FÜ Hastanesinde bir yenilik daha
Fırat Üniversitesi Hastanesi'nde diyabetik ayak kliniği açıldı.
Diyabetik Ayak Kliniği açılışında konu ile ilgili bir açıklama yapan Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Gökhan Artaş 'İlimize ve bölgemize en iyi şekilde hizmet etmeyi görev edinen Fırat Üniversitesi Hastanesi olarak yine bir yeniliğe imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
İlimiz ve bölgemizde tek olan Diyabetik Ayak Kliniğinin açılışını bugün yaptık. Özellikle Diyabetin komplikasyonları arasında yer alan yara bakımı ve diğer komplikasyonları yönetiminde iç hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyeleri ve çalışanları ile birlikte kliniğimizi hizmete sunduk” dedi.
Fırat Üniversitesi Hastanesi İç hastalıkları Anabilim Dalı ve Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Kılıç da; “Diyabet hastalığı son yıllarda maalesef ciddi bir artış göstermiştir. Özellikle bölgemizde tip 1 ve tip 2 diyabet ve sekonder komplikasyonlarının artışı görülmüştür. Bu komplikasyonların başında ayakta yara yani “Diyabetik Ayak” gelmektedir. Bu nedenle Fırat Üniversitesi Hastane’sinde Diyabetik Ayak Kliniğini açmış bulunmaktayız.
Bu kliniğimiz şimdilik 12 yataktan ibaret, ancak ileriki günlerde yatak sayımızı artırmayı planlıyoruz”dedi. Kılıç, “ özellikle bölgemizdeki Tunceli, Muş, Bingöl gibi illerden çok sayıda bu hastalığa maruz kalan hastalar olduğunun” altını çizdi.
Fırat Üniversitesi Hastanesi İç hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nevzat GÖZEL ise;” Kliniğimiz uzman ekibiyle hizmet vermektedir. Diyabetik Ayak Kliniğinin açılması bölgemizde önem arz etmektedir. Özelikle Diyabetik Ayak hastalıklarının tanısı ve diğer komplikasyonların tedavisi için bu kliniğin açılması bizim ve hastanemiz için çok önemliydi. Bu konuda Başhekimliğimize ve tüm idarecilerimize teşekkür ediyoruz” dedi.
Açılışın ardından Klinikte yatan Diyabetik Ayak tedavisi gören hastalar ziyaret edildi.
DİYABETES MELLİTUS HASTALIĞI
Diyabetes Mellitus (Şeker Hastalığı)’un sıklığı ülkemiz gibi endüstrileşmekte ve gelişmekte olan ülkelerde giderek artmaktadır. Diyabetes Mellitus, kontrolsüz bırakıldığında hastaların yaşam kalitesini etkileyen ve önemli komplikasyonlara yol açan kronik metabolik bir hastalık olup, buna bağlı olarak da hem bireye hem de topluma ekonomik yükler getirmesi nedeniyle evrensel bir sağlık sorunu halini almıştır.
Bu komplikasyonlar içerisinde diyabetik ayak enfeksiyonu önemli bir yer tutmaktadır. Diyabet hastalarında ayak yaraları en ciddi ve en sık gözlenen komplikasyonlardan birisidir. Diyabetik ayak, şeker hastası olan kişinin hastalığının uzun sürmesinden ya da şeker seviyesinin kontrol altına alınmasının zorlaştığı durumlarda ayakta çıkan kronik yaralara verilen isimdir. Bu durumda ayakta geçmeyen yara ya da enfeksiyon gelişebilmektedir.
Tedavinin iyi olmaması durumunda hastanın ayağını ya da komple bacağını kaybetmesi mümkündür. Diyabetik ayak ampütasyonu sıkça yaşanan sonuçlardandır. Her 5 diyabet hastasının 1 tanesi hastanelere ayak sorunlarından dolayı başvurmaktadır. Her 10 diyabet hastasının 7 tanesinde ise ayak sorunları görülmekte ve diyabetik ayak yaraları ortaya çıkmaktadır.
Diyabetik ayak, diyabetli hastaların yaşam kalitesini düşürür, iş gücünü azaltır ve hastanede kalış süresini uzatır. Aynı zamanda tedavi maliyetini arttırarak ülke ekonomilerine ilave yükler getirir. Bir çok dahili ve cerrahi bilim dalı diyabetik ayak enfeksiyonunun tedavisinde multidisipliner yaklaşıma katkı sağlamaktadır. Elazığ başta olmak üzere çevre illerdeki diyabetik ayak enfeksiyonu tanılı hastalar bu multidisipliner yaklaşım nedeni ile direkt olarak bir muhattap bulamamaktadır. Bu sorunun tespitinden sonra çözüm odaklı olarak; hastane idaremizin de destek ve katkıları ile İç Hastalıkları Anabilim dalı bünyemizdeki Endokrinoloji Bilim Dalı koordinatörlüğünde gerek ilimiz, gerek çevre illerdeki hastalarımızın direkt olarak başvuracakları bir merkez olacak şekilde Diyabetik Ayak Kliniğimizi hizmete açıyoruz. Hastalarımızın en üst düzeyde bu kliniğimizden faydalanacağını düşünüyoruz. Tüm bölgeye hayırlı ve faydalı olması dileğiyle' denildi.