Küçük öğrenciden büyük proje

Elazığ Dumlupınar Ortaokulu 3. sınıf öğrencilerinden Yiğit Ağrılı, şehrin ana arterlerinin elektrik ihtiyacının karşılanıp bedava elektrik üretilebilecek proje hazırladı.

Küçük öğrenciden büyük proje
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ'da ortaokul öğrencisi Yiğit Ağrılı, kentin en yoğun trafiğinin seyrettiği Gazi Caddesi'nden günlük 7 bin 500 aracın geçtiğini belirlemesinin ardından yaptığı projenin portatifi ile bedava elektrik üretilebilirliğini kanıtladı. 
 
Elazığ Dumlupınar Ortaokulu 3. sınıf öğrencilerinden Yiğit Ağrılı, şehrin ana arterlerinin elektrik ihtiyacının karşılanıp bedava elektrik üretilebilecek proje hazırladı. Ağrılı'nın yaptığı projede karayolundan geçen araçların basıncını kullanarak yerleştirilen dişli çarklar sayesinde depolanan ve depolanan enerjinin elektrik enerjisine dönüşmesi dikkat çekiyor. Hayata geçirildiğinde birçok ilin ana arterlerinde tükettiği elektrik enerjisinin karşılanması amaçlanan proje, aynı zamanda büyük ölçüde enerji tasarrufunu da sağlamayı amaçlıyor. Diskli çarkların yardımıyla geçen araçların tekerleklerindeki basınçtan yararlanıp elektrik enerjisi elde ederek şehrini aydınlatmayı hedefleyen Yiğit Ağrılı, ”Bu projeyi bedava elektrik olması için yaptım. Amacım dişli çarklar ile elektrik elde etmek. Bu proje ile dişli çarklar yardımıyla geçen araçların tekerleklerindeki basınçtan yararlanarak elektrik enerjisi elde edebiliriz. Araştırmalarım sonucunda Gazi Caddesi'nden günlük 7 bin 500 araç geçiyor. Her araç tekerlekleri nedeniyle iki ile çarptığımız zaman 15 bin defa şarj olmuş oluyor. Bu da Gazi Caddesi için bedava elektrik oluşturuyor” dedi.
 
"ŞEHRİN ANA ARTERLERİNİ BEDAVA AYDINLATABİLİRİZ"
Proje Danışmanı Servettin Çelik ise öğrencisinin kendilerine araçların geçişleri sayesinde bedava elektrik üretimi sağlanacağı fikriyle geldiğini belirterek, "Biz de dişli çarklardan yararlanarak geçen araçların basıncıyla dişli çarkların çalışması ve zemberiye dönüşmesi sonucu elektriği elde edebileceğimizi gördük. Yapmış olduğumuz bu portatifte geçen araçlar dişli çarkları basınç yardımıyla çalıştırıp akümüzü şarj ediyor. Şarj olan akümüz daha sonra bu enerjiyi kullanmaya hazır hale getiriyor. Sistemde görüldüğü gibi geçen araçlar dişli çarkları harekete geçiriyor. Harekete geçen dişliler zembereği çalıştırıyor. Zemberek jeneratörümüzü çalıştırıyor. Jeneratör buradaki aküyü şarj ediyor. Bu da ilimizde ana arterlerde ücretsiz olarak aydınlatmayı sağlayabiliyor" diye konuştu. 
 
Yaptıkları araştırmada aylık ana arterlerin elektrik maliyetinin 30 bin lira civarında olduğunu kaydeden Çelik, "Bu 30 bin lira eğer cebimizde kalırsa, 30 işçi daha çalıştırabiliriz veya başka bir hizmette kullanılabileceğini gördük. Şehrimizde 3 veya 4 tane ana arter var bunların aydınlatması ücretsiz olarak yapılabilecektir. Öğrencimizin portatifinde bunu ispatladık” dedi.