F.Ü yeni doğan ünitesi Türkiye'de ilk 3'te!

Elazığ F.Ü Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi, el değmeden ilaç hazırlanan servisinin de yer aldığı 5 farklı bölümüyle Türkiye genelinde bulunan 3. gelişmiş merkez olarak bebeklere hayat veriyor.

F.Ü yeni doğan ünitesi Türkiye'de ilk 3'te!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

1998 yılında kurulan Fırat Üniversitesi Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi 1 yıl önce tamamen revizyondan geçerek kuvöz sayısını 25’ten 50’ye çıkarırken, kapalı devre kamera sistemi, el değmeden mama ve ilaç hazırlama servisleri ile Türkiye’de ilk 3 merkezden biri haline geldi. Elazığ başta olmak üzere Bingöl, Tunceli, Muş, Iğdır, Ordu, Şırnak, Bitlis ve Mardin gibi bir çok şehirden kabul edilen bebekler, burada yapılan tedavi ile hayat buluyor.
 
1 yıl önce ünitenin revizyona alındığını belirten Yeni Doğan Yoğun Bakım sorumlusu Doç. Dr. Erdal Taşkın, "Revizyona sokulmasıyla 25 olan kuvöz sayısı 50’ye çıkartılırken, yeni teknolojik imkanlarla donatılıp üst düzey bir ünite haline getirildi. Bölümümüz, dünyadaki tüm yenilikleri izleyip, takip edilebilecek nitelikte oldu" dedi.
 
BÖLGEYE HİZMET VERİYOR
Ünitenin yapılan yenilikler ile bölgeye hizmet eden bir referans merkezi haline geldiğini ifade eden Doç. Dr. Taşkın, "Elazığ dışında, Bingöl, Tunceli, Muş ve Bitlis gibi illerine yanı sıra Iğdır, Kars, Erzurum hatta Ordu gibi illerimiz ile doğudan Şırnak, Batman Hakkari gibi illerimizden hasta alıyoruz. Hastalarımızın yüzde 90’ı başka illerden geliyor. Burası bir referans merkezi gibi olduğu için tedavi edilemeyen hastalar merkezimize gönderilmeye başlandı. Bizde en iyi şekilde tedavi imkanlarını kullanmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
 
TÜRKİYE’DE İLK 3’TE
Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde bakılan hastaların doğumdan sonra ilk 28 günlük bebekler olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Taşkın, şöyle devam etti:
 
"Ancak bu 28 günlük bebeklerle sınırlı kalmıyor. Örneğin 24 haftalık doğan bir bebek, yaklaşık 34 haftayı buluncaya kadar yeni doğan yoğun bakım ünitesinde yatmaktadır. Bazen de bebeklerin yatışları 6 aya kadar devam edebilmektedir. Biz burada yeni doğanın cerrahi, dahili ve metabolik her türlü sağlık sorunuyla ilgilenecek bir hastaneyiz. Sağlık Bakanlığının istediği tüm personel ve teknik donatıya sahibiz. Örneğin her 3 bebeğe bir hemşiremiz bakmaktadır. Bunun yanı sıra hem personel davranışını hem de ünite içerisindeki durumu görmek amacıyla kapalı devre kamera sistemi bulunmaktadır. Bu şekilde hem hastalarımızın hem de personelimizin güvenliğini takip etmekteyiz. Ünitemiz 5 farklı birimden oluşmaktadır. El değmeden bebeklerin besinlerinin hazırlandığı ünitemiz var. Türkiye’de bazı merkezlerde bulunan el değmeden ilaç hazırlama ünitemiz var. Sağlık personelimizin bebeklere uyguladığı ilaçlar özel bölme ve akım gerektiren merkezde yapıyoruz. Bu da Türkiye’de 2 merkezde yapılıyordu, 3. merkez bizim oldu."