EYT nedir? Kimler bu kapsama giriyor?

İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr Resul KURT, EYT'de Finlandiya ve Almanya modelinin detaylarını Haber7'ye anlattı.

EYT nedir? Kimler bu kapsama giriyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

EYT NEDİR? KİMLER BU KAPSAMA GİRİYOR?

Bir kişinin hangi koşullarda emekli olacağı, kanuna göre belirlenir. 2008’den önce SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı olmak üzere üç ayrı kurum ve kanun söz konusuydu.

EYT'DE FİNLANDİYA VE ALMANYA MODELİ! EYT'YE ÇÖZÜM OLACAK MI?

Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekili Vedat Bilgin’in EYT’liler ile görüşmesinin ardından, başta Finlandiya ve Almanya modeli olmak üzere birçok formül tartışılmaya başladı. İşte EYT'de Finlandiya ve Almanya modelinin tüm detayları... Finlandiya modeli 'kısmı erken yaşlılık emekliliği' olarak geçiyor. Yani kesintili erken emeklilik.... Kısacası emekli aylığınızın belli bir miktarı kesilerek daha erken emekli olabilme imkanı sağlanıyor. Almanya modeli ise şu şekilde; Almanya'da emeklilik yaşı 65 ve 67 ancak 63 yaşını dolduran bir kişi kesintili emekliliği kabul ettiği zaman emekli maaşından her ay yüzde 0,3 oranında, yıllık ise 3,6 oranında, 2 yıl için ise 7.2 kesintiyi kabul ettiği zaman emekli olabiliyor.

YAŞ ŞARTI DEVREYE GİRDİ

Bu tarihten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında birleştirildi. Örneğin ilk kez 30 Nisan 2008’de SSK’lı olan bir erkek 60 yaşında, 7 bin prim günüyle emekli olabilirken, bir gün sonra yani 1 Mayıs 2008’de SSK’lı olan bir erkek 7 bin 200 prim günüyle emekli olabilir hale geldi. Yani bir gün geç sigortalılık 200 gün fazla çalışmayı gerektirdi. 9 Eylül 1999’da da 4447 sayılı Kanun hayata geçerken, bu tarihten önce sigortalı olanlar için de kademeli bir yaş şartı devreye sokuldu.

BİR GECEDE DEĞİŞTİRİLDİ

9 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olan erkekler için 60, kadınlar için 58 yaş şartı getirildi. Yani, bir gecede emekli olmak için belirli bir yaşı doldurmak zorunda kaldılar. Ve sorun tam da bu noktada başladı. 1999’da sisteme acil müdahale gerekiyordu ve neredeyse bir gecede şartlar değişti. Sonuçta ‘emeklilikte yaşa takılanlar’ oluştu.

KAYNAK:HABER7