Lisanslı sporcu sayısında satranç zirvede

Türkiye Satranç Federasyonu Elazığ temsilcisi Esra Kılavuz Yalçın, federasyonun hayata geçirdiği proje ve etkinliklerle Türkiye'de lisanslı sporcu sayısı bakımından satrancın birinci sıraya yerleştiğini söyledi.

Lisanslı sporcu sayısında satranç zirvede
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kültür Park'ta düzenlenen ''Sokakta Satranç Var'' etkinliğinde konuşan Yalçın, ülkede futbol dahil tüm federasyonlar içinde en fazla lisanslı sporcuya sahip olan satranca ilginin hızlı bir ivmeyle her yıl büyümeye devam ettiğini bildirdi.

Bu artışla beraber 2005'te 30 bin seviyelerinde olan lisanslı sporcu sayısının 2017'de 26 kat artış gösterdiğini ifade eden Yalçın, "Türkiye'de 2017 itibari ile 780 bin lisanslı satranç sporcumuz var. Bunlardan 5 bin 900'ü Elazığ'da ve Elazığ Türkiye sıralamasında 37. sırada. Hedefimiz bu tür etkinliklerle bu sayıları daha da artırabilmek." diye konuştu.

"SATRANCI SEVDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Yapılan araştırmaların sonucunda satrancın çocukların gelişime çok büyük faydalar sağladığının belirlendiğine dikkati çeken Yalçın, bu noktada özellikle çocuklara küçük yaşlardan itibaren satrancı sevdirmek adına çeşitli etkinler düzenlediklerini vurguladı.

"Sokakta Satranç Var" etkinliğinin bunlardan sadece biri olduğunu aktaran Yalçın, şunları kaydetti:

"Çocukların kendilerine faydalı olacak işlerle uğraşmaları çok önemli. Günümüzde çocuklar bilgisayar oyunları ve özellikle şiddet içerikli oyunların olumsuz etkisinde kalıyorlar. Biz olabildiğince çocukları bundan uzak tutmak istiyoruz. Zaten birçoğu erken yaşlarda satranca başlıyor. Satranç sevgisiyle bu olumsuzlukların önüne geçeceğimizi düşüyorum. Çocukların derslerine de çok büyük katkısı oluyor. Satranç oynayan çocuk daha sabırlı ve daha saygılı oluyor. Bu anlamda satrancın çocuklara çok büyük katkısı olduğunu düşünüyorum."

"ZİHNİMİZİ GELİŞTİYOR''

Etkinliğe katılan ilkokul öğrencisi Beril Yalçın (9), satranç oynamaya 4 yaşında başladığını ve satranç oynarken kendisini daha iyi hissettiğini ve mutlu olduğunu dile getirdi.

Satrancı tüm çocuklara tavsiye ettiğini aktaran Yalçın, ''Satrancı çok seviyorum, bana büyük bir eğlence katıyor. Derslerime faydası oluyor, zekam gelişiyor. Özellikle matematiğe çok faydası oluyor.'' dedi.

Altuğ Özkan (9) ise 1. sınıfta başladığı satranca büyük bir ilgi duyduğunu belirterek, ''Satrancın derslerime yararlı olduğunu anladım. Özellikle matematik dersi için. Ayrıca mantığımı geliştiriyor.'' ifadelerini kaydetti.