İşte 7 soruda vergi borçlarına yapılandırma düzenlemesi
Kamu alacaklarına yeniden yapılandırma getiren düzenleme TBMM komisyonunda kabul edildi. Düzenlemeye dair tüm ayrıntılar...
Hükümetin kamu alacaklarına ilişkin bir kez daha yeniden yapılandırma getiren düzenlemesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
İşte düzenlemenin satır başları…
1- YENİDEN YAPILANDIRMA HANGİ BORÇLARI KAPSAYACAK?
Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, tüm idari para cezaları ve KYK borçları da yapılandırma kapsamında olacak.
Trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu'na göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçiş cezaları, öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, haksız alınan destekleme ödemeleri, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki hazine alacakları, madenlerden alınan devlet hakkı, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a göre takip edilen diğer alacaklar da yapılandırılacak. Sigara cezaları ve corona virüsü önlemlerine aykırılıktan dolayı kesilen cezalar yapılandırmanın dışında olacak.
TOBB, TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin aidat ödemeleri de yapılandırma kapsamında olacak.
Emlak vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, İlan ve Reklam Vergisi, diğer vergi ve harçlar, su, atık su, katı atık ücretleri, yol katılım payları, muhtelif ücretlerden kaynaklı kurum alacakları ve zam ile faizleri de yapılandırma kapsamında.
KOSGEB tarafından kullandırılan desteklerden kaynaklanan alacaklar ve organize sanayi bölgelerinin kredi borçları da yapılandırılacak.
İl özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile sermayesinin yüzde 50'den fazlası bunlara ait şirketlerin taşınmazlar hakkında yapılan irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan alacaklar da kapsama dahil.
VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VE MAZBUT VAKIFLARIN KİRA ALACAKLARI YİNE YAPILANDIRMA KAPSAMINDA.
Kalkınma ajanslarının il özel idareleri, belediye ve sanayi odalarından olan alacakları ile Türk Standartları Enstitüsü hizmet bedeli alacakları yapılandırma kapsamının içerisinde.
2- YAPILANDIRILMASI ÖNGÖRÜLEN TOPLAM BORÇ MİKTARI NE KADAR?
AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, 500 milyar TL büyüklükte geniş kapsamlı bir yapılandırmaya gidildiğini açıkladı.
Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Ayşe Dilbay da komisyona bilgi verirken, kendi alanlarında 289 milyar liralık bir alacağın yapılandırma kapsamında olduğunu belirtti. Kredi ve Yurtlar Kurumu borçlarıyla ilgili verileri de paylaşan Dilbay, “Burada da 3,1 milyon kişi bulunuyor, tutar ise 5.3 milyar TL” dedi.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Vekili İsmail Yılmaz da komisyona bilgi verdi. SGK'nın 165 milyar liralık alacağının kapsama gireceğini belirten Yılmaz, “Genel sağlık sigortalıları da bu süre içinde gelir testine giderse herhangi bir prim borcu ödemeyecekler” diye konuştu.
3- YAPILANDIRILACAK BORÇLARDA MİLAT HANGİ TARİH?
Düzenlemeye göre yeniden yapılandırılacak borçlarda milat 31 Ağustos 2020 olacak.
4- NE ZAMANA KADAR MÜRACAAT EDİLEBİLECEK?
Yapılandırmaya müracaat, yasanın çıkmasının ardından yıl sonuna kadar yapılabilecek.
5- GECİKME FAİZİ NASIL HESAPLANACAK?
Borcun gecikme faizi ve gecikme zammı hesaplanırken, aylık yüzde 0,35 olarak belirlenen yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) dikkate alınacak.
6- BORÇ SİLME OLACAK MI?
Borçlar ilk taksitte ödenirse, gecikme zammının yüzde 90'ı silinecek.
7- ÖDEMELER NASIL VE KAÇ TAKSİTTE OLABİLECEK?
36 ay taksitle 2 ayda bir ödeme ile yapılandırma imkanı getirilecek. Yapılandırmadan yararlanmak için bu yılın sonuna kadar başvuruda bulunmuş olmak ve ilk taksiti vergi borçları için 31 Ocak 2021, sigorta borçları için 28 Şubat 2021 tarihine kadar ödemiş olmak gerekecek.
KAYNAK: SÖZCÜ