Hedef, farklılıklarıyla güçlü kadın
Son Dakika 23 olarak KADEM Elazığ Temsilcisi Av Esra Soylu ile Derneğin amacı, vizyonu, ve çalışmaların ilişkin dopdolu bir röportaj gerçekleştirdik.
Çok kısa sürede güzel çalışmalara imza atan KADEM Elazığ temsilciliği, kadınlara yönelik Elazığ’da faaliyet gösteren derneklerle ortak bir buluşma platformu oluşturarak, birliktelik sağlıyor. Kadınların mili ve manevi değerlerini koruyarak, ekonomide, siyasette, iş hayatında, toplumun her kesiminde daha güçlü olmasını hedeflediklerini ifade eden KADEM Elazığ Temsilcisi Av. Esra Soylu, kişisel gelişim, girişimcilik gibi çeşitli konularda eğitim faaliyetlerine hız kesmeden devam ettiklerini, KADEM Vakfı’nın Türkiye’de ki ilk kız öğrenci yurdunu da Elazığ’da faaliyete geçirdiklerini kaydetti.
Kadın ve Demokrasi Derneği kısa adıyla KADEM Derneğinizin kuruluş misyonundan bahseder misiniz?
8 Mart 2013 tarihinde İstanbul’da kurulan Kadın ve Demokrasi Derneği, insan hakları ve özelde kadının insan haklarından hareketle, kadınları çağdaşlık-uygarlık perspektifinde tek tipleştiren ideolojilere karşı kadının kimlik, kişilik, özgürlük ve varoluş mücadelesini destekleyen, farklılıkların kadını ve demokrasiyi zenginleştirdiğini benimseyen, aile ve birey-toplum ilişkisinde dengeyi ve cinsiyet adaletini gözeten, kadın ve erkeğin mevcut fırsatlara ve olanaklara erişiminde şans ve fırsat eşitliğini destekleyen, demokratik mekanizmaları kullanarak; siyasal, sosyal, ekonomik sürdürülebilir kalkınmada kadının temsil oranını artırmayı hedefleyen ve bu amaçlar doğrultusunda faaliyetler yürüten bir sivil toplum kuruluşudur.
Genel merkezi İstanbul’da bulunan KADEM’in 10 büyükşehirde; 1 de büyükşehir olmadığı halde Elazığ’da olmak üzere 11 ilde temsilciliği bulunmaktadır.
KADEM’i diğer kadın derneklerinden ayıran özellikler nelerdir?
Kadın ve Demokrasi Derneği olarak, cinsiyet körü uygulamalar ve pratiklerin yerine, toplumsal hayatı düzenlemede atılacak adımlarda daha yapıcı, adil, insaflı ve ölçülü olmayı içeren adalet kıstasını Dernek olarak fazlasıyla önemsiyoruz.
Sahip olduğumuz, kazandığımız hakları bir kenara bırakmadan, insanlar arasındaki farklılıkların gözetilerek, bu farklılıkların dezavantaja dönüşmediği cinsiyetler üstü bir düzeni ifade eden, eşitliğin de içkin olduğu cinsiyet adaleti yaklaşımı bizleri diğer derneklerden ayıran bir bakış açısıdır diyebiliriz. Adalet, hakkaniyet, ölçü, denge, insaflı olma, kadının erkeği erkeğin kadını tamamladığını anlatan ve sosyal rollerin bu açıdan değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen cinsiyet adaleti kavramımız, kadın meselesine çözüm arayışımızın sonucunda ortaya konulmuştur. Bu bağlamda, kadının aile içi ve sosyal rollerinin dengelenmesi, kadının toplumsal, siyasal ve kamusal hayata aktif katılımını toplumsal cinsiyet adaleti perspektifinden değerlendirmek, kadının insan haklarını gözeterek demokrasinin, hukukun üstünlüğünün ve insan hakları ile temel özgürlüklere saygının geliştirilmesine ve sağlamlaştırılmasına katkıda bulunmak adına yapılacak demokratik reformların tarafı olmak sadece KADEM’in değil, Türkiye’de faaliyet gösteren tüm sivil toplum örgütlerinin benimsediği prensiplerden olmalıdır.
KADEM Elazığ Temsilciliği ne zaman faaliyete başladı, ne gibi çalışmalar yaptı?
