Mehmet Şimşek: 'Türkiye'de asgari ücret düşük değil'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari ücretin Türkiye'de düşük olmadığını ve enflasyonun düşeceğini söyledi. Vergi düzenlemeleri ve istihdam konularında da önemli açıklamalarda bulundu.

Mehmet Şimşek: 'Türkiye'de asgari ücret düşük değil'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir televizyon programında Türkiye ekonomisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Programda, Türkiye’nin FATF Gri Liste’den çıkması, asgari ücret, vergi düzenlemesi ve enflasyon gibi konular ele alındı.

Şimşek, mevcut enflasyonun gelecekte düşeceğini ve vatandaşların bunu hissedeceğini belirtti. “İstihdam güçlü kaldı. Kalıcı refah artışı için en önemli konu istihdamdır. Son 20 yılda yıllık ortalama 690 bin kişiye iş bulduk. Ekonomide geçici bir yavaşlama sürecine gireceğiz, ancak istihdamın en az etkilenmesi için gereken tedbirleri alacağız” dedi.

ENFLASYONUN DÜŞÜŞÜ BEKLENİYOR

Şimşek, ücret artışlarının enflasyon düştükten sonra reel olarak yansıyacağını vurgulayarak, “Önümüzdeki 24 ay içinde enflasyonun yüzde 20’ye düşmesi bekleniyor. Yıl sonunda ise enflasyonun yüzde 40 civarında olacağını öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

ASGARİ ÜCRETTE REEL ARTIŞ

Asgari ücretle ilgili olarak Şimşek, “Türkiye’de asgari ücret düşük değildir. AK Parti hükümetleri döneminde asgari ücreti büyümenin üzerine çıkardık. Ocak ayındaki asgari ücret artışı yüzde 49 oldu. İlk 6 aydaki enflasyon yüzde 20’lerde olacak. Yıl sonunda ise enflasyon yüzde 42-43 civarında olacak” dedi.

VERGİLENDİRME POLİTİKASI

Vergi düzenlemeleri hakkında da bilgi veren Şimşek, “Bizim tercihimiz vergilendirilmeyen alanlardan vergi almak, vatandaşımıza yeni bir vergi yükü getirmek değildir. Asgari ücreti vergiden istisna kıldık ve bu uygulama devam edecek” dedi. Şimşek, ayrıca bahşişlerin ve motokuryelerin vergilendirilmesinin gündemde olmadığını belirtti.

KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE

Türkiye’deki kayıt dışı ekonomiyle mücadele edeceklerini ifade eden Şimşek, “İstisnaları ve imtiyazları kaldırarak sonuç alacağız. Verginin tabanını genişleteceğiz. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alacağız” dedi.

DEPREM İÇİN YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI ARTIRILABİLİR

Yurt dışı çıkış harcında yapılacak olası artışlar hakkında da konuşan Şimşek, “Geçen sene yaşanan büyük deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Yurt dışı çıkış harcının artırılarak deprem için kaynak oluşturulmasını düşünüyoruz. Bu harç, 23 yaşına kadar olan öğrencilerden alınmayacak” dedi.