Hevesle başladılar, lavanta üreticisi oldular

Elazığ merkeze bağlı Cevizdere köyünde yaşayan çevre mühendisi Ahmet Yıldırım (31), jeoloji mühendisi kuzeniyle birlikte lavanta üreticisi oldu.

Hevesle başladılar, lavanta üreticisi oldular
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İnternetten lavanta bahçelerini gören Ahmet Yıldırım (31) ve kuzeni, aromatik bitki üretmeye karar verdi. Üç yıl önce, köylerindeki 7,5 dönüm araziye lavanta eken ikili, hasat zamanı 250 kilogram çiçek elde ediyor ve bu çiçeklerin yağını çıkararak satışını yapıyorlar. 

Hevesle başladılar, lavanta üreticisi oldular

Ahmet Yıldırım, lavanta üretimine hem heves hem de hobi olarak başladıklarını belirterek şunları söyledi: "Kuzenim ile birlikte bu işi düşündük. Araştırma yaptıktan sonra lavanta üretimine girmeye karar verdik. Ben çevre mühendisiyim, kuzenim ise jeoloji mühendisi. 2021 yılında 7.5 dönüm araziye lavanta ektik. İlk ekimde yaklaşık 2 bin kök fidan kullanıldı ve bu lavantalar üç yıl boyunca susuz yetişti. Şu anda dönüm başına 250 kilogram çiçek verimi alıyoruz. Temmuz ayının başında veya ortasında hasat yapıyoruz ve lavantaların yağını çıkararak sabun, tütsü veya mum olarak satışını planlıyoruz."

Hevesle başladılar, lavanta üreticisi oldular

Lavantanın yağı, sabun veya tütsü olarak talep görüyor ve litresinin yaklaşık 3 bin lira getirisi olduğunu belirten Yıldırım, "Hiçbir destek almadık, her şeyi kendi imkanlarımızla yaptık. Gençler için aromatik bitki ekimi ve üretimi için teşvik verilmesini isterim. Lavanta üretimini internetten gördük ve biz de denemek istedik. Arkadaşlarımızdan da destek alarak bu işe girdik" dedi.

Yıldırım ve kuzeni, kendi imkanlarıyla kurdukları lavanta tarlasında çalışmalarına devam ederek, aromatik bitki üretiminde başarı sağlamayı hedefliyorlar.