Kahta'da 'Kendini yetiştirmek' konulu konferansa yoğun ilgi
Adıyaman'ın Kahta ilçesinde Eğitimle Diriliş Derneği tarafından 'Kendini Yetiştirmek' konulu konferans düzenlendi.
Adıyaman’ın Kahta ilçesinde Eğitimle Diriliş Derneği tarafından ‘Kendini Yetiştirmek’ konulu konferans düzenlendi.
Programın açılış konuşmasını yapan Eğitimle Diriliş Derneği Başkanı Bilal Akgül, toplumların medeniyet olgusuna dikkat çekerek medeniyet algısının doğduğu yaşama yansıyan sosyal ve kültürel boyutlarının olduğunu söyledi.
Başkan Akgül, “Her dünya görüşünün her toplumun bir medeniyet algısı, bu medeniyet algısının doğduğu yaşama yansıyan sosyal ve kültürel boyutları vardır. Bu minvalde genel bir kıyaslama yapmak gerekirse İslam medeniyetinin hükmettiği toplumlarda inşa eden bir özellik gösterdi.Yine genel bir kıyaslama yaptığımızda Batı medeniyetinin de genellikle ifsat edici bir özellik gösterdiğine şahit oluyoruz” dedi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Yazar Yusuf Yavuz Yılmaz, okumanın ve anlamanın kendini yetiştirmenin parametresi olduğunu ifade ederek, İslam kültürünün, yazılı veya sözlü okuma üzerinden gittiğini söyledi. Araştırmacı Yazar Yavuzyılmaz, “Metodolojik açıdan herhangi bir konuyu incelerken, kapsamını çizerken karşınıza çıkacak ilk zorluk sınırları belirlemektir. Sınırları belirledikten sonra içeride ne gerekli ise onu içerde bırakmak dışarıda bırakılması gerekenleri de sağlıklı bir anlayış geliştirmek için dışarıda bırakmak gerekiyor. İlk olarak kaçıracağımız şey tanımlama yerine anlamaya çalışmaktır. İkinci olarak ise aşırı genellemeci ve indirgemeci yaklaşımların tuzağına düşmemektir. Bu tuzağa düşüldüğünde konu fazlasıyla anlaşılmaz hale gelebilir. Ne aynı biçimde düşünebilen Türkler vardır karşımızda ne de karşımızda homojen bir toplum oluşturmuş olan Kürtler vardır. Onların arasında da yüzlerce fikir vardır. Herhangi bir konuyu incelerken karşınıza bir tek bakış açısı alıp baktığınız anda çok doğru bir yerden de bakıyor olsanız o sorunun genelini anlamanız mümkün değildir. Okuma ve anlama kendini yetiştirmenin parametresidir. İslam kültürü, yazılı veya sözlü okumak üzerinden gider. Ama bu okuma ve anlama lafız, akıl ve kalptir. Bu üç kavramın içersinde birliktelik sağlanırsa anlamlı haline gelir. Bunun okuma boyutu; anlamaya, anlam gerçekleştiği anda kullanım da kalple; kalpte devreye girecek olan şey irfandır, ahlaktır. Okuma ve akıl FETÖ’nün militanlarında çok üst düzey bir seviyedeydi. Ama FETÖ militanlarında irfan ve kalp yoktu. Kendini yetiştirme önemlidir. Ama kendini nasıl yetiştirmek sorusu da önemlidir. Aynı bilgiyi hem özgürlük yönünden hem de köleleştirmek yolunda kullanabilirsiniz. Hiçbir FETÖ militanı Müslüman olmadığını söylemez. Ama öğretileri tamamen köleleştirmeye yöneliktir” ifadelerini kullandı.
Kendini yetiştirme konusunda tefsirlerin önemli aracı metinler olduğuna vurgu yapan Araştırmacı Yılmaz, “Kendini yetiştirme konusunda tefsirler önemli aracı metinlerdir. Bu konuya en sağlıklı bakanlardan biri Seyyid Kutup’tur. Asaf suresinin tefsirinde Seyyid Kutup, bu kitabın bütün fonksiyonu sizi ana kitapla tanıştırmaktır. Eğer sizi tanıştırdığında bu kitabın işi bitmiştir der. Aracı metnin gücü sizi asıl metne ulaştırdığı orandadır.
Kendini yetiştirmede bir diğer önemli faktör düşünce eylem birliğidir. Çok iyi düşünebilirsiniz. Eğer düşünceniz eyleminize yansımıyorsa bizde bir problemin var olduğuna işaret ediyor” şeklinde konuştu.
Kahta Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa, Sincik Belediye Başkanı İbrahim Korkut, Kahta ilçe Müftüsü Rıfat Çevik, Kahta İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Halil Tünçmen, AK Parti Kahta İlçe Başkanı Bedir Yeni, STK Temsilcileri, eğitimciler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.