Kanser teşhisinde PET-BT güvencesi Fırat Üniversitesi'nde
Fırat Üniversitesi Hastanesi, kanser ve nörolojik hastalıkların teşhisinde etkili olan PET-BT cihazı ile hizmet veriyor. Prof. Dr. Tansel Ansal Balcı, cihazın kullanım alanlarını ve önemini anlattı.
Fırat Üniversitesi Hastanesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tansel Ansal Balcı, PET-BT cihazının hastaneye kazandırılmasıyla kanser ve bazı nörolojik hastalıkların teşhisinde önemli bir aşama kaydedildiğini belirtti. Prof. Dr. Balcı, PET-BT’nin, nükleer tıp ile anatomik görüntülemeyi birleştirerek oluşturulan füzyon görüntüleri sayesinde kanserli dokuların tespitini kolaylaştırdığını ifade etti.
PET-BT'nin kanserin teşhisinde, yayılımının belirlenmesinde ve tedaviye yanıtın izlenmesinde kritik bir rol oynadığını belirten Balcı, "Verilen radyoaktif madde sayesinde kanserli dokular ışıldayarak görüntülenebiliyor. Bu yöntem, kanserli alanları daha net görmemizi sağlıyor," dedi. Ayrıca, PET-BT’nin sadece güçlü kanser şüphesi olan durumlarda kullanıldığını ve Demans hastalarının tanısında da etkin olduğunu ekledi.
Yaklaşık bir yıldır kullanılan PET-BT cihazının hastaneye kazandırılmasının Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş’ın katkılarıyla gerçekleştiğini vurgulayan Balcı, cihazın hastaneye getirilmesinin uzun zamandır beklenen bir gelişme olduğunu belirtti.