Oltu tarihi ilk defa roman şeklinde anlatılıyor
Oltulu Dr. Ümran Dağaşan Özlük'ün Oltu Sevdası bitmek tükenmek bitmiyor. Dağaşan Özlük, Her ne kadar Oltu dışında yaşasa da Oltuyla bağlarını hiçbir zaman koparmayan Dağaşan Özlük'ün her platformda Oltu diye atan kalbi ve son olarak yazmış olduğu kitabı da bunu kanıtlıyor.
Oltulu Dr. Ümran Dağaşan Özlük’ün Oltu Sevdası bitmek tükenmek bitmiyor. Dağaşan Özlük, Her ne kadar Oltu dışında yaşasa da Oltuyla bağlarını hiçbir zaman koparmayan Dağaşan Özlük’ün her platformda Oltu diye atan kalbi ve son olarak yazmış olduğu kitabı da bunu kanıtlıyor.
Dr. Ümran Dağaşan Özlük, Çoruh’un kızı olarak doğduğu topraklara vefa borcunu ödemek için Oltu’ya ilk göçten başlayıp Şanlı Oltu Tarihini ve Oltu’nun yılmaz muzaffer kahramanlarını yeni kuşağa hatırlatmak için son romanında Oltuluların mücadelesini günümüze kadar işliyor.
Romanda Oltu’ya göç edenleri bu süreçte yaşanan sıkıntılarını anlatılıyor.
“Onlar, Osmanlının Ruslarla her kapışmasında ortada kalan ve Osmanlının yenilgisiyle sonuçlanan savaşların mağdurlarıydı. Dağıstan, Kırım, Ahıska gibi bölgelerde yaşayan Kafkas halkları peş peşe gelen sürgünlerde ve zorunlu göçlerde sahip oldukları her şeyi geride bıraktılar. Kış Güneşi, canlarını kurtarmanın derdine düşen bu insanların ölüm kalım savaşını, sürgünlerin yarattığı psikolojik travmaları, göçtükleri yerlerde yaşama yeniden tutunma mücadelesini tarihî gerçeklere uygun olarak, duru bir dil ve akıcı üslupla, roman çerçevesinde ele almaktadır. “Kış Güneşi” bizim yurt coğrafyasında az tanıdığımız bir bölgede geçiyor. 19. Yüzyıl ve 20. Yüzyıl dönemecindeki Türkiye tarihinin hareketliliği içinde bu bölgenin nelere tanık olduğunu pek öğrenemedik. Belki bundan yarım asır önce Şevket Süreyya Aydemir’in “Suyu Arayan Adam” adlı eserinde Birinci Cihan Savaşı’ndaki Doğu Anadolu ve Kafkaslar birlikte tasvir edildikten sonra bu tip bir edebiyatın noksanlığı hep hissedildi. Ümran Dağaşan Özlük’ün “Kış Güneşi” böyle bir aile göçünü, ortam değişimini anlatıyor. Tarihi sadece kuru tarih çalışmalarından öğrenemeyiz ve Türkiye halkının dramı henüz edebiyatın konusu oluyor.
Dr. Ümran Dağaşan Özlük, 21 Mart 1954 yılında Oltu’da doğdu. İlkokulu 25 Mart ilkokulunda daha sonra Oltu orta okulu ve Oltu lisesini bitirdi. Oltu Lisesi ilk mezunlarından olup Hacattepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünü bitirdi .Aynı üniversitede yüksek lisans yaptı . Ankara GATA ARGE de toksikolojik çalışmalar yaptı .Ankara Ziraat Fakültesinde doktoraya devam etti. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim dalında ihtisasını bitirdi Kırıkkale Devlet Hastanesinde Mikrobiyoloji Uzmanı ve başhekim muavini olarak görevine devam ederken özel laboratuvarında da çalıştı.32 yıllık kamu görevinden sonra Kırıkkale Özel Yaşam ve Hilal Hastanelerinde çalıştı. Çeşitli sitelerde makaleleri ve şiirleri yayınlanmaktadır. Emekli olduktan sonra Adalet Meslek Yüksek Okulunu bitirdi. Edebiyat dünyasında dinlenmek için roman yazarak soluklanırken tek gayesi yarım kalan hukuk tahsilini bitirmektir.
Dr. Yusuf Kenan Özlük ile evlidir ve çocuğu yoktur.