Kalfalık sınavında hünerlerini sergilediler
Kalfalık sınavına katılan kursiyerler,uygulama sınavında hünerlerini sergilediler.Erzincan Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından kalfalık ve ustalık sınavlarının tanıtılması ve vatandaşların bilgilendirilmeleri amacıyla Erzincan Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde program düzenlendi.
Kalfalık sınavına katılan kursiyerler,uygulama sınavında hünerlerini sergilediler.Erzincan Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından kalfalık ve ustalık sınavlarının tanıtılması ve vatandaşların bilgilendirilmeleri amacıyla Erzincan Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde program düzenlendi.
Erzincan Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gerçekleştirilen programa Erzincan İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, Erzincan Organize Sanayi Müdürü Resul Yeşilbaş, Erzincan Ticaret Odası genel Sekreteri Şule Arslan, Erzincan Aşçı ve Lokantacılar Esnaf ve Sanatkârlar odası başkanı Erkan Telçeken, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü ve Kursiyerler katıldı.
Düzenlenen program öncesinde açıklamalarda bulunan Erzincan İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün; “2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılı mesleki ve teknik eğitim alanında birçok yeniliğin uygulamaya konulmaya bir yıl oldu dedi.
Gün açıklamasın da; “Ülkemizde birçok işletme sahibi, mesleki eğitim almış nitelikli personel ihtiyacı bulunduğunu ancak aradığı özellikte elaman bulamadığını ifade ederken bir kısım insanımızda çalışa bileceği bir iş bulamamaktan şikâyet etmektedir. Ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanması için sektörün taleplerini dikkate alan Bakanlığımız, sektörle işbirliğini öngören yeni mesleki ve teknik eğitim modelini hayata geçirdi.
Yaygın Mesleki Eğitim kapsamında bulunan Çıraklık Eğitimi 02.12.2016 tarihli yapılan 28. Mesleki Eğitim Kurulu’nda 27 alan 141 dal programların mesleki eğitim merkezlerinde uygulanması karşılaştırılmıştır. Mesleki Eğitim Merkez’lerinde uygulanan çerçeve öğretim programları ve haftalık ders çizelgeleri; sektörün talep ettiği iş piyasası ihtiyaçlarına uygun olması amacıyla sektör sivil toplum kuruluşları diğer ilgili kurum kuruluşlar ile uygulayıcılar tarafından değerlendirilerek programlara yansıtılmak üzere mesleki ve teknik eğitim müdürlüğümüze gönderilmiştir
İşletmelerde mesleki eğitime devam eden öğrencilerimize mesleki işletmeler tarafından öngörülen asgari ücretin %30’una tekabül eden 44.000 TL’nin 2/3’ü olan 290 TL işverenlere Devlet katkısı olarak ödenerek daha fazla işletmenin çırak öğrenci çalıştırması sağlandı bu bağlamda devletimiz yaklaşık 250 milyon TL ödeme yapmıştır. Bir yandan mesleki eğitim merkezlerimizin çerçeve eğitim programları düzenlenirken bir yandan da hala sektörde aktif olarak çalışanların geçmiş deneyimlerinin belgelendirilmesi amacıyla yeni düzenlemeler yapılmıştır. 02.10.2017 tarihinde mesleki ve teknik eğitim genel müdürlüğümüzün yayınladığı ‘’önceki öğrenmelerin tanınması ve denklik yönergesi’’ ile bir günlük sigortalı hizmeti dahi olan bir kişi kalfalık sınavlarına alınarak mesleğindeki yetkinliği ölçülüyor. Bilindiği üzere zaten mesleğinde 5 yıl sigortalı çalışan insanlarımız önce kalfalık sonra ustalık sınavına alınarak belgelendirilmektedir. Önceden kalfalık belgesi olan insanlarımızda sosyal güvenlik kurumundan 5 yıl sigorta prim dökümü getirince ustalık sınavına girebilmektedirler
Mesleki eğitim merkezimiz bütün bu çalışmalar kapsamında şubat 2018 dönemi için 14 alan ( elektrik elektronik el sanatları güzellik ve saç bakımı giyim üretim grafik ve fotoğraf inşaat kuyumculuk ve makine metal mobilya motorlu araç tarım tesisat ve iklimlendirme yiyecek ve içecek hizmetleri) ve 11 alan dışı (metal levha saç işleri reklamcılık otomotiv döşemeciliği otomotiv mekanik erliği ön düzen otomotiv işletmeciliği kantin işletmeciliği fırıncılık et ve et işletmeciliği) dalda 253 kalfa ve 55 ustalık kursiyerine müracaatını alarak denkliklerini tamamladı bir ay gibi kısa bir sürede müracaat sahiplerinin tamamı bilgilendirilerek uygun başvuru yapmaları sağlandı böylece denklik komisyonumuz hiçbir adayın müracaatını reddetmedi şubat 2018 döneminde 456 sınavı içeren program yapılarak bütün kursiyerlerimizi sınav bilgileri verildi ilimizdeki bütün mesleki ve teknik eğitim kurumlarımızın atölyeleri beceri sınavları için tahsis edildi böylece beceri sınavlarının donanımı tam atölye ortamlarında yapılması sağlandı
01 Şubat 2018 tarihi itibari ile kalfalık ve ustalık sınavlarımız başladı ilk kez bu yıl beceri sınavları kamera kaydına alınarak kursiyerlerimizin sınav notlarına olası itirazlarının değerlendirilmesi içinde arşiv oluşturuldu bugün burada yiyecek içecek hizmetleri alanında 11 aşçımızın kalfalık beceri sınavı yapmaktayız. 91 aşçı adayımız için sınav 9 oturumda düzenlendi. Bugün burada 9 oturumu düzenlemekteyiz. Ben kendilerine başarılar diliyorum..
Öyle ümit ediyorum ki bir kısmı aktif çalışma hayatına bu sınavlarla birlikte girecek kursiyerlerimiz ilimizdeki nitelikli personel ihtiyacı büyük bir oranda karşılayacaklardır. Belgelerini alan bir çok insanımız devletimizin KOSGEB aracılığı ile sağladığı hibeler ve girişimci bir ruh ile kendi işyerlerine açarak istihdama önemli ölçüde katkı sağlayacaklardır
Bütün bu çalışmalar daha müreffeh bir Türkiye ve sürdürülebilir bir ekonomi içindir bizler eğitim camiası olarak mesleki eğitim kalkınması önemini biliyoruz bu yüzden iş dünyasının bütün istek ve taleplerini karşılayacak mesleki eğitim hamlelerini yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Programda kalfalık ve ustalık eğitimlerini tamamlayan aşçıların hazırlamış oldukları yemekler katılımcılara ikram edildi.