Temsilciliğimiz Genel Başkanımız Yrd. Doç Dr. E. Sare AYDIN YILMAZ, Genel Başkan Yardımcımız Sümeyye ERDOĞAN, Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda davetlinin katılımı ile 10 Haziran 2015 tarihinde yapılan açılış ile faaliyetlerine başladı.
6 ay gibi kısa bir sürede İz Bırakan Müslüman Kadınlar, Kadem Okumaları, Semavi Dinlerde Kadın Tasavvuru, Sosyal Medya Kadın ve Aile gibi çok sayıda seminer ve eğitim faaliyetleri düzenledik. Bu seminerlerde 1000’e yakın kadınımıza ulaştık. Toplumların dönüşümünün aileden, ailenin dönüşümünün de kadından başladığı noktasından hareketle kadınlarımızda bu gibi çalışmalarla farkındalık oluşturmayı, tek tipleştirmeden kadınlarımızı mili ve manevi değerlerini koruyarak ekonomide, siyasette, iş hayatında, toplumun her kesiminde daha güçlü olmasını hedefliyoruz.
Bu faaliyetlerin yanında kısa bir zaman zarfında gerçekleştirdiğimiz en önemli faaliyetlerden biri de yeni kurulan KADEM Vakfı’nın Türkiye’deki ilk kız öğrenci yurdunu Elazığ’da faaliyete geçirmiş olmaktır. Bir yandan kadın alanında çalışmalar yürütürken öte yandan geleceğin nitelikli kadınlarını yetiştirmeyi hedefleyen KADEM Vakfı Kız Öğrenci Yurtlarının önümüzdeki günlerde resmi açılışını gerçekleştireceğimiz ilk yurdunu şehrimizde açıyor olmak bizim için büyük bir gurur ve mutluluk kaynağıdır. Hayırsever işadamlarının, kamu kurum ve kuruluşlarının desteğiyle hizmete başlayan Kız Öğrenci Yurdumuzda ülkemizin hatta dünyanın farklı yerlerinden gelen kız öğrencilerimiz hem şehrimizde hem öğrenci yurdumuzda ağırlıyor olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Dünyanın farklı yerleri diyorum çünkü önümüzdeki ay itibari ile çeşitli Müslüman ülkelerden Fırat Üniversitesi’ne lisansüstü eğitim için gelen öğrencilerimizi de Elazığ’da kaldıkları sürece yurdumuzda misafir edeceğiz.
KADEM Elazığ Temsilciğinin projelerinden bahseder misiniz? Elazığ’da neler yapmak istiyorsunuz?
İlimizde Haziran’a kadar olan zaman diliminde en çok önemsediğimiz projelerimizden birisi Kadın Yasal Haklar Eğitimi programıdır. Medeni Hukuk, İş Hukuku, Sosyal Güvenlik Hukuku iş ve sosyal hayatımızı düzenleyen yasal düzenlemeler hakkında kadınlarımıza eğitimlerimiz olacak.
Ülkemizde üzüntüyle takip ettiğimiz kadınlara karşı uygulanan şiddet vakaları ile ilgili bir farkındalık oluşturmak, toplumsal bilinç oluşturmak ve neler yapılması gerektiğini tartışmak üzere Kadın ve Şiddet panelimiz olacak. Kişisel gelişim, girişimcilik gibi çeşitli konularda eğitim faaliyetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz.
Size göre günümüzdeki kadınların öncelikli sorunu nedir? Çözüme yönelik önerileriniz nelerdir?
Kadınlarımızın sorunlarından ziyade sorunun kaynağının tespit edilmesinin daha kalıcı çözümleri sağlayacağı kanaatindeyim. Sorunların kaynaklarından biri modernizmin farklılıkları görmezden gelen tek tipleştirici kadın tasavvuru ve dayatması ile bu farklılıklara uymayan kadınlara farklı bakış açısı getirmesidir. Farklılıklarımızı bizleri geliştiren bir zenginlik olarak görüp; kadının insan haklarını gözeterek kadın meselelerine ulusal ve uluslararası alanda sahici ve somut çözümler getirilmesi gerekmektedir. Diğer bir sorun kaynağı kadın erkek ilişkisine salt eşitlik perspektifinden bakılmasıdır. Aileyi oluşturan iki temel unsur olan kadın erkeğin toplumsal rollerinin paylaşımının kadın ve erkeğin farklı güç ve ihtiyaç yapısında olduğu gerçeği ile eşitliğin ötesinde adil, dengeli, ölçülü, ve hakkaniyeti de içeren bir yaklaşımla ele almak gerekir.