'Kayısı pazarı Elazığ'da kurulsun'
Baskil'in kanaat önderlerinden oluşan heyet, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İdris Alan ile bir araya geldi. Heyet kayısı pazarının bir önce Elazığ'da kurulması için taleplerini iletti.
Türkiye’nin önemli kayısı üretim merkezlerinden olan ve 100 bin dekar alanda 1 milyona yakın kayısı ağacı bulunan Elazığ’ın Baskil ilçesinde, yılda ortalama 60 bin ton kayısı üretimi gerçekleşiyor.
Elazığ’daki kayısının yüzde 95’i ise 20 bin nüfuslu Baskil ilçesindeki bahçelerde oluyor.
Baskil kayısısının önemli pazar yeri Malatya oluyor.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük deprem sonrası Malatya’daki ticaret merkezinin ağır hasar alması, kayısı üreticilerini tedirgin etti.
Baharın gelmesiyle birlikte ilaçlama ve gübreleme sezonunun açıldığı kayısı sektöründe, Baskil’in STK temsilcileri ve çiftçiler gerek Elazığ gerekse Malatya’daki üretimin devamının sağlanması için Elazığ Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan ile bir araya gelerek kayısı Bölgenin tekrar ayağa kalkabilmesi için ticaretin yapılabileceği Kayısı Pazarı’nın Elâzığ’da kurulmasını talep ettiler.
ALAN: "KAYISI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İdris Alan, kayısının ihracatta Elâzığ’ın kalkınması için önemli olduğunu vurguladı. Alan, “Deprem öncesinde biz zaten hep dile getirdik kayısının başkenti Elazığ ve Baskil ama maalesef bunlar hep lafta kaldı icraate dökmek nasip olmadı. Deprem sürecinde bizim Baskilli hemşehrilerimiz Malatya’da bu işin ticaretini yapıyorlar şuan onlarda mağdur olmuşlar, Malatya’daki kayısı üreticileri de mağdur. Geçtiğimiz gün Sayın Mansur Yavaş Beyefendi Malatya TSO Başkanı ile görüştüğünde Malatya’nın bütün kayısısını alıp Ankara’da pazarlayacağını ifade etmişti. Ben bu durumda üzüldüm yani biz Elazığ olarak yetersiz kaldık yine fırsatı kaçırıyoruz diye endişeye girdim. Kesinlikle sizlere katılıyorum bizim ivedi bir şekilde yapmamız gereken şeyi il protokolüyle bir araya gelip hızlandırmamız lazım. Kayısı bizim için çok önemli ihracatta çok önemli rol olur Elazığ için ve nitelikli göç alırız Elazığ’a” dedi.
ALAN: "TALEPLERİ YETKİLİLERE İLETİLECEĞİM"
Başkan Alan, konuyla ilgili taleplerin yetkililere iletileceğini söyleyerek konunun çözümü için harekete geçeceklerini belirtti. Alan, “Tabi bu uzun bir süreç ama hızlandırmamız lazım. Ben toplantıda bu konuyu herkese arz edeceğim. Tabi işler nasip meselesi inşallah biz oturduk bu makama inşallah bize nasip olur Elazığ’ımıza Baskil’imize faydamız olursa onların hayır duasını alırsak ne mutlu bize” dedi.
PEKER: "KAYISI PAZARI ELAZIĞ’DA İŞLEV KAZANMALI"
F.Ü İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Peker ise kayış pazarının Elâzığ’da işlev kazanması gerektiğinin altını çizdi. Peker, ““ETSO Başkanımız İdris Beyin öncülüğünde burada hep birlikte Baskil Birlikleriyle geldik ve diyoruz ki Kayısı Pazarı’nın Elazığ’da işlev kazanmasıdır bu konuda kendisinden yardım istiyoruz. Mevcutta 42 dönümlük bir yerimiz var ve buranın tahsisinin yapılması. Baskil’de şuanda çok sayıda esnaf var onlarda orada kendi imkanları ve devletimizin kredileriyle orada kendi işlerini kurmayı düşünüyorlar eğer işleri tutarsa Malatya’ya gitmeyi düşünmüyorlar. Bu insanlarımıza yardımcı olunacağı düşüncesiyle oda başkanımıza ziyarete geldik.” dedi.
AKSOY: "KAYISI BASKİL'DE ÇIKARILIP BASKİL'DE PAZARLANIP ELAZIĞ EKONOMİSİNE KAZANDIRILMALI"
İl Meclis Üyesi Turgay Aksoy, ziyaretin amacından bahsetti. Aksoy, “Başkanımıza Baskil Kayısısının önemini anlattık kendileri de olayın öneminin farkındalar. Bu anlamda Kayısının Baskil’de çıkarılıp Baskil’de pazarlanıp Elazığ ekonomisine kazandırılması noktasında neler yapılabilir noktasında projelerimiz vardı Kenan hocamızın öncülüğünde projelerimizi hazırladık ve oda başkanımıza sunduk. Başkanımızda olaya çok sıcak bakıyor teşekkürlerimi sunuyorum.” Dedi.
BEYARSLAN: "AMACIMIZ KAYISININ TİCARETİNİ ELAZIĞ EKONOMİSİNE KAZANDIRMAK"
Şehir Plancısı Kıvanç Beyarslan, amaçlarının kayısıyı Elazığ ekonomisine kazandırmak olduğunu söyledi. Beyarslan, “Buradaki amacımız projeyi kademe kademe götürüp en sonunda da kayısının ticaretini, yurt dışına açılımını Elazığ ekonomisine kazandırmak. İlk etapta bizim tüccarlarımız bunların çoğu Baskilli bunlar Malatya’ya gidip orada satışını yapıyorlar ama bunlar seyyar bunlara öncelikle bir yer tahsis edelim oradan bunların toplamasını, paketlemesini sağlayalım TSO öncülüğünde bunun ihracatını yapalım.” İfadelerini kullandı.