Harput'un Fethi kutlanıyor

Tarihi ve binlerce yıllık kültürel mirasıyla geleceğe ışık tutan Harput'un Fethi ve İslamlaşmasının 931. Yıldönümü, özel bir organizasyonla kutlanacak.

Harput'un Fethi kutlanıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Belediyesi tarafından 14 Ekim Cuma günü düzenlenecek kutlama programı,  saat 13.00’da Harput Sarahatun Meydanı’nda düzenlenecek Mehteran Konseri ile start alacak. Program, Sarahatun Meydanı’nda protokol konuşmaları, tasavvuf sanatçısı Ahmet Yüce konseri, fetih duası ve Aşure ikramıyla devam edecek. Programın ikinci bölümünde Harput Hünkar Konağı’nda saat 14.00’da Nevzat Ülger moderatörlüğünde başlayacak ‘Harput’un Fethi ve Tarihteki Önemi’ konulu panele, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Prof. Dr. Beşir Aşan, Prof. Dr. Yüksel Aslantaş, Prof. Dr. Enver Çakar ve Doç. Dr. İsmail Aytaç konuşmacı olarak katılacaklar.

Elazığ Belediyesi Kürsübaşı Korosunun vereceği muhteşem konserin ardından program saat 19.30’da Belediye Kültür Merkezi’nde Şef Lokman Tasalı yönetimindeki Devlet Klasik Türk Müziği Korosu tarafından verilecek Harput İlahileri Konseri ile sona erecek.

BİNLERCE YILLIK MEDENİYET GELECEĞE TAŞINIYOR

Anadolu’nun en eski yerleşim bölgelerinden olan Harput, 1071’de Anadolu’nun İslamla tanışmasının ardından 1085 yılında Çubuk Bey tarafından fethedilerek, İslamiyetle buluşmuştur. 1118 yılında Artuklu Kumandanı Belek Gazi’nin hükümdarlığı döneminden itibaren ise bir Türk yurdu hüviyeti kazanan Harput’ta, Orta Asya’dan gelen örf ve adetlerle İslamiyet buluşturulmuş, binlerce yıllık bir kültürel mirasın temelleri atılmıştır.

Daha sonraki yüzyıllar boyunca Anadolu coğrafyasında adeta kültür-sanat beşiği konumuna yükselen Harput, yetiştirdiği alim, bilim insanı ve sanatkarları ile coğrafyaya ışık tutmuştur. Elazığ Belediyesi tarafından düzenlenecek Harput’un Fethi ve İslamlaşmasının 931. Yıldönümü kutlamalarıyla, bu eşsiz mirasın bugün daha iyi tanınması ve anlaşması sağlanarak, gelecek nesiller tarafından tanınması ve sahip olunan bu mirasın asli kimliğine uygun olarak yaşatılması hedefleniyor.