İl Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtürk, sorularımızı yanıtladı

Elazığ İl Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtürk, Son Dakika 23'ün editörlerinden Emirhan Bak'a eğitim ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İl Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtürk, sorularımızı yanıtladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

GÜRTÜRK’ÜN EĞİTİM İLE İLGİLİ RÖPORTAJI…

Meslek liselerinde eğitimde 4.0 uygulamasının ilerleyen dönemlerinde yapılması planlanan projeler ile ilgili neler söyleyeceksiniz?

Meslek lisesi, memleket meselesi diyerek çıktığımız bu yolda mesleki eğitimin ülkemiz için önemini ve gerekliliğini tüm halkımıza anlatmak istiyoruz. Bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin ancak mesleki eğitimde elde edeceği başarı ile sağlanabileceği görüşündeyim.

İki gün önce mesleki eğitime verdiğimiz öneme binaen Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi ile birlikte pilot okul olarak belirlediğimiz 100. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Elazığ 4.0 projesinin ilk adımını attık. Endüstri 4.0 projesine atıfla başlattığımız bu projede amacımız, 2011 yılından itibaren gündeme gelen ve yeni yeni şekillenmeye başlayan, 4. Sanayi Devrimi olarak da bilinen bu sistemin ülkemizde alt yapısını hazırlayabilmektir.

Bilişim teknolojileri ile tüm yaşamsal mekanizmaları bir arayı getirmeyi amaçlayan bu sistemde, artık saate bağlı kalmadan insansız bir şekilde 24 saat üretim yapabilen fabrikalar kurulabilmektedir. Yapay zekanın bir bileşeni olarak bu sistem geleceğin dünyasını şekillendirecek olan önemli bir endüstri bileşenidir.

Eğitimde 4,0 uygulamasını tüm okullara yayma gibi düşünceleriniz var mı?

Çocuklarımıza bu alanda vereceğimiz eğitimlerin sonucunda elde edeceğimiz veriler ışığında bu projeyi önümüzdeki yıl il genelinde uygulanabilir bir hale de getirmek istiyoruz.  Bu öğretim yılının sonunda pilot okulumuzdaki uygulamanın sonuçlarını gördükten sonra bu kararımızı vereceğiz inşallah.

2013 yılında AK Parti Milletvekili Sayın Şuay Alpay eğitim vadisi projesi için Mehmet Akif Ersoy Lisesinin yıkılacağını söylemişti, bugüne geldiğimizde Mehmet Akif Ersoy Lisesinin yıkılacağını yerine ne yapılacağını biliyoruz. Peki o tarihten bugüne bahsedilen eğitim vadisi projesine başlanıldığını söyleyebilir miyiz? Eğer durum böyleyse Elazığ’ı eğitim vadisi projesi ile neler bekliyor?

2013 yılında tüm Türkiye genelinde uygulanması düşünülen Eğitim Kampüsü Projesi daha sonra uygulanabilirliğinin zor olabileceği düşüncesi ile beklemeye alındı ve şu an ilimizde de ülkemizde de bu alanda herhangi bir çalışma yapılmadı. Belirlenen alanlar eğitim alanı olarak ileride doğacak olan ihtiyaçlara bakılarak mutlaka bir şekilde değerlendirilecektir. Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisemizin bulunduğu alanda Elazığ Belediyesi tarafından şehrimize yakışır bir Kent Meydanı oluşturma çalışmaları devam ediyor. Bu okulumuzu da içine alacak olan Kent Meydanı Elazığ’ın vizyonuna büyük bir katkı sağlayacaktır mutlaka. Şehrimizin her türlü sosyal ve kültürel etkinliğin yapılabileceği böyle bir alana ihtiyacı olduğunu özellikle belirtmek istiyorum.

Konuyla ilgili süreci biz eğitim camiası olarak Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi nedeni ile yakından takip ediyoruz. Elbette bu okulumuzda okuyan öğrencilerimizi mağdur etmeyecek bir çözüme ortak akılla kavuşacağız.

Elazığlı öğrenciler ara tatil dönemine alışabildi mi? Öğrencilerimizin bu kısa sürede biraz dinlenip ve tekrar yapma şansı bulduğunu biliyoruz, peki öğretmenlerimiz için de bu durum öyle mi ara tatillerde öğretmenlerimiz tam olarak neler yapıyorlar?

Öğrencilerimizin pedagojik gelişimleri açısından uzun olan eğitim sürelerinin böyle ara tatillerle mola alması çocuklarımıza olumlu yansıdı. Çocuklarımız nefes alma, dinlenme imkanı buldu. Ayrıca müdürlüğümüz tarafından öğrencilerimizin ara tatilde yapabilecekleri etkinlikler ile ilgili olarak bir rehber hazırlandı ve bu rehber çeşitli kanallarla velilerimize ulaştırıldı.

Elazığ’ın gezilebilecek yerleri, müzeleri, tarihi ve kültürel mekanları, eğlence ve piknik alanları bu rehberde yer bularak öğrenci ve velilerimizin istifadesine sunuldu.

Ayrıca çocuklarımızın büyükleri ile buluşmaları, akraba ziyaretleri yapmaları, kültürümüzden gelen, bizi biz yapan örf ve adetlerimizi öğrenmeleri öğretmenleri aracılığı ile tüm velilerimize iletildi. Çocukluğun gereği olan oyundan kopuk olmamalı çocuklarımız. Sosyal medyanın ve internetin bağımlısı olmadan sosyalleşmeyi sağlayan oyunlara yönlendirilerek bencillikten uzaklaşmaları ve birlikte hareket etmeyi, birlikte başarmayı öğrenmeleri için oynayabilecekleri oyunlar konusunda tavsiyelerde bulunuldu.

Bu ara tatilde çocuklarımız dinlenirken öğretmenlerimiz ise çeşitli mesleki eğitimlere alınarak gurup çalışmalarına katıldılar. Hem tatil öncesini analiz etme imkanı buldular, hem de eksiklerini tespit ederek bu alanda çalışmalarını yoğunlaştırdılar. Okullar açıkken birbirlerinin yüzünü ancak 3-5 dakika  görebilen öğretmenlerimiz, birbirlerini tanıma imkan ve fırsatı da buldular. Öğretmenlerimiz tatil süresince eğitimlerine devam ettiler ve bununla ilgili olarak da önemli dönütler aldık.

Her ilde olduğu gibi Elazığ’da da özel eğitim kurumları sayısında bir artış bulunmakta, bu durum devlet okullarında okuyan öğrenciler ile özel eğitim kurumlarında okuyan öğrenciler arasında bir makas açılmasına sizce sebep olabilir mi ? Bakanlığın bu konudaki standart anlayışı, denetimi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Özel Öğretim Kurumları Milli Eğitim Müdürlüklerinin denetim ve gözetimi altında eğitim faaliyetlerini sürdüren kurumlarımız. Yani bu kurumlar bizim rakiplerimiz değil, bizzat bize bağlı bizimle birlikte hizmet veren kurumlarımız. Müdürlük olarak bu kurumlarımızla ilgili her türlü denetimi yaparak  amacı dışında faaliyet göstermelerine müsaade etmiyoruz. Zaten ilimizdeki özel kurumlarımız da bu açıdan bizlere sıkıntı doğurmayan, kanun ve yönetmeliklere uygun olarak faaliyetlerini sürdüren kurumlarımız.

Bu kurumlarımızın elde ettiği başarı hepimizin başarısıdır. Çünkü ilimizde hizmet eden, bizim çocuklarımıza eğitim veren kurumlar bunlar. Orda eğitim gören çocukların hepsi bizim çocuklarımız. Bu nedenle özel ve resmi kurumlar arasında bir yarış hali yok, tam aksine bazı durumlarda tatlı bir rekabet bile yaşanabiliyor.

Elazığ ilçelerinde okulu olmayan köylerimiz kaldı mı? Öğretmen açığı var mı ?

Elazığ’ın büyük bir öğretmen ihtiyacı yok artık. Bundan 3-5 sene öncesine göre çok iyi bir durumdayız. Elbette bazı branşlarda öğretmen eksiğimiz mevcut, bu eksikleri de biz çeşitli görevlendirmelerle tamamlıyoruz. Derslerin boş geçmemesi için her türlü tedbiri alıyoruz.

Köy okulları ile ilgili olarak söyleyebileceğimiz en olumlu şey şu olacak galiba. Biliyorsunuz öğrencisi 10’un altına düşen okullar kapanmak durumunda kalıyor. Bu durumdaki köylerimizde olan çocuklarımızı biz taşımalı eğitimle Taşıma Merkezi okullarımıza kendimiz taşıyoruz. Çocuğumuzu sabah kapısının önünden alıp okula, okuldan alıp evinin önüne kadar taşıyor, ayrıca öğlen yemeği ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Devletimiz çocuklarımızın okuması için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan, maddi külfetine bakmadan çocuklarımız için her türlü desteği sağlıyor.

Biz yeter ki çocuklarımız okusun diyoruz. Onlar okusun, bizlerde okumaları için önlerinde ne engel varsa hepsini kaldıralım.

Elazığ’ın bulunmuş olduğu bölge itibari ile başarı durumu nedir çeşitli sınavlardan sonra haber sitemizde sık sık örnek başarı hikayeleri paylaşıyoruz bilmediğimiz noktalar sizin bizlere anlatmak istediğiniz hikayeler var mıdır?

Elazığ son yıllarda eğitim alanında önemli gelişmeler kaydederek, önemli başarılara da imza attı. Artık eskiden olduğu gibi önemli sınavların sonunda illerin sıralaması yayınlanmıyor, hangi il ne durumdadır bilinmiyor ama soru ortalamaları gibi çeşitli verilerle bu hesaplamaları bir şekilde yapabiliyorsunuz. Bu anlamda son 3 yılda yapılan ulusal düzeydeki bir çok sınavda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğumuzu tespit ettik.Lise Yerleştirmelerindeki başarıda Türkiye'de 8. olma başarısı gösterdik. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı Okuma Yazma seferberliğinde 6. olma başarısı gösterdik. Üniversite giriş sınavlarındaki soru ortalamaları ile önceki yıllara göre çok daha iyi yerlerde olduğumuzu gözlemledik. Biz, eğitim yöneticileri bu başarının daha da artması için elimizden gelen her türlü gayreti sarf  etmeye devam edeceğiz.

Okullardaki güvenlik önlemlerini yeterli buluyor musunuz?

Çocuklarımızın güvenliği bizim için her şeyden önce geliyor. Elbette öğrencilerimizin akademik başarılarının artması için öncelikle kendilerini güvende hissetmeleri, sağlıklı eğitim ortamlarında olduklarını bilmeleri gerekiyor. Biz bu anlamda Emniyet Müdürlüğümüzle, Jandarmamızla sürekli bir iş birliği ve istişare içerisindeyiz.

Emniyet Müdürlüğümüzle birlikte özellikle dezavantajlı okullarımızda Okul Polisi uygulaması ve buna ek olarak Özel güvenlik Görevlisi uygulaması ile çocuklarımızın güvenlikleri için her türlü tedbiri alıyoruz. Okul Müdürlerimiz, öğretmenlerimiz sürekli güvenlik güçleriyle iletişim halinde. ;En küçük bir olumsuzlukta bile iletişim kanallarımız sürekli açık tutuluyor.

Veli izin belgesi almadan çocuklarımızı okul bahçelerimizin dışına bırakmıyoruz. Nöbetçi öğretmenlerimiz okul bahçelerini asla boş bırakmıyor.

Hafta sonu kurslarının amacı, kimlere yönelik ?

Hafta sonu kurslarını yani  Destekleme ve Yetiştirme Kurslarını çok önemsiyoruz. Bu kurslar insanımıza fırsat eşitliği sunan, hiçbir ücret talep etmeden okuyan veya mezun öğrencilerimize eğitim imkanı sunan önemli kurslardır.

Özel kurslara olan ihtiyacı bitirmesini planladığımız bu kurslarımızda öğrencilerimize en iyi şartlarda eğitim vermenin gayreti içerisindeyiz. Hiçbir çocuğumuz param olmadığı için kursa gidemedim demesin, velilerimiz de büyük bir maddi külfetin altında kalmasın diye açtığımız kurslar sürekli ilgili arkadaşlarımızca da denetlenerek işleyişlerinde aksaklık olmaması için büyük bir gayret sarf ediliyor.

Sadece okuyan öğrencilerimiz için değil, lise mezunlarımız için de açtığımız kurslarımızda devam eden öğrencilerimiz Üniversite Hazırlık eğitimi de alabiliyorlar. Bu kurslara katılarak önemli başarılar elde eden öğrencilerimizi görmek bizim en büyük mutluluğumuz.

Okul kantinleri ile ilgili ne gibi önlemler alıyorsunuz?

Okul kantinleri çocuklarımızın yemek ihtiyaçlarını karşıladıkları önemli alanlar. Bu alanlarla ilgili müdürlüğümüzün ilgili birimleri ve komisyonlarımız sürekli denetim halindeler. Öğrencilerimize zararlı olabilecek hiçbir mamulün kantinlerde satışına izin vermiyoruz. Bunun yanında çocuklarımızın kişisel gelişimlerini sağlayabilmeleri açısından bazı okullarımız tarafından projeler üretilmektedir.

Bazı okullarımızda satıcı olmadan kantinler çocuklarımız tarafından işletilmekte, isteyen istediğini aldıktan sonra ücretini kasaya bırakarak oradan ayrılmaktadır. Birkaç ilkokul ve ortaokulumuzun yanı sıra bazı liselerimizde de bu konuda örnek çalışmalar uygulanmaya başlamıştır.

Çocuklarımız aldığı ürünün karşılığı olan parayı kimse görsün görmesin hemen kasaya bırakarak alış verişini yapabilmektedir. Bizi biz yapan değerlerimizi çocuklarımıza anlatmak, uygulama alanları oluşturarak onlara yol göstermek bu işin önemli başka bir boyutu. Bazı kantinlerimizde ambalajsız ürün sistemine geçilmiş, sağlıklı ve doğal ürünlerin dışında hiçbir ürünün satışına izin verilmemektedir.

Şırınga çikolatalarının Elazığ’daki okul kantinlerinde satışı var mı?

Maalesef iki çocuğumuz bahsettiğiniz çikolatalar nedeni ile hayatını kaybederek hem ailelerini hem de ülkemizi büyük bir üzüntüye sevk etmişlerdir. Biz bu konuyla ilgili haberi alır almaz hemen tüm okul müdürlüklerimize bir talimat gönderdik. Tüm kantinlerin derhal kontrol edilerek varsa  bu tür ürünlerin tespitini ve hemen toplanması talimatını verdik. Şükür ki ilimizdeki kantinlerimizde bu tür satışların yapılmadığı bilgisini de aldık.

Ama ben yine de velilerimizi uyarmak istiyorum. Bu ürünler kantinlerimizde satılmasa da dışarda büfelerde marketlerde satılıyor. Lütfen herkes bu konuda çocuklarımızı uyarsın, bilgilendirsin, bilinçlendirsin. Bu tür ürünlerin zararlı olabileceğini mutlaka çocuklarına anlatsın.

Öğrenci pansiyonlarımızın durumu nedir? Yeterli midir?

Liselerimize ait pansiyonlarımız hem nitelik olarak hem de nicelik olarak öğrencilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumdadır. Kapasite olarak tüm ihtiyaçlarımıza cevap verebilecek durumda pansiyonlarımız. Bunun yanında verilen hizmet ile de otel kalitesinde hizmet verildiğini ifade edebilirim.

Çocuklarımız ailelerin bize birer emanetidir. Bu bilinçle onların kendilerini evlerinde hissetmelerini sağlamak amacıyla elimizden gelen tüm gayreti sarf ediyoruz. Sabahları açık büfe kahvaltı, öğlenleri 4 çeşit yemek hizmeti, akşamları yine farklı 4 çeşit yemek hizmeti ve 24 saat sıcak su imkanı ile çocuklarımızın her türlü problemlerinde yanlarında bulunuyoruz.

Öğretmenlerimiz, Belletmenlerimiz ve pansiyonlardan sorumlu yöneticilerimiz ile günün her saatinde bu çocuklarımız ile birlikteyiz. Geliştirdiğimiz farklı projelerle onlara yalnız olmadıklarını hissettirmeye devam ediyoruz.

Elazığ Müftülüğü ile işbirliği içerisinde geliştirdiğimiz Muhabbetimiz Bol Olsun projesi ile pedagoglarımız, din görevlilerimiz, rehber öğretmenlerimiz ve bizler sürekli bu çocuklarımızla birlikte oluyoruz.

Onlardan tek beklentimiz okumaları, kendilerini geliştirmeleri ve devletimizin kendilerine sağladığı imkanlardan en iyi şekilde faydalanmaları.

Öğrencilerimize, velilerimize aktarmak istediğiniz mesaj var mı?

Bizim velilerden isteğimiz bizi dolayısıyla bu meşakkatli eğitim yolunda çocuklarını yalnız bırakmamaları. Velilerimiz bizim en büyük destekçilerimiz. Çocuklarımızın başarısı için bizle kadar onlarda büyük gayret sarf ediyorlar. Bu nedenle onlara çok önemli görevler düşüyor.

Mutlaka okullarımıza uğrasınlar. Çayımızı içsinler, öğrencilerinin durumunu takip etsinler. Evde onları motive etsinler. Özellikle sosyal medya ve internet kullanımı konusunda çocuklarımızı kontrol altında tutsunlar. Çocuklarımız takip edildiklerinin kontrol edildiklerinin bilincinde olsunlar.

Hepimizin amacı ülkesine ve milletine faydalı, düşünebilen, sorgulayan, üretken, değerleriyle barışık bir nesil inşa etmek. Bu nesli inşa ederken de sac ayaklarından birinin eksik olmaması gerekiyor.

Biz üzerimize düşen her şeyi yapacağız, ailelerimizde sevgi ve şefkatleriyle, ilgileriyle çocuklarımıza destek olacaklar.

Ben bu vesileyle ailelerimizle ve kamuoyuyla buluşmamızı sağlayan değerli Son Dakika 23 ekibine teşekkür ediyorum. Eğitim alanında yaptığımız çalışmalarda vermiş olduğunuz katkı için de özellikle teşekkür etmek istiyorum.