Maden işçileri eyleminde 'intihar' iddiası gündemde

Elazığ'da Eti Krom işçileri, haklarının iyileştirilmesi talebiyle başlattıkları eylemi sürdürüyor. Eski çalışan Vedat Aldanmaz, intihar eden arkadaşının ardından yaptığı açıklamalar nedeniyle işten çıkarıldığını belirtti.

Maden işçileri eyleminde 'intihar' iddiası gündemde
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ’ın Alacakaya ilçesinde Eti Krom AŞ’ye ait maden sahalarında çalışan işçilerin, haklarının iyileştirilmesi talebiyle 13 gün önce başlattıkları eylem devam ediyor.

Eski çalışan Vedat Aldanmaz, eylemler öncesinde bir işçinin intihar ettiğini iddia ederek, bu duruma tepki gösterdikten sonra iş akdinin feshedildiğini savundu. Sosyal medya üzerinden yayınladığı videoda Aldanmaz, "Burada bizim insan gibi yaşamamızı istemeyenler önümüze set koydular. Kimse bizimle görüşme sağlamadı" dedi.

Eti Krom Yıldırım A.Ş’nin sahibi Ali Rıza Yıldırım, iki gün önce eylem yapan işçilerle bir araya gelerek taleplerini dinledi. Ancak işçilere yönelik sert ifadeler kullanarak, "Yarın herkesi kapının önüne koyarım" dedi. Yıldırım, işçilere, "Ben burayı sıfır yaparım, yarın da kapıya kilidi vururum. Burası devlette kilitliydi. Para da kazanmıyordu para da kaybetmiyordu. Ben burayı aldım, bu hale getirdim" şeklinde tepki gösterdi.

Maden işçileri eyleminde 'intihar' iddiası gündemde

Vedat Aldanmaz, yayınladığı videoda 22 Mayıs 2024 tarihinde bir arkadaşının intihar ettiğini, bu olaydan sonra işçi haklarının iyileştirilmesini talep ettiğini ve işten çıkarıldığını belirtti.

Aldanmaz, "Eti Krom AŞ’de 22 Mayıs tarihine kadar çalışmış bulunmaktaydım. Bir kardeşimizin 22 Mayıs 2024 tarihindeki intihar girişimi ile hüzünlendik ve bir gün iş bırakma eylemi gerçekleştirdim. Bu iş bırakma eyleminde değerli kardeşlerimizle ve birim yöneticimize de bildirdim. Buna rağmen işim feshedildi" dedi.

Maden işçileri eyleminde 'intihar' iddiası gündemde

İşten çıkarılma gerekçesinin, Whatsapp grubunda yazdığı mesajlar olduğunu söyleyen Aldanmaz, "Yazdığım mesajlar doğrudur, arkasındayım ama hiç kimseye hakaret etmedim. İşçi haklarımızın iyileştirilmesi için mücadele ediyoruz. Gerekçemiz, tazminat hakkımız, banka promosyonlarının alınması, maaşlarımızda iyileştirme ve firma ağır sanayi olduğu için haklarımızın ağır sanayi üzerinden SSK’mızın yatması. Senede iki tane bayram ikramiyesi almamız. Bu isteklerimiz, insanca yaşam sürebilmemiz için gereklidir" ifadelerini kullandı.

Aldanmaz, tüm kamuoyundan ve basın mensuplarından destek beklediklerini belirterek, "Haksız yere işimiz feshedildi. Elazığ Eti Krom A.Ş, Yarımca fabrika bölümünde çalışan hiçbir işçi bizi temsil etmiyor. Bizi sadece Sori ve Kef bölgesinde olan işçi kardeşlerimiz temsil ediyor. Haksız yere işim feshedildi, haksız yere ekmeğimden edildim ve hakkımı arıyorum. Tüm milletvekillerimden ve belediye başkanlarımdan destek bekliyorum" dedi.

Aldanmaz, ayrıca, "Bu memleketin zenginliklerini alıp götürürken bu işçilerin emek terini hiçe sayamazsınız. Elimizden geldiğinde direneceğiz ve direnirken de tüm yurttaşlarımızdan destek bekliyoruz" dedi.