Hurdadan heykelleriyle uluslararası başarı elde etti
Fırat Üniversitesi (FÜ) Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Resim Anabilim Dalı Başkanı Rüçhan Keçeci, hurda otomobil, kamyon gibi araç parçalarından ve atık malzemelerden yaptığı heykelleriyle EXPO 2016 Antalya Fuarı'nda 'Üniversitelerarası En İyi Tasarım Ödülü' aldı.
Keçeci, hurda otomobil, kamyon gibi araç parçalarıyla atık malzemeleri doğal hallerinde kullanarak, kaynak makinesi, spiral gibi el aletleri yardımıyla yaptığı "Sekiz Köşe Şapkalı Gakgoş", "Nasrettin Hoca'nın Eşeği", "Yeniçeri Askeri", "Amazon Savaşçılar", "Terminatörler", "Uzay Arabası" adını verdiği heykelleri ile 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın heykeliyle EXPO 2016 Antalya Fuarı'na katıldı.
Sıra dışı görünümleriyle insanlarda hayranlık uyandıran hurdadan heykel tasarımlarıyla katıldığı uluslararası fuar organizasyonu tarafından Keçeci'ye "Üniversitelerarası En İyi Tasarım Ödülü" verildi.
Keçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, EXPO gibi dünya çapındaki uluslararası bir organizasyonun kendisini böyle bir ödüle layık görmesinden dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
Fuara katılım noktasında kendisine destek veren üniversite rektörlüğüne teşekkür eden Keçeci, "EXPO Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde ilk defa Türkiye'de yapıldı. EXPO her seferinde farklı bir ülkede yapılan uluslararası büyük bir organizasyon. Bu anlamda almış olduğum ödülün uluslararası nitelik kazanmış olması ve en iyi tasarım ödülü olarak geçmesi beni çok gururlandırdı." dedi.
Keçeci, almış olduğu ödülün, kendisini daha farklı tasarımlar ortaya koyma noktasında motive ettiğini belirterek, bu anlamda sanatın ve sanatçının desteklenmesinin, değer verilmesinin daha büyük başarıları beraberinde getireceğini söyledi.
Türkiye'de hurdadan heykel sanatının son zamanlarda gelişme içerisinde olduğunu dile getiren Keçeci, şöyle konuştu:
"Farklı bir sanat. İnsanların çöpe attığı, atık olarak nitelendirdiği, ellerini dahi sürmedikleri malzemeleri ham madde olarak kullanıp onlara bir kimlik, bir kişilik kazandırıyorum. İnsanların ellerini sürmediği o malzemeler bir kimliğe büründüğünde tenlerini, hatta dudaklarını sürdükleri oluyor. Bu anlamda çok farklı, ilginç bir sanat. Türkiye'de bir yerde öncülüğünü yaptım diyebilirim. İnşallah bu alandaki kişi sayımız artar. İnsanların atık olarak gördüğü, tekmelediği, elini bile sürmediği malzemelerden çok farklı eserler, tasarımlar ortaya çıkardım. Sonuç olarak bu atık malzemeler, çöpler, hurdalar bana çok büyük bir başarıyı getirdi."