Isı pay ölçer taktırmayan sitelere ceza

Özel bir şirket yetkilisi Suat Gülçimen, 'ısı pay ölçer' sistemi kurma zorunluluğunu yerine getirmeyen konutlara, binalara ve sitelere ceza kesildiğini belirtti.

Isı pay ölçer taktırmayan sitelere ceza
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Suat Gülçimen, Enerji Verimliliği Kanunu uyarınca merkezi sistem ile ısınan binalarda, ısınma giderinin daire veya metrekare başına bölünmesi yerine ‘ısı pay ölçer’ adı verilen elektronik ısı ölçerlerin kullanılmasının ve ısıtma giderlerinin bu şekilde paylaştırılmasının mecburi olduğunu söyledi.

Gülçimen, merkezi sistemle ısınan binalarda ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarlarına bağlı olarak taksimini sağlayan ve adına ‘ısı pay ölçer’ denilen sistemi kurma zorunluluğunu yerine getirmeyen konutlara, binalara, sitelere ‘Kabahatler Kanunu’na muhalefet suçundan yüksek miktarda ceza kesildiğini belirtti.

Suat Gülçimen: “Kanunen daire içindeki radyatörlerin tek kolondan beslenmesi, yani daire içinde dağıtım kolektörü olması halinde ise ısı pay ölçer yerine daire girişlerinde kalorimetre, yani ısı sayacı takılması gerekiyor. Isı pay ölçer veya kalorimetre takılmasının yanı sıra her bir radyatöre termostatik vana takılması mecburiyeti vardır. Bunlara ilaveten termostatik vanaların oluşturacağı hidrolik dengesizlikleri gidermek için de kazan dairesindeki mevcut sirkülasyon pompalarını farklı basınç ve debiye göre kendini ayarlayabilen sirkülasyon pompaları ile değiştirmek gerekiyor” dedi.