İş adamından yatırıma engel olunduğu iddiası
Adıyaman'da 7-8 milyon Euro'luk yatırım yapan ve kendisine ruhsat verilmediğini iddia eden işadamı Necati Yaprak, OSB Başkan ve yönetimini Cumhurbaşkanlığına şikayet etti.
Adıyaman’da 7-8 milyon Euro’luk yatırım yapan ve kendisine ruhsat verilmediğini iddia eden işadamı Necati Yaprak, OSB Başkan ve yönetimini Cumhurbaşkanlığına şikayet etti.
Adıyaman Organize Sanayi Bölgesinde çuval fabrikası olan Necati Yaprak, Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan’ın ‘istihdamda seferberlik’ ilanının ardından kapasitesini yüzde 100 arttırma için çalışma başlattı. Fabrikasının yanında bulunan 20 bin metrekarelik arazi OSB yönetimi tarafından Necati Yaprak’a tahsis edildi. Tahsisi yapılan arazinin çapı verilerek, inşaat çalışmaları başlandı. Necati Yaprak, ruhsat verilmediğini öne sürdü.
Konuyu Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığına ilettiğini söyleyen İşadamı Necati Yaprak, “Biz 2005 yılında kurduğumuz çuval fabrikasında 160 kişi çalışıyor. Cumhurbaşkanımızın ‘İstihdamda Seferberlik’ ilan etmesinden dolayı kapasitemizi yüzde yüz arttırma girişiminde bulunduk.
OSB’ye dilekçe verildi. Bize 20 bin metrekare tahsis ettiler. Bu tahsisin içerisinde kamulaştırma problemi varmış, bunu bize söylemediler. Bize tahsis yaptılar, çapımızı verdiler. Biz inşaatımıza başladık. Süreç ilerlerken ruhsatımızı istediğimiz zaman, kamulaştırma probleminin çözülmediğini bize söylediler. Bizde kendilerine ‘kamulaştırma problemi çözülmemiş yeri bize nasıl tahsis edersiniz?’ diye sorduk. Başkan bize, ‘O problem değil, onu çözeriz’ dedi. Çapımızı verdiler biz inşaatımıza başladık. 11 bin metrekarenin üzerinde kapalı alan yaptık. 7-8 milyon Euro’nun üzerinde bir yatırım yaptık. Yaklaşık 200 kişi istihdam edilecek. Hala sanayi yönetimi bu sorunumuzu çözmedi. Sanayicinin önünü açmıyor. Bu süreç neden uzatılıyor. Bizi neden oyalıyorlar? Türkiye’de son teknolojiyle çalışan bir fabrikamız olacak. İtalya, Almanya ve Avusturya’dan makineler gelecek ama biz ruhsat alamıyoruz. Elektrik tesisatımız, su ve hava tesisatlarımız halen izin olamadığımız için döşeyemedik. Bu nedenlerden dolayı 7-8 milyon Euro’luk yatırım askıya alındı” dedi.
Organize Sanayi Bölgesi Yönetim kurulu Başkanı Abdulkadir Çelenk ise, iddiaları yalanlayarak kendilerinin yatırımcının yanında olduklarını kaydetti. Abdulkadir Çelenk açıklamasında, “Biz bu arkadaşımıza arsayı tahsis ettik. Fabrikanın tevhidi yapılmadan, bizden çap istedi. Bizde verdik. Bizi dinlemeden inşaatına başladı. Biz bunu ruhsat verme imkanımız yoktu. İlk aldığında mahkemelikti. Şuan mahkeme yok. Arsayı tahsis ettikten sonra ilk altı ay içerisinde birinci tahsisi ödemek zorundadır. Altı 6 içerisinde taksit ödemedi. Yaklaşık 300 bin TL civarında ödemesi gerekirken ödemedi. Parayı ödemeyince arsası düşer. Şuana kadar 200 bin TL ödedi. 100 bin TL halan borcu bulunuyor. Yasal olarak bu adamın düşürülmüş olması lazım. Parasını ödedikten sonra Bakanlığa konuyu soracağız, ondan sonra ruhsatını verebiliriz. Biz sanayicinin önüne engel olmayız” şeklinde cevap verdi.