Onun sesini herkes duydu
Konuşma zorluğu ve işitme engeli olan 25 yaşındaki Esma Erdem, Engelli Hibe Desteği ile kendi işini kurarak hayalini gerçekleştirdi. Erdem'in başarısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun talimatıyla hazırlanan kısa filmle anlatıldı.
Hülya ve Mustafa Erdem çiftinin 4 çocuğundan en küçüğü olan Esma Erdem, Elazığ’da dünyaya geldi. Esma 2 yaşında geçirdiği menenjit hastalığından dolayı işitme ve konuşma yetisini kaybetti. Erdem İstanbul, Ankara ve Elazığ’da gördüğü tedavilerin ardından iletişime geçecek kadar işitme ve konuşma yetisi kazandı. Eğitim hayatına Dumlupınar İlköğretim Okulunda başlayan Erdem, nakışa olan ilgisinden dolayı ortaöğretimini Öğretmen Sıdıka Avar Mesleki ve Teknik Lisesinde devam ettirdi. Orta öğretimden mezun olmasının ardından nakışa olan ilgisinden dolayı halk eğitim tarafından açılan kurslara devam eden Erdem, buradan aldığı eğitimlerin sonucunda çeşitli sertifikalar ve girişimcilik belgeleri aldı. 2014 yılından itibaren 779 engellinin faydalandığı hibe desteği uygulamasından faydalanan Esma Erdem kendi iş yerini kurdu. İş yerinde kıyafetlere, havlulara, yastık kılıflarına, seccadelere nakış yapan, nevresim takımları, pike, çeyiz ürünleri, nikah ve bebek şekerleri tasarlayan Erdem’i, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da ziyaret etti. Esma Erdem, Bakan Sarıeroğlu’nun iş kurmak isteyen engelli vatandaşlara yönelik hazırlattığı kısa filmde konu olmasıyla onun sesini herkes duydu.
"NAKIŞ YAPMAYI ÇOK SEVİYORUM"
Geçirdiği hastalık sonucu işitme ve konuşma bozukluğu yaşamaya başladığını İHA muhabirine anlatan Esma Erdem, “Buna rağmen ilk, orta ve lise eğitimimi başarıyla tamamlayıp nakış bölümünden mezun oldum. Lise sonrası çok sayıda kursa gidip sertifikalar aldım ve kendi işimi kurdum. Küçüklükten itibaren giyim, nakış, örgü gibi alanlara ilgim vardı. Evde kendim tasarladığım şeyleri dikiyordum. Hayalim dikiş, nakış, çeyiz üzerine bir iş yeri açarak tasarımlarımı sergilemekti. Şu anda kurduğum iş yerinde kıyafetlere, havlulara, yastık kılıflarına, seccadelere nakış yapıyor, nevresim takımları, pike, çeyiz ürünleri, nikah ve bebek şekerleri tasarlıyorum” dedi.
Yaptığı tasarımların İŞ-KUR ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın dikkatini çektiğini ifade eden Erdem, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu iş yerimi ziyaret etti. Tasarımlarımı inceledi ve çok beğendi. Alışveriş yaptı. Kendisi bana desteğini iletti. Onu çok seviyorum ve ona dua ediyorum. Hayalim iş yerimi büyütmek, geliştirmek, hem kendimin hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmak. Ben giyim, nakış, çeyiz ve tekstil alanında kendimi geliştirmek istihdam oluşturmak istiyorum. Nakış yapmayı çok seviyorum. Yaptığım ürünleri müşterilerim çok seviyor ve beğeniyor. Bende onları çok seviyorum” ifadelerini yer verdi.
"İŞ YERİNDEKİ BÜTÜN ÜRÜNLERİ KENDİSİ YAPIYOR"
Kardeşinin 2 yaşında bir rahatsızlık geçirdiğini dile getiren Hüseyin Erdem, “Esma, bu rahatsızlıktan dolayı işitme kaybı yaşamaya başladı. Uzun süre İstanbul, Ankara ve Elazığ’da tedavi gördü. En sonunda konkler impler ameliyatı geçirdi. Daha sonra işitme kaybını sıfıra indirdi. Esma bu ameliyatı 12, 13 yaşlarında olduğundan dolayı konuşma bozukluğunu gideremedi. Buna ilişkin çok sayıda eğitim gördü. Şuanda kendi hayatını idame ettirecek şekilde konuşabiliyor. Aldığı eğitimlerin neticesinde el kol hareketleri yerine ağızdan okuma veya seslerden işittiği kadarıyla yorumlayıp konuşma yeteneği kazandı. Bunlarında yardımıyla Dumlupınar ilköğretim okulunda eğitimini devam ettirdikten sonra Öğretmen Sıdıka Avar Mesleki ve Teknik Lisesinde okudu” diye konuştu.
Lise eğitimin ardından kardeşinin halk eğitim kurslarına katıldığını aktaran Hüseyin Erdem, “Esma iş yeri açma belgesi de dahil olmak üzere, giyim, nakış, mefruşat, tasarım üzerine sertifikalar aldı. Kursların ardından kendi iş yerini kurmaya hak kazandı. İŞ-KUR’un engelli destek projesini Esma araştırdı ve hibe destek programına başvurdu. Bu destekten de yararlanarak kendi iş yerini kurdu. Esma, şuanda başarılı bir şekilde iş hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Esma, küçük yaşlardan itibaren dikiş, nakış, giyim ve tasarıma ilgili bir çocuktu. Bunlar Esma’yı bu alana iten etkenler oldu. Esma bu ilgisinin desteğiyle kendi iş yerini kurdu ve işletiyor. Esma, iş yerindeki bütün ürünleri kendisi yapıyor. Engelli bir insan olmasına rağmen Esma kendi ayakları üstünde duruyor. Esma, kendisinin kurmuş olduğu bu iş yeriyle kendisi gibi olan engelli bireylere hayata tutunmalarını göstermiş oluyor” şeklinde konuştu.