LPG'ye büyük zam geliyor

Bu gece yarısından itibaren oto gazın litre fiyatına büyük zam yapılması bekleniyor.

LPG'ye büyük zam geliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Akaryakıt fiyatlarındaki sürekli artışlar devam ediyor. Gece yarısından itibaren oto gazın litre fiyatına 1 lira 31 kuruşluk bir zam daha yapılması bekleniyor. Bu yeni zam sonucunda oto gazın litresi 17 lira sınırını aşacak.

Döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve petrol fiyatlarındaki değişiklikler, akaryakıt fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Son dönemde sık sık artan zamların ardı arkası kesilmiyor. Bu gece yarısından itibaren oto gaz fiyatına 1 lira 31 kuruşluk bir zam gelmesi öngörülüyor.

Zam sonrası İstanbul'da (Avrupa Yakası) oto gazın litresi 17 lira 69 kuruşa, Ankara'da 17 lira 60 kuruşa, İzmir'de ise 17 lira 31 kuruşa çıkacak.

Akaryakıt fiyatları, son dönemde sürekli yükseliş gösteriyor. 14 Mayıs seçimleri öncesinde oto gazın litre fiyatı yaklaşık olarak 10 lira seviyelerindeydi. Ancak son 3.5 ayda oto gazın fiyatı neredeyse 2 katına çıktı.

Akaryakıt fiyatlarının hesaplanmasında gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payı eklenerek KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek belirli bir fiyat değişim farkı ile gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı belirleniyor. Dağıtım firmaları tarafından uygulanan fiyatlar ise rekabet ve serbesti nedeniyle şirketlere ve bölgelere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.