Malatya'nın 94 yıllık tarihi gazete manşetlerinde

Araştırmacı-Yazar Nezir Kızılkaya'nın kişisel arşivinde yer alan 94 yıllık yerel gazete manşetlerinde Malatya'nın tarihi yer alıyor. 1923'ten bu yana Malatya basınında yer alan gazete manşetleri adeta tarihe ışık tutuyor.

Malatya'nın 94 yıllık tarihi gazete manşetlerinde
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Araştırmacı-Yazar Nezir Kızılkaya’nın kişisel arşivinde yer alan 94 yıllık yerel gazete manşetlerinde Malatya’nın tarihi yer alıyor. 1923’ten bu yana Malatya basınında yer alan gazete manşetleri adeta tarihe ışık tutuyor.

Malatyalı Araştırmacı-Yazar Nezir Kızılkaya’nın derlediği 94 yıllık yerel gazete manşetleri, İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesinin desteği ile ‘Manşetlerle Malatya ve İnönü Üniversitesi’ sergisi adı altında ziyaretçilerine kapılarını açtı.

İletişim Fakültesi binasında düzenlenen sergide yer alan gazete manşetlerinde Malatya’nın 94 yıllık tarihi yer alıyor. İnönü Üniversitesi’nin de kuruluşu sırasında çıkan yerel gazete manşetlerinin de bulunduğu sergide Cumhuriyet’in kuruluşundan günümüzde Malaya’nın bir çok önemli olayını da gazetelerin manşetlerinde bulmak mümkün.

Tarihe ışık tutan serginin açılışında konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Kızılay, Cumhuriyetin kuruluşundan başlayarak Malatya’daki önemli olayları gazete manşetleri ile anlatan sergide İnönü Üniversitesinin 1975’te kuruluşun da yer aldığını söyledi. Kızılay, “94 yıllık tarihi süreç içerisinde, medyanın en önemli unsuru olan gazeteler, yerel gazeteler gözüyle nasıl görüldüğü, nasıl haberleştirildiği, nasıl topluma aksettirildiği sergide yer alıyor" şeklinde konuştu.

Serginin hem Malatya’nın önemli olaylarını anlattığını hem de İnönü Üniversitesinin kuruluşundan bugüne kadarki bazı haberlerini içerdiğine değinen Kızılay şunları kaydetti:

"Üniversitemiz için de bu yönüyle çok değerli, çok anlamlı bir sergi. Öncelikle bu sergide 44 gazete manşeti bulunmakta. Tabi bu eserlerin bazılarını birden çok gazete manşetinin tek bir eserde, tek bir sunuda, posterde verildiğini görüyoruz. Çoğu ise bir gazetenin birinci sayfasını sergide sunuyoruz. Önemli gelişmeleri ve tarihi anılarımızı tazeliyor. Nezir Kızılkaya, 170 bini aşan gazete arşiviyle çok önemli bir arşive sahip. Sağ olsun bunu kitaplaştırdı. Sergilerde sunuyor. Bu sergiyi gençlerimiz, İletişim Fakültesi öğrencilerimiz, üniversitemizin diğer öğrencileri, hocalarımız, personelimiz gezerek Malatya’nın doksan dört yıllık tarihindeki bazı önemli olayları tekrar anıları tazeleyerek okumuş olacaklar. Bir de gazetecilikteki gelişmeleri, buradaki haberlerin içeriğine bakınca şehirdeki gelişmeleri, ülkedeki gelişmeleri de tekrar değerlendirmiş, hatırlamış yeniden yaşı benim gibi ellinin üzerinde olanlar ya da daha da yaşı yüksek olanlar için ise bu yaşanmışlıkları tekrar hatırlamalarına vesile olacağı için ayrı bir önem taşıyor. Ben bu sergiyi bütün öğrencilerimizin, hocalarımızın gezmesini öneriyorum. Diğer çalışanlarımızın gezmesini öneriyorum. Keşke şehirden de gelip gezebilseler."

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek de çok güzel bir sergiye imza atıldığını belirterek serginin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Baharçiçek, sergide 1920’li yılların başından itibaren günümüze kadar Malatya’yla ilgili faaliyet ve hizmetlerle ilgili başlıkları, manşetleri gördüklerini ifade ederek, "Bizi biraz geçmişe götürdü. Gerçekten böyle bir serginin İletişim Fakültesi tarafından düzenlenmiş olması ayrıca güzel bir şey. Çünkü medya bir şekilde manşetleri atıyor, haberleri yapıyor ama daha sonra bunlar unutuluyor. Dönüp de elli, altmış, seksen sene önce neler oldu diye baktığımızda gerçekten ilginç, ilgimizi çeken çok güzel anıları burada gördük. Sergiyi düzenleyen herkesi tebrik ederim" şeklinde konuştu.

Basın İlan Kurumu Malatya Şube Müdürü Nihat Abacı ise İletişim Fakültesinin örnek bir çalışmaya imza attığın kaydederek, "Biz gazeteleri hep tarihin tanıkları olarak değerlendiriyoruz. İşte gördük elli, altmış, yetmiş yıl önce tüm Malatya’da ne olmuş okuduk. Tarihin tanığı olan gazetelerden her türlü bilgileri de elde edebiliyoruz. İnönü Üniversitesinin kuruluşuyla ilgili güzel haberler var. O tarihte ne kadar mücadele verilmiş, dernek kurulmuş, gazetelerden okuyarak görüyoruz. Böyle bir etkinlik düzenlediği için İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi yetkililerine ve emeği geçenlere teşekkür ederim." İfadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından Rektör Kızılay ve beraberindekiler sergiyi gezdi.

İletişim Fakültesi binasında düzenlenen sergiye, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, Prof. Dr. Nusret Akpolat, Rektör Danışmanı Doç. Dr. İlhan Erdem, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Önal, İletişim Fakültesi Dekan Yardımcıları Yrd. Doç. Fatma Nisan, Yrd. Doç. Dr. Hasan Topbaş, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yüksel Göğebakan, Basın İlan Kurumu (BİK) Malatya Şubesi Müdürü Nihat Abacı, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.