'Kelebek hastası' genç sıkıntılarını resim ile unutuyor

Elazığ'da, halk arasında 'kelebek hastalığı' diye bilinen genetik cilt rahatsızlığı 'Epidermolysis Bullosa' ile mücadele eden 23 yaşındaki Ömer Pala, yaşadığı sorunları resim tutkusuyla aşmaya çalışıyor.

'Kelebek hastası' genç sıkıntılarını resim ile unutuyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Vücutta açık yaralar oluşmasına, hem psikolojik hem de fiziksel açıdan sorunlara yol açan hastalıkla uzun yıllardır mücadele eden Pala, bütün zorluklara rağmen ilk, orta ve lise eğitimini başarıyla tamamladı. Oluşan yaralar nedeniyle parmaklarındaki derilerin eriyerek birbirine yapışmasından dolayı, yumruk görünümündeki iki elinin arasına aldığı kalem ve fırçayla resim yapan Pala, azmiyle takdir topluyor.

Devletin verdiği "evde bakım ücreti" sayesinde annesiyle kiraladıkları evde yaşayan Pala, memur olup annesine daha iyi bir hayat sunma ve yağlı boya tablo çalışmalarıyla sergi açma hayalini gerçekleştirmek için hastalığına boyun eğmiyor.

Maddi imkansızlıklardan dolayı resime ilgisini kara kalem çalışmalarıyla sürdüren Pala'nın eserleri büyük beğeni topluyor.

Pala, hastalığını ailesinin 5 yaşından itibaren fark ettiğini ve uzun yıllar doktor doktor gezerek şifa aradıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Dünyada 170 binde bir kişide görülen hastalığın yol açtığı psikolojik ve fiziksel acılardan dolayı küçük yaştan beri zorlu bir yaşamın yükünü omuzladığını ifade eden Pala, vücudundaki açık yaralar nedeniyle insanların kendisinden rahatsızlık duymaya başladığını, bu nedenle arkadaş edinemediğini belirtti.

RESİM YAPARAK UNUTUYOR

Pala, en küçük bir darbede vücudunda açık yaralar oluşturan hastalık nedeniyle akranları gibi dışarı çıkıp gezip oynayamadığını dile getirdi.

Bu nedenle ilkokulda resim yeteneğini keşfeden öğretmeninin desteğiyle kendisini geliştirdiğini, boş vakitlerini resim yaparak geçirmeye başladığını aktaran Pala, resim yapmanın artık hayatının bir parçası haline geldiğini söyledi.

Resim yapmayı çok sevdiğini vurgulayan Pala, şunları kaydetti:

''Hastalığımdan dolayı diğer çocuklar gibi dışarı çıkıp oyun oynayamıyordum. Bu nedenle 5. sınıftan itibaren kendimi resim yapmaya adadım. Resim yapmak beni bütün sıkıntılarımdan uzaklaştırdı, hayatıma anlam kattı. Zamanla resimde kendimi daha da geliştirdim, olmayan parmaklarıma rağmen iyi sonuçlar almaya başladım. Resim yapmak benim için vazgeçilmez oldu. Resim yapmaktan vazgeçersem kendimden vazgeçmiş olurum. Resim yaptıkça kendimi daha iyi hissediyorum, bana huzur veriyor. Sıkıntılarımı, acılarımı resim çizerek unutuyorum. Yaptığım her resim bana gurur veriyor.''

SERGİ AÇMAYI HEDEFLİYOR

Tablolarının büyük beğeni topladığını aktaran Pala, maddi imkansızlıklardan dolayı bunları satmak zorunda kaldığını kaydetti.

Hedefinin resim sergisini açmak olduğunu vurgulayan Pala, ''Bütçemiz yetmediği için yağlı boya resim yapmaya ara vermek zorunda kaldım çünkü boya ve diğer malzemeler çok pahalı. Kara kalem çalışmaları yaparak kendimi avutmaya çalışıyorum. Gelecekte imkanım olursa resim sergimi açmak istiyorum.'' dedi.

KPSS SINAVINA HAZIRLANIYOR

Pala, daha 3 aylık iken babasını kaybettiğini ve 3 kardeşi ile yetim büyüdüklerini dile getirdi.

KPPS'ye hazırlandığını ifade eden Pala, ''Annemle geçimimizi aldığımız evde bakım ücretiyle sağlıyoruz. O da yetmediği için zor şartlarda yaşıyoruz. Bir an önce KPSS'yi kazanıp, kendi işimin başına geçip annemle daha iyi şartlarda yaşamak istiyorum.'' diye konuştu.

Pala, ayak parmaklarının da yapışık olmasından dolayı uzun süre yürüyemediğini belirterek, bir akülü tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekledi.