(Özel Röportaj) 'Seçilmiş, atanmış ve tüm STK'larımızla ilimizin önceliklerine odaklanmalıyız'

Sondakika23.com'un konuğu olan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı İdris ALAN, Ülkemiz ve İlimiz gündemine dair sorularımızı cevaplandırdı. Başkan ALAN, Elazığ'ın önceliğinin tüm kurum, kuruluş, STK, seçilmiş ve atanmışlarla birlikte şehrin önceliklerine odaklanması gerektiğini ve suni gündemlerle kamuoyunun meşgul edilerek asıl hedeflerden uzaklaşılmaması gerektiğini ifade etti.

(Özel Röportaj) 'Seçilmiş, atanmış ve tüm STK'larımızla ilimizin önceliklerine odaklanmalıyız'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sondakika23.com: Başkanım, Sayın Cumhurbaşkanımız öncülüğünde Türkiye’nin kendi otomobilini yapması konusunda önemli gelişmeler yaşandı. Ülkemiz bu konuyu başarabilecek mi?

İdris ALAN: Evet Sayın Cumhurbaşkanımızın yeril otomobil konusunda bir talebi oldu ve aslında hükümet olarak çalışmada başlatılarak prototip üretimi ve bir markanın satın alınması gerçekleştirildi. Son olarak TOBB Genel Kurulunda ‘bu işi yapacak bir babayiğit yok mu’ diye sordu. TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu TOBB olarak bu konuyu çözeceklerini aynı toplantıda dile getirdi. Yapılan çalışmalar sonucunda 02 Kasım 2017 tarihinde şahsımın da davetli olduğu toplantıda Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Türkiye’nin otomobilini yapacak 5 babayiğit açıklandı. Ülkemizin tanınmış ve önde gelen şirketlerini oluşturan bu 5 firma aslında otomobil sektörünün zaten içinde olan firmalar. Bu nedenle hedeflenen 2021 tarihine kadar Türkiye kendi otomobilini yapacaktır. Burada önemli olan hadise 81 il ve hatta ilçeler bazında otomobilin servis ağlarının kurulması ve topluma güven verilmesidir. İfade ettiğim gibi konu hakkında önemli birikim ve tecrübeye sahip olan bu 5 firma tüm bu ayrıntıları en ufak detayına kadar değerlendirerek adımlarını atacaklardır. Çünkü bu firmalar ülkemizin en önde gelen kurumsal şirketleridir. Ben Sayın Cumhurbaşkanımıza ülkemiz için büyük bir hayal olan bu beklentiyi gerçeğe dönüştürdüğü için teşekkür ediyor, otomobili yapmak için oluşan konsorsiyuma da teşekkür başarılar diliyorum.

Sondakika23.com: Yerli otomobil konusunda İlimizde de bir takım girişimler oldu ve Elazığ yerli otomobilin üretilmesine talipli oldu. Bu konuyu değerlendirebilir misiniz?

İdris ALAN: Elbette bu konu tüm Türkiye’de heyecanla karşılandı. Bugün 81 ilimizden hangisi biz istemiyoruz der. Her il bu üretimin kendi şehrinde yapılmasını doğal olarak ister. Ancak ticaretin ve üretimin kendine özgü bir metodu var. Kimse hatır gönül için ya da duygusal yaklaşımlarla bir yere gidip para yatırmaz. Otomotiv sektörü ise belli başına çok daha inovasyon isteyen, kümelenme gerektiren, yüksek teknolojiye ulaşım imkanı arayan, profesyonel iş gücüne ihtiyaç duyulan bir alan. Bugün Kocaeli ve Bursa yöresi çok uzun yıllardan beri bu sektörde kümeleşmiş bir bölge. Yüzlerce dönüm test sürüşlerinin yapıldığı pistler mevcut. Yaklaşık 3000 bin parçadan oluşan otomobilin neredeyse her parçasının üretiminin yapıldığı tesisler mevcut. Dolayısı ile hayalcilik yaparak insanları umutlandırmak ya da suni gündemlerle ilin önceliklerini ötelemek doğru bir yaklaşım değil. Bu gerçeklerden hareketle sadece Elazığ değil Türkiye’de bir başka il de dahil olmak üzere Bursa ve Kocaeli havzası dışına konsorsiyumun ilgi göstereceğine çok ihtimal vermiyorum. Ancak burada yapılması gereken en önemli hadise, ifade ettiğim gibi yaklaşık 3000 bin parçadan oluşan otomobilin bazı aksam ve parçalarının ilimizde üretilmesi olabilir. Bu konuda da medya aracılığı ile çağrıda bulunmak ya da meydanda toplanıp imza atarak bu işler çözülmez. İlin bu konudaki ciddiyetini ortaya koyması gerekir. Bir komisyon oluşturularak otomobile talip 5 firma ziyaret edilerek, Elazığ tercih edilirse kendilerine sunulacak imkanlar ve altyapılar hakkında bilgiler verilir. Cazibe Merkezleri Programının avantajları da ifade edilerek firmalar ikna edilmeye çalışılır. Elazığ bu anlamda başta güvenlik, iklim koşulları, ulaşım imkanları, mühendislik fakültesi, devlet destekleri, sanayi ve ustalık tecrübesi ve ucuz iş gücü ile öne çıkıyor. Tüm bunların izah edilmesi ve 5 babayiğitin ziyaret edilmesi siyasilerin ve ilimiz yöneticilerinin kolkola girerek gösterecekleri birlik beraberlik ve güven ortamı ile pekiştirilebilir. Bu firmalar uygun arsa, altyapı sorunları ve bürokrasi ile uğraşmaz. Tüm bunların çözülmüş şekilde önlerine konulması gerekiyor. İşte o zaman Elazığ bu konudaki ciddiyetini ortaya koymuş olur. Medyaya demeç vermekle bu sorun çözülüyor ise ben sizin aracılığınