ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen Türkiye Ekonomi Şurası'na katılan Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı istihdam seferberliğinde hedefe, iş dünyası ve hükümetin el birliğiyle ulaşılabileceğini söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen Türkiye Ekonomi Şurası’na katılan Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliğinde hedefe, iş dünyası ve hükümetin el birliğiyle ulaşılabileceğini söyledi.
ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, şura sonrası yaptığı değerlendirmede, ülkede istikrarın yakalanması için ekonominin en kısa sürede rayına girmesi gerektiğini belirterek, hükümetin bu yöndeki gayretlerinin umut verici olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istihdamın artırılmasıyla ilgili başlattığı seferberlik ve iş dünyasından bu konuda istediği desteğe de dikkati çeken Başkan Yücelik, “İstihdamı kolaylaştıran adımlar atan hükümetin desteği ve iş dünyamızın taşın altına elini sokmasıyla Cumhurbaşkanımızın başlattığı bu seferberliğin hedefine ulaşacağına inanıyorum” dedi.
“CAZİBE MERKEZLERİ PROGRAMI’NDAN ÜMİTLİYİZ”
Cazibe Merkezleri Programı’ndan Erzurum ve bölge adına ümitli olduklarını kaydeden Başkan Yücelik, “Programın açıklanmasının ardından ulusal firmaların şehrimize ilgisinin artması bizleri bölgemizin ve şehrimizin geleceği adına sevindiriyor. Sözü edilen yatırımların hayata geçirilmesiyle şehrimizdeki mevcut ve yeni firmaların istihdama katkısı da önemli miktarda artacaktır.” diye konuştu.
Şura’da ekonomi yönetimindeki bakanlarla yaptığı görüşmede, bölgedeki mevcut işletmelerin de Cazibe Merkezi Programı’ndaki desteklerden faydalanmasının çok isabetli olacağını ileten Başkan Yücelik şunları söyledi; “Bu düzenleme yapılması durumunda, gerek istihdam gerekse ekonomik anlamda geri dönüş olacaktır. Yeni yatırımlarla birlikte mevcut yatırımların da aynı kapsamda değerlendirilmesi hem ilave istihdam, hem ilave yatırım, hem de şehre ve bölgeye daha fazla katma değer anlamına geliyor. Bizler bugüne kadar şehrimizde üretimin ve istihdamın artırılması için elimizde geleni yaptık bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.”
ŞURA’YA, SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNULDU
ETSO Başkanı Yücelik, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Ekonomi Şurası’na, Erzurum ve bölgenin sorunlarına yönelik teklif ve öneriler sundu. Şura, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın yanı sıra Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek ve Nurettin Canikli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun açış konuşmasıyla başlayan Şura’da daha sonra Başbakan Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından ülkenin çeşitli bölgelerinden belirlenen 30 temsilci bölgeleriyle ilgili sorunları dile getirip çözüm önerileri sundu.
“TEŞVİK SİTEMİ REVİZE EDİLMELİ”
Başkan Yücelik’in sunduğu sorun ve çözüm önerileri raporunda öncelikli olarak mevcut teşvik mevzuatının bölge ihtiyaçlarına göre revize edilmesi gerektiği belirtilerek, enerji desteği, SGK pirim desteği ve vergi indirimi gibi araçların kullanımına daha fazla yer verilmesi gerektiğinin önemle altı çizildi. Bölgede giderek artan göç sorununun önlenmesi gerektiğinin vurgulandığı raporda, TÜİK verilerine göre Erzurum’un 2000 yılından bu yana verdiği göçün il nüfusuna oranının yüzde 60’ı geçtiğine dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi; “Göçün önlenebilmesi için ısınma, ulaşım, giyim, nitelikli barınma ve benzeri giderlerin oluşturduğu yükün azaltılması ve özellikle gelir vergisi, emlak vergisi, özel tüketim vergisi ve KDV gibi vergi kalemlerinde göçü önleyebilecek vatandaş lehine düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.”
Bölgedeki eğitim kalitesinin daha da yükseltilmesi için çeşitli önerilere yer verilen raporda, “Bölgede görev yapan eğitim ve öğretim görevlileri ile öğretmenlerin ayrılmasını önleyici özel tazminatlar gibi mali tedbirlerin yanı sıra lojman ve benzeri özendirici sosyal teşviklerin alınması gerekmektedir” denildi.
“KAMU YATIRIMLARI BÖLGEMİZ İÇİN ÖNEMLİ”
Başta ulaşım alanındaki büyük kamu yatırımları olmak üzere bölgede devam eden bütün kamu yatırımlarına hız kazandırılmasının büyük önem taşıdığının belirtildiği raporda şu görüşlere yer verildi; “Erzurum ve doğusu için yüksek hızlı tren çalışmasının bir an evvel başlatılması ve Karadeniz limanlarına ulaşım sağlayacak tünellerin ve yolların bir an evvel tamamlanması gerekmektedir. Yine tarım ve hayvancılığın istenilen seviyede gelişmemesi de şehrimizin ve bölgemizin önemli bir sorunudur. Şehrimize ve bölgemize uygun hayvan ırkı ve tohum ıslahının yapılması, tarım ve hayvancılık işletmeleri için ekonomik ölçek büyüklüğü belirlenerek, her ölçek için ayrı destek mekanizmaları oluşturulması, bu sorunların çözümüne yönelik alınacak tedbirlerden birkaçı olabilir.”
“NİTELİKLİ İŞ GÜCÜNE İHTİYACIMIZ VAR”
Erzurum’da yeterli ölçüde nitelikli eleman yetiştirilemediğinin, yetişen sınırlı ölçüdeki insan kaynağı da daha gelişmiş bölgelerde yaşamayı ve çalışmayı tercih ettiğinin dile getirildiği raporda, bölgede nitelikli işgücünün yetersiz olması ve diğer gelişmiş bölgelere yaşanan beyin göçünün bölge sanayisinin gelişimini olumsuz yönde etkilediği ifade edildi. Raporda ayrıca, AR-GE, yenilikçilik ve girişimcilikle ilgili de birtakım sıkıntılar yaşayan Erzurum’da firmaların, kaynak yetersizliği, bilgi eksikliği, yetersiz kurumsallaşma, nitelikli insan kaynağı eksikliği gibi nedenlerden dolayı yeterli düzeyde AR-GE faaliyeti gerçekleştiremediği kaydedildi.