerini alan girişimci gençler, doğudan tüm ülkeye hizmet verecekler.
Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite olan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetki belgesini alan BSM Belgelendirme Mesleki Yeterlilik Sınav Merkezi, düzenlediği açılış programı ile paydaşlarına bilgilendirme yaptı. Atatürk Üniversitesi Nenehatun Kültür Merkezinde yapılan açılış törenine, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Mustafa Ilıcalı ve İbrahim Aydemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Erzurum Ticaret Odası Başkanı Lütfü Yücelik, Meclis Başkanı Saim Özakalın, DAP Başkanı Adnan Demir, Aras Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Yaşar Babür, siyasiler ve İnşaat sektöründe faaliyet gösteren işadamları katıldı.
İnşaat alanında 12 sektör
Törenin açılış konuşmasını yapan BMS şirketinin Belgelendirme Müdürü Burak Yıldız, yaklaşık bir yıllık sürecin sonunda TÜRKAK Akreditasyonunu tamamladıktan sonra MYK denetimini de başarı ile tamamladıklarını ifade ederek inşaat sektörünün 12 ulusal yeterliliğinde belgelendirme yapmak üzere Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirildiklerini söyledi. Uzman bir kadro ile çalıştıklarını ifade eden Yıldız, “ Firmamızda tamamı alanında uzman mühendisler, teknik öğretmenler, teknikerler ve teknisyenler görev yapmakta. Bununla birlikte karar alıcılar, değerlendiriciler, iç doğrulayıcılar ve sınav görevlileri ile Eylül ayından itibaren objektif ve tarafsız bir şekilde sınav yaparak başarılı olanlara belgelerini vermeye başladık. BMS Belgelendirme inşaat sektörünün 12 Ulusal Yeterliliğinde sınavlarını yapmaktadır” dedi.
Doğu’dan da batıya hizmet oluyormuş
Şehrin kalkınması, ülke genelinde isminin ön plana çıkması ve bu işin yalnızca batıda değil doğudan da olabileceğini göstermek amacı ile bu işe girdiklerini belirten BMS Belgelendirme Genel Müdürü M.Salih Çolak ise, “ Bizler Burak Yıldız, Salih Yeşilkent ve Salih Çolak olarak memleket sevdalısı genç girişimcileriz. Erzurum’da bu işin olabileceğine öncelikle inandık ve uzun, meşakkatli bir süreç sonunda başarıya ulaşarak akreditasyon sürecini gerçekleştirdik. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığı size bir imza yetkisi verdiğinde inanın karşılığında eksiksiz bir kurum istiyor.46 kişilik bir ekiple çalıştık, çok emek sarf ettik ve başardık. Kalkınma yalnızca devlet eliyle olmaz, her şeyi devlet yapsın demeyle olmaz. Millette ticarete atılarak, başarılı olarak, istihdam yaparak, ekonomik büyümeye destek olarak bu kalkınmayı sağlayabilir. Bizler elimizi taşın altına koyarak bu işe girdik ve başarılı olduk. Siz büyüklerimizden de bizleri desteklemenizi istirham ediyoruz” diye konuştu.
Sorsan her kez sanatçı!
Daha sonra kürsüye gelen Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmek ise belgelendirme yapılırken dikkatli olunması uyarısında bulundu. Çok önemli bir görev ifa edildiğinin altını çizen Başkan Sekmen, “ ülkemizde ve şehrimizde sanatçı çok ama iyi iş yapan maalesef yok. Biz belediye olarak birçok iş yaptırıyoruz. İş başına gittiğimizde gönyeyi, teraziyi bilmeyen ustalar ile karşılaşıyoruz. Sorsan her kez sanatçı, bir büyüğümüz sanatçıyı ‘işini yaparken bir başkasının işine zarar vermeyen’ diye tarif ederdi. Bakıyorsunuz bir duvar yapılmış, duvarın her tarafı eğri. Onu düzeltmek birçok sıva ve malzemenin harcanmasına neden oluyor. Kulüp binası yapıyorduk, dolaplar yerleştiriliyor. Dolabın konulacağı alttaki duvar ile üstteki kısım arasında beş santim fark var. Yapan inşaat mühendisini çağırdım, bana ‘düzeltirim’ dedi. Bu işler böyle olmaz, bizim yaptığımız işler günübirlik oluyor maalesef. Elin adamına gittiğimiz zaman kalitesi ile işçiliği ile ustalığı ile bakıyorsun mükemmel iş çıkarmış. Aradan yıllar geçmiş en küçük bir deformasyon olmamış. Terazisinde en ufak bozukluk yok. Bizlerinde böyle hassas olmamız gerekiyor. Bu nedenle arkadaşlarımı kutluyorum, çalışmalarını önemsiyorum ve başarılar diliyorum” dedi.
Çok önemli buluyorum
Daha sonra kürsüye gelen AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı özellikle inşaat sektöründe belgelendirmenin önemine değindi. Ilıcalı, “ Bu kadar teknik ve önemli bir işin Erzurum’da kurulmasını önemsiyorum. Helal olsun, tebrik ediyorum. Bu konu birazda benim uzmanlık alanıma giriyor. Bir sürücü kursu açılabilir ama böyle bir girişim gerçekten zor ve her kesin yapabileceği bir iş değil. Yaptığınız iş direk insan hayatı ile ilgili. Gerek konutlarda gerekse yol inşaatlarında direk yaşamı etkileyen konular. Sizlere özellikle belediyelerimizin destek olması gerekiyor.” diye konuştu.
Ahilik geleneği yaşatılıyor
Eskilerin ‘iyi insan işini iyi yapan insandır’ dediklerini hatırlatan AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ise, “ Bu müessese de işini iyi yapan insanların yetişmesine vesile olacak. Ben bu genç kardeşlerimi ve ailelerini uzun yıllardır tanıyorum. Dadaş kumaşında, kıvamında gençler. Daha önceki işlerinde de başarılı oldular buradaki işlerinde de başarılı olacaklarına gönülden inanıyorum. Aslına bakarsanız bu konu bizim kültürümüzde var olan ahilik geleneği ile alakalı bir durum. Bu iş adeta ahilik geleneğinin kurumsallaştırılmasıdır” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından sınavlarda başarılı olan ve yetkilendirme belgesi alan işçilere belgeleri takdim edildi. Ardından temsili kurdele kesilerek hayırlı olsun temennilerinde bulunuldu.