İstiklal Marşının kabulünün 96. yıl dönümü
Malatya'da, İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı düzenlendi.
Malatya’da, İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı düzenlendi.
Battalgazi Halk Eğitim Merkezi Salonunda Yeşilyurt Tecde Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen programa, Malatya Valisi Mustafa Toprak, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümg. Asım Kocaoğlu, 7. Anajet Üs Komutanı Pilot Kur. Alb. Hasan Hüseyin Kanbur, Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Baro Başkan Vekili Av. Çiğdem Ağdağ, Battalgazi Kaymakamı Vedat Yılmaz, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Şerafettin Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Turan, Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Kırçuval, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, İl Müftüsü Ümit Çimen, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, resmi daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.
Programın açılışında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, “Her milletin kahramanlık, yiğitlik ve yaşamını anlatan destanları vardır. İstiklal Marşı da bu milletin bağımsızlığını, ordunun kahramanlığını, cesaretini, inancını en güzel şekilde şiirsel ve coşkulu bir şekilde dile getirmiştir. Milletin bağımsızlığına olan özlemini ve inancını İstiklal Marşıyla milletin duygularının tercümanı olmuştur” diye konuştu.
Daha sonra söz alan Malatya İl Müftüsü Ümit Çimen ise, “İstiklal Marşını ve Mehmet Akif’i anlamak, bu topraklarda yaşayan her vatan evladının boynunun borcudur. Mehmet Akif dini ve milli hassasiyeti olan, özüne ve sözüne uygun, şair, fikir ve mücadele adamı, bir ahlak kahramanıdır” ifadelerini kullandı.
Malatya Valisi Mustafa Toprak da, Mehmet Akif Ersoy’un önemli bir şahsiyet olduğunu aktararak, “Milletlerin hayatında geleceklerine yön veren önemli olaylar ve kilometre taşı niteliğinde abidevi şahsiyetler vardır. Genç nesillerin iyi yetişmeleri, geleceğe güvenle bakabilmeleri ve milli şuurun ayakta tutulabilmesi için bunları hatırlamak ve hatırlatmak son derece elzemdir. Kahramanlığımızın, tarihe not düştüğümüz şanlı destanımızın, heybetli kimliğimizin ve hürriyet aşkımızın ifadesi olan İstiklal Marşımız, milli değerlerimizin başlıcalarındandır. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ise şehitlerimizin kanıyla yoğrulan Aziz Vatanımızın yetiştirdiği abide şahsiyetlerimizdendir” dedi.
Konuşmasında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, Fatma Betül Sayan Kaya’nın, Hollanda’da sınır dışı edilmesi ile ilgili de konuşan Vali Toprak, “Bize insanlık dersi vermeye çalışanlar, insan haklarını anlatmaya çalışanların işgal ettikleri ülkelerdeki insanları nasıl katlettiklerini, nasıl mezalimler içerisine girdiklerini tarih biliyor. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve devletimizin insanlığa yaydığı güzelliklerle birlikte bu ülkeler sömürgecilik anlayışlarının son bulacağını esefle izliyorlar. Tüm şu anda ortaya çıkardıkları sıkıntılar da bunun eseridir. Bizler Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak ve atalarımızdan, şanlı geçmişimizden, aldığımız güçle tüm bu ihanet şebekelerine karşı uyanık olacağız. Bu coğrafyada yaşamanın maliyeti karşılığında devletimizi, milletimizi, ülkemizi iyi bir şekilde seveceğiz, sevgimizi ve kardeşliğimizi haykıracağız” şeklinde konuştu.
Tecde Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Mehmet Türkoğlu’nun günün anlam ve önemini belirten sunumu sonrası program kapsamında ‘Bir Milletin Umudu Asım’ adlı tiyatro gösterisi ve İstiklal Marşı oratoryosu gerçekleşti.