ETSO'da, 'Mesleki Yeterlilik' semineri düzenlendi
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından düzenlenen, 'Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Ulusal Yeterlilik Bilgilendirme Semineri', ETSO konferans salonunda gerçekleştirildi.
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından düzenlenen, ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Ulusal Yeterlilik Bilgilendirme Semineri’, ETSO konferans salonunda gerçekleştirildi.
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi (MEYBEM) A.Ş. Genel Müdürü A. Saygın Balaban ve MYK Uzman Yardımcısı Burcu Günşen’in konuşmacı olduğu seminere, ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hasan Akal, SGK İl Müdürü Nizamettin Durmuş, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Recep Demir, ETSO Genel Sekreteri Av. Harun Delibaş, ETSO Genel Sekreter Yardımcısı ve Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Birimi Sorumlusu Kürşat Karagöl ile işverenler ve personelleri katıldı.
Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun tanıtıldığı sinevizyon gösterisiyle başlayan seminerin ilk konuşmasını yapan MYK Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, çalışma hayatındaki bazı genel sorunlara değindi. Bu sorunların başında, mesleklerin standartlarının olmaması nedeniyle eğitimde, ölçme değerlendirmede ve üretimde kalite ve verimliliğin sağlanamaması olduğunu kaydeden Ordukaya, bu alandaki başka bir sorunun da; uzun süren mesleki ve teknik eğitimlerden mezun olan kişilerin gerçek iş piyasasının beklentilerini karşılamaması ve iş ortamına uyum sağlayamaması olduğunu dile getirdi.
“İstihdamın yüzde 51’i ‘tehlike’ sınıfında”
Ordukaya şunları söyledi; “Bunların yanı sıra, serbest öğrenme ile kazanılan yetkinlikler için uygun bir belgelendirme sisteminin olmaması, mevcut yapılarda, hak etmeyen kişilerin de belgelere ulaşabilmesi, belgelendirme yapılarının uluslararası geçerliliği ve kıyaslanabilirliğinin olmaması, mesleklere özgü iş sağlığı ve güvenliği standartlarının olmaması nedeniyle de iş sahalarında meydana gelen ihlaller de bu alanda yaşanan diğer sorunlar olarak sıralanabilir.”
Konuşmasında, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğuyla ilgili de bilgi veren Daire Başkanı Ordukaya, belge zorunluluğuyla ilgili yapılan tanıtım faaliyetlerini anlattı.
Seminerde daha sonra konuşan MEYBEM Genel Müdürü A. Saygın Balaban da, “Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Mesleklerle ilgili Mevzuat”, “Ulusal Yeterlilik Sistemi” ile MEYBEM’in faaliyetleri ve bu alandaki teşviklerle ilgili bilgiler verdi. İstihdamın yüzde 51’in tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalıştığını söyleyen Balaban, tehlikeli işlerde çalışan 13 milyon 783 Bin 045 istihdamın 6 milyon 794 Bin 909’unu ‘az tehlikeli’, 4 milyon 230 Bin 486’sının ‘tehlikeli’, 2 milyon 757 Bin 650’sinin de ‘çok tehlikeli’ işler sınıfında çalıştığını belirtti.
Belgeli yeni personel çalıştırana 54 ay teşvik
Mesleki yeterlilik konusunda geçerli olan ve olmayan belgelerle ilgili bilgi veren MEYBEM Genel Müdürü Balaban, 5544 Sayılı Kanun’a göre; mesleki yeterlilik belgesi, ustalık belgesi ve mezun olduğu alanda çalışanlar için meslek lisesi diplomasının geçerli, düz lise diploması, geçici ustalık belgesi, mesleki eğitim merkezi, halk eğitim merkezleri kurs sertifikaları, İŞKUR kursları, işbaşı eğitim programları ve kalfalık belgelerinin ise geçersiz olduğunu söyledi. Mevcut haliyle 48 meslekte zorunlu olan Mesleki Yeterlilik Belgesi olmadan personel çalıştıran iş yerlerinde iş müfettişlerince yapılan denetimlerde belgesiz her bir çalışana, her bir ay için 500 lira idari para cezası kesileceğini kaydeden Balaban, buna karşılık Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip personel çalıştıran işverenlerin de istihdam konusunda sağlanan teşviklerden faydalandığını vurguladı. Balaban, “Eğer mevcut çalışan mesleki yeterlilik belgesi alırsa, firma SGK işveren primini 12 ay ödemiyor. Belgesi olan bir işçiyi işe alan firma ise, SGK işveren primini 54 ay ödemiyor. Bu da işverenlerimiz için çok ciddi destekler anlamına geliyor” diye konuştu.
Seminer, katılımcıların farklı konularda uzmanlara yönelttiği soruların cevaplandırılmasının ardından sona erdi.