İkinci el otomobil pazarındaki dolandırıcılara dikkat
MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç ikinci el araç ticaretinde dolandırıcılık olaylarına dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.
Koronavirüs nedeniyle oldukça zor günler yaşayan otomobil pazarı, açıklanan kredi destek paketleri sonrasında yeniden canlanma göstermişti. Özelliklere sıfır otomobillere gösterilen yoğun ilgi sonrasında otomobil bayileri tedarik sorunları yaşamaya başlamıştı.
Sıfır ve ikinci el otomobil satışlarının artması, dolandırıcıları da yeniden harekete geçirdi. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, araç alacak vatandaşlara uyarılarda bulundu.
KAPORA DOLANDIRICILARINA DİKKAT
Dolandırıcıların, internette araçları piyasa değerinin altında göstererek gerçekte olmayan araçların ilanını verdiklerini belirten Erkoç, ‘’Örneğin İstanbul’dan verilen bir ilan için vatandaşlarımız Ankara’dan alıcı oluyor. Diyorlar ki kaparo gönderirseniz bu aracı satmayacağız. Vatandaş kaparosunu gönderip aracı almaya gidiyor, ortada araç da yok muhatap da.
BİLİNMEYEN SATICILARDAN UZAK DURUN
Ne yazık ki caydırıcı bir ceza da yok. O yüzden vatandaşlarımız araç alışverişlerini muhakkak kurumsal yerlerden, otomobil ticaret merkezlerinden, bayilerden yapsınlar. İnternet sitelerinde ne olduğu belli olmayan kişilerin verdiği ilanlara itibar etmesinler. Satın almak istedikleri aracı muhakkak görsünler.’’ ifadelerini kullandı.
Koronavirüs salgını nedeniyle fabrikaların üretimi durdurması sonrası sıfır araçların henüz ülkeye gelmediğini, arz talep dengesinin bozulduğunu ifade eden Erkoç, dolandırıcıların bu durumdan da faydalandığını söyledi.
Hiç meslekle alakası olmayan, otomotiv ticareti ile ilgili vergi levhası dahi bulunmayan kişilerin sıraya girerek bayilerden araçları aldığını ve kendi araçları gibi ilana koyarak sattığını belirten Erkoç, ‘’Bu işi ayaküstü yapanlar sebebiyle piyasadaki araçların fiyatı artıyor hiçbir şekilde vergisini de ödemediği için kayıt dışılık artıyor.’’ diye konuştu.
FİYATLARIN ÜKSELMESİNE ENGEL OLAMAYIZ
2019 verilerine göre Türkiye’de 8 milyon 600 bin aracın el değiştirdiğini, bunun 5 milyona yakınının ayaküstü araç alıp satanlar tarafından gerçekleştiğini söyleyen Erkoç, ‘’Kayıt dışılığın önüne geçilmediği sürece fiyatların yükselmesine engel olamayız. Ticaret Bakanlığımızdan, Gelir İdaresi Başkanlığımızdan, Vergi Denetleme Kurulu’ndan internet sitelerinin denetlenmesini ve kayıt dışılığın önüne geçilmesini talep ediyoruz.’’ dedi.
Sektöre bir standart getirecek olan ikinci el araç ticareti yetki belgesi ile önemli ölçüde bu kayıt dışılığın önüne geçileceğini ve sektöre bir standart geleceğini hatırlatan Erkoç, ‘’Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bekleyen ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanarak hayata geçecek olan mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu ağustos ayına kadar uzatılmıştı. Bu süreçle birlikte sektöre bir çeki düzen gelmesini bekliyoruz.’’ diyerek sözlerini tamamladı.