Oto Cam filmi yasak mı 2017 ? Cam filmi taktırmanın cezası ne?
Araçlarda cam filmi yasak mı? Cam filmi taktırmanın cezası ne? sorusu son günlerin en fazla merak edilen konuları arasında yerini alıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Resmi Gazete'de cam filmini yasakladıklarını duyurdu. Peki araçlara cam filmi taktırmanın cezası ne kadar oldu? Hepsi detaylı olarak bu haberimizde yer alıyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Araçların İmal, Tadil ve Montajı hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmeliği 21 Ekim 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bunun üzerine binlerce araç sahibi vatandaş cam filminin yasak olup olmadığını merak etmeye başladı. İşte tüm bu konu ile ilgili ayrıntılar...
CAM FİLMİ VE RENKLİ CAMA YASAK GELDİ
Resmi Gazetede yönetmelikle, araçlarda cam filmi ve renkli cam kullanımına ilişkin hükümde değişiklik yapıldı. Buna göre artık cam filmi ve renkli cam kullanımlarında Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 63. maddesi esas alınacak.
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin ilgili maddesi ise şöyle "Ayrıca, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır. hükmünü içeriyor.
2017 YILI CAM FİLMİ CEZASI NE KADAR?
Araçlarda cam filmi kullanmanın cezası 427 lira. Cam filmli araç kullananların sayısı 4,5 milyon civarnda. Cam film söktürmenin bedeli ise ortalama 150 liradan başlıyor.
CAMLARINDA R43 OLAN ARAÇLAR CEZA ALMAYACAK
Cam Filmi uygulama kendinden film camlı araçlar için geçerli olmayacak. Yani camlarında R43 olan araçlar ceza almayacak.
İŞTE CAM FİLMİ KARARI İLE İLGİLİ YÖNETMELİK
Bakan Özlü’den cam filmi yasağı açıklaması
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, araçlardaki cam filmi yassağına ilişkin, "Cam filmi her zaman yasaktı. Biz bu sene 26 Ekim’de kaldırmak üzere karar aldık. Emniyet Müdürlüğü yaptığımız görüşmelerde cam filmi konusunda hassasiyet gösterdi. Emniyet Müdürlüğünün terörle ilgili hassasiyetleri olmasaydı 26 Ekim’de cam filmi yasağı kalkacaktı" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TBMM’de 2018 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi ve 2016 Kesin Hesap Kanun Tasarısı ile Sayıştay Raporları görüşmelerine katılarak, milletvekillerinin sorularını cevapladı. Bakan Özlü, OHAL’in kanlı darbe girişimi sonrasında ilan edildiğini hatırlatarak, "Olağanüstü bir durum söz konusuydu. Olağanüstü Hal terör örgütlerine karşı bir durumdur. Olağanüstü Hal, sanayiciye, bilim adamlarına, teknoloji üretenlere karşı değil, terör örgütlerine karşı ilan edilmiştir. Hiç kimsenin makale yazmasına, yabancı ülkelerdeki bilim dergilerine yazı göndermesine engel bir durum söz konusu değildir. Birtakım terörle iltisakı olan kişilerin terör eylemleriyle ilgili faaliyetlerinden dolayı ihraç edilmiş olmaları, hapse girmiş olmaları bunun bilim, sanayi, teknoloji ile ilgisi yoktur" ifadelerini kullandı.
Özlü, Türkiye Bilimler Akademisi ile ilgili soru üzerine, "Bakanlığımıza yönelik bir kuruluştur. Mali, bilimsel özerkliği var. TÜBA başkanını üyeler seçiyor. Özerklik konusu yasada tanımlanmış" şeklinde konuştu.
Yerli otomobille ilgili soruya Özlü, "Şu anda bilmiyoruz. Önümüzdeki günlerde yapacağımız görüşmelerde belirleyeceğiz, açıklama yapacağız. Yüzden fazla firmayla, kişiyle, kuruluşla görüştük. Bunlardan 5 tanesi ’Ben varım’ dedi. Bir ayırım yapmadık" yanıtını verdi.
47 milyon euronun çöpe atıldığı iddialarına ilişkin ise Bakan Özlü, "Bir projede birden fazla model vardır. Arkadaşlarımız proje süresini kısaltmak için yurt dışından platform alıp, bu platform üzerinde modifikasyonlar yaparak süreci hızlandırmak istemişler. Bu bir proje yönetim yaklaşımıdır. Şu anda elimizde olan bilgi ve belgeleri ortak girişim grubuna vereceğiz. Ortak girişim grubu değerlendirecek. Türk mühendislerinin, teknisyenlerinin bilgi birikimidir" dedi.
Özlü, gazetecilerin araçlardaki cam filmi ile ilgili sorusu üzerine ise, "Cam filmi her zaman yasaktı. Biz bu sene 26 Ekim’de kaldırmak üzere karar aldık. Emniyet Müdürlüğü yaptığımız görüşmelerde cam filmi konusunda hassasiyet gösterdi. Emniyet Müdürlüğünün terörle ilgili hassasiyetleri olmasaydı 26 Ekim’de cam filmi yasağı kalkacaktı. Nisan’dan itibaren emniyet ile yaptığımız görüşmelerde ’Terör eylemleri var, biz tespit etmekte zorlanıyoruz’ dediler" ifadelerini kullandı.