'Kangal'a bilimsel ve teknolojik takip

Köpek türleri arasında en güçlü ve zeki tür olarak kabul edilen Sivas kangalları, bilimsel ve teknolojik çalışmalar ile takip edilip ırkı bozulan türlerden ayrılıyor.

'Kangal'a bilimsel ve teknolojik takip
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Köpek türleri arasında en güçlü ve zeki tür olarak kabul edilen Sivas kangalları, bilimsel ve teknolojik çalışmalar ile takip edilip ırkı bozulan türlerden ayrılıyor.

Türk aslanı olarak tabir edilen, ünü tüm dünyaya yayılan ve kurt sürüleri ile baş edebilme özelliği ile dikkat çeken Sivas kangalı bilimsel ve teknolojik çalışmalar ile takip ediliyor. Türkiye’de sahip olduğu özelliler ile koruma altındaki türler arasında yer alan, tek üretim noktası Sivas olan ve yurt dışına çıkartılması yasak olan kangallar, ırk özelliklerinin bozulmaması için mercek altına alındı.

Gen haritası çıkartılıyor

Özellikle Sivas İl Özel İdaresi Seçkin Irk Kangal Köpeği Eğitim ve Üretim Merkezi’nde, kangalın kontrolsüz bir şekilde üretimi yapılan ve ırkı bozulan türlerden ayrılabilmesi için geçtiğimiz aylarda bir ’gen’ çalışması başlatıldı. Birkaç üniversitenin desteklediği çalışma ile kangal ırkının gen haritası çıkartılarak arı ırk köpekler diğer ırklardan ayrılabilecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sivas İl Özel İdaresi Seçkin Irk Kangal Köpeği Eğitim ve Üretim Merkezi Sorumlusu Hüseyin Yıldız, gen haritası çalışmasının sürdüğünü belirtip, "Bu çalışma ile kangal ırkının net kimliği ortaya çıkacak. Irkın soyu ortaya çıkacak. Bu çalışmada ayrıca türün kafa yapısına bakılacak, gözlerine bakılacak, anatomisi ele alınacak ve psikolojisi de incelenecek" dedi.

Çiplerle takip ediliyor

Sivas’ta üretilen ve yurt dışına çıkartılması yasak olan kangallar vücutlarına takılan elektronik çipler ile kimliklendirilip takip ediliyor. Bu şekilde kaçakçılığının engellenmesi gibi birçok tehdit önlenebiliyor. Yıldız, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çip yerleştirilmesi genişletildi. Bu teknik çalışmalar bizim işlerimizi kolaylaştırdı. Kaçırılması bu şekilde önlenmiş oluyor. Kaçırılmalarından daha önemli sorun, kangal adı altında farklı türlerin satışının yapılmasıdır. Bu teknik ve bilimsel çalışmalar, gen haritasının çıkartılıp Kangalların çiplenmesi bu sorunları ortadan kaldıracak. Bu çalışmalar tamamlandığında hiç kimse kangal ırkı olmayan bir köpeği kangal diye pazarlayamayacak" ifadelerini kaydetti.

"Çoban köpeği değil koruma köpeği"

Yıldız, kangal ırkına çoban köpeği demenin bir yıkım olacağını ifade ederek, "Kangal bir koruma köpeğidir. Çobanın da, sürünün de, köyün de korumasıdır. Ait olduğu, sevdiği ortam ve kişilerle ilgili her şeyin korumasıdır. Kangal köpeğinin sadece koyun köpeği olarak bilinmesi yanlıştır. Kangal köpeği dünyanın en iyi koruma köpeğidir. Kangal ırkı dünyanın en zeki köpekleri sınıfındadır. Köpeklerin ağasıdır, efendisidir, müdürüdür. Eğer öyle olmasaydı dağdaki dünyanın en zeki, en bozguncu ve yırtıcı hayvanı kurdu alt etme şansı yoktu" dedi.