İnönü Konağı'nda mahkumlar çalışacak

Türkiye Cumhuriyeti'nin 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün çocukluk döneminde Sivas'ta bir dönem yaşamını sürdürdüğü tarihi İnönü Konağı'nın kafeterya bölümünde cezaları infaz edilen mahkumlar çalışacak.

İnönü Konağı'nda mahkumlar çalışacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Cumhuriyeti’nin 2’nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün çocukluk döneminde Sivas’ta bir dönem yaşamını sürdürdüğü tarihi İnönü Konağı’nın kafeterya bölümünde cezaları infaz edilen mahkumlar çalışacak.

Sivas’ta Bahtiyarbostan Mahallesi’nde bulunan ve mülkiyeti İl Özel İdaresi’ne ait olan İnönü Konağı, kafeterya ve çay bahçesi olarak halka açılacak ve cezaları infaz edilen mahkumlar da burada çalışacak. 1945 yılında Sivas Belediyesi tarafından mülk sahiplerinden satın alınarak "İnönü Müzesi" adı altında ziyarete açılan konak daha sonra İl Özel İdaresi’ne devredildi. 2006 yılında İl Özel İdaresi tarafından restore edilen konağın bir odasıyla sofasında, 1891-1897 yılları arasında bu konakta oturmuş ve çocukluğunu geçirmiş olan 2’nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün eşya ve fotoğraflarının sergilendiği bir bölüm oluşturularak ziyarete açıldı. 2009 yılında müze statüsünden çıkarılan konak 2015 yılı içerisinde yeniden restore edildi.

Konu hakkında açıklama yapan Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal İnönü Konağı’nın Sivas’ın tarihi açısından önemli bir miras olduğunu belirterek,"Değişik amaçlarla şimdiye kadar kullanılmış, bakanımız İsmet Yılmaz’a durumu arz ettik, sağ olsun kırmadılar, bizlere bu projeyi gerçekleştirmek için imkan tanıdı. Burada biz Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, İşyurtları Kurumu bünyesinde, açık cezaevi faaliyeti kapsamında, burayı kafeterya ve çay bahçesi halinde işletmeyi düşünüyoruz" dedi

Konakta açık cezaevi mahkumlarının çalışacağını belirten İrcal, "Bu arkadaşlarımız, suçlarının cezasını çektiler, iyi halli olduklarına karar verildi. Topluma yeniden kazandırılmaları, yeni gelecekleri hayata daha kolay adaptasyon olabilmeleri için böyle faaliyetler yapıyor adalet bakanlığımız. Cezaevinden uzaklaştırılmaları, o ortamdan çıkmaları, sizlerle burada bulunmaları, halkla bulunmaları onların gerek psikolojilerini, gerek yeni katılacakları hayata adapte olmaları için çok önemli bir rol teşkil ediyor" ifadelerine yer verdi.