Gazi ve ailelerine sağlık semineri verildi

Elazığ'da, Muharip Gaziler Derneği üyeleri ve ailelerine yönelik, Medical Park Elazığ hastanesi doktorları tarafından kalp, prostat ve meme kanseri konularında seminer verildi.

Gazi ve ailelerine sağlık semineri verildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Medical Park Elazığ Hastanesi tarafından, Muharip Gaziler Derneği üyeleri ile ailelerine yönelik sağlım semineri düzenlendi. Hastanenin konferans salonunda düzenlen seminere, Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adil Orman, Üroloji Uzmanı Op. Dr. Serhat Yentür, Genel Cerrahi Op. Dr. Yusuf Tekeş, Muharip Gaziler Derneği Başkanın Namık Bulut, dernek üyeleri ile aileleri katıldı.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adil Orman, Üroloji Uzmanı Op. Dr. Serhat Yentür, Genel Cerrahi Op. Dr. Yusuf Tekeş tarafından katılımcılara seminer verildi. Seminerin ilk konuşmacısı Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adil Orman, “Hedefimiz sizin kalp hastası olmamanızdır. Bizim bugün sizi davet etmemizin sebebi sizin bu hastalığa yakalanmanızı önlemektir. Kalp hastalıkları 40 yaşın üzerinde insan ölümünde birinci sıradadır. Kalp derken sadece kalpten bahsetmiyoruz. Aynı anda damarlardan da bahsediyoruz. Çünkü kalp hastalığı da bir damar hastalığıdır. Kalbi besleyen damarlar tıkanıyor. Problem ondan kaynaklanıyor. Ya da gözümüze gelen damar tıkandığı zaman gözlerimizde problem olmaya başlıyor. O yüzden damar sağlığımızı koruduğumuz zaman aslında bütün organlarımızı korumuş oluruz. Çünkü vücutta damarın gitmediği bir organ yoktur” dedi.

Damar hastalığının beyinde felç, kalpte ise kalp krizi geçirttiğini ifade eden Dr. Orman, “O yüzden önemli olan bizim bu duruma gelmemiz. Bu duruma gelmemiz için özellikle bu hastalık 40 yaşından sonra en çok öldüren hastalıktır. Biz yaşlanmanın önüne geçemeyiz. Yapacak bir şey yok. Eninde sonunda yaşımız ilerleyecek.  Ancak yapabileceğimiz bazı şeyler var. Kadınlarda da 55 yaşından sonra daha çok görülür. Kadınları kadınlık hormonu koruyor. Kalp hastası yapmıyor, önüne geçiyor. Ne zaman ki kadınlar menopoza girdikten sonra onlar da erkekler gibi çok hasta olmaya başlıyorlar” diye konuştu.

PROSTATTA YAŞ İLERLEDİKÇE RİSK ARTIYOR
Prostatla ilgili bilgi veren Üroloji Uzmanı Op. Dr. Serhat Yentür ise, şunları kaydetti: 
“Prostat canlılar içerisinde köpek ve insanlarda vardır. Ama insanlarda hastalığa yol açar, köpeklerde kapsül olmadığı için onlarda hastalığa yol açmaz. Prostatın görülme sıklığı 40 ile 50 yaş arasında yüzde 20’dir. Yani 10 hastanın 2’sinde, 50 yaşın üzerinde yüzde 50’nin üzerine çıkıyor. Yaş ilerledikçe risk artıyor. Artık 90 yaşında yüzde 90 oluyor. 10 erkeğin 9’unda prostat hastalığı oluyor. Bu hastalıktan korunma şansımız yok. Ama prostat hastalığı olursa nasıl anlayacağız. Hasta idrarı sıkıştığı zaman idrara çıkacağız. Prostat önünü kapattığı için hasta sık sık idrara gider. İdrarın bir kısmı sürekli kalıyor. Çünkü prostat tamamının boşalmasına izin vermiyor. Kalan idrar enfeksiyona yol açar, taş oluşturur, mesane içerisindeki diğer hastalıklara yol açar.” 

“EN ÇOK MEME KANSERİ GÖRÜLÜYOR” 
Kadınlarda en çok görülen kanserin meme kanseri olduğunu belirten Genel Cerrahi Op. Dr. Yusuf Tekeş ise, şu ifadelerde bulundu: 
“Aynı zamanda birçok ülkede kanser ölümlerinin başlı sebeplerindendir. Hem en sık görülen hem de en sık ölüm sebeplerinden biridir.  Ülkemizde de en sık görülen 10 kanser tipi arasında meme kanseri birinci sırada yer almaktadır. Meme iki ana yapıdan oluşur. Bir tane lobül dediğimiz, süt salgılayan kanallar, bir tanede süt yapan kesecikler. 2 tane meme kanseri tipi vardır. Süt salgılayan kanallardan oluşan duktal kanserler ve bide süt salgılayan kısımlarda oluşan lobüler kanser vardır. Bu kanserlerin yüzde 75’i tüm kanallarda oluşur. Meme kanserinin kadınlarda yaşam boyu görülme sıklığı yüzde 10 ile 12 arasındadır. Her 9 kadından birisi meme kanserine yakalanmaktadır. Günümüzde meme kanserinin görülme sıklığı eski yıllara göre daha da artmaktadır. 1970’li yıllarda 18 kadından 1’inde, 1980’li yıllarda 13 kadından 1’inde, 1990’lu yıllardan sonra ise her 9 kadından 1’inde meme kanseri görülmektedir.” 

Seminerin doktorların, katılımcıların sorularını yanıtlaması ile sona erdi.