'Klimaların temizliği hayati önem taşıyor'

Prof. Dr. Şebnem Yosunkaya: 'Temizliği yapılmayan klimalar zatürreye yol açabilir. Klimaların düzenli bakımı ve doğru kullanımı büyük önem taşıyor.'

'Klimaların temizliği hayati önem taşıyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Yosunkaya, klimaların doğru kullanımı ve temizliğinin önemi hakkında önemli uyarılarda bulundu. Yosunkaya, klimaların ortamdaki ısı ve nem dengesini ayarlarken, yakın mesafeden sürekli aynı bölgeye maruz kalındığında birçok hastalığa davetiye çıkartabileceğini söyledi.

Yazın sıcak günlerinde kapalı ortamlarda yoğun olarak kullanılan klimaların, doğru temizlenmediğinde zatürre gibi ciddi hastalıklara neden olabileceğini belirten Yosunkaya, “İklim krizi ve aşırı sıcaklar nedeniyle klimalara daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Klimalar, iç ortamın havasını temizler ve küf oluşumunu engeller. Ancak bakımları yapılmadığında, toz ve mikroorganizmalar birikerek zararlı hale gelebilirler,” dedi.

Klimaların düzenli bakımlarının yapılması gerektiğini vurgulayan Yosunkaya, “Filtreleri temizlenmeyen klimalar, ortama mikroorganizmalar yayarak hava yolu hassasiyeti olan astımlı hastalarda öksürük ve nefes darlığına yol açabilir. Ayrıca, soğuk havanın uzun süre vücudun belli bir bölgesine gelmesi kas spazmlarına ve ağrılara sebep olabilir. Bu nedenle klimaların düzenli temizliği ve doğru kullanımı büyük önem taşıyor,” ifadelerini kullandı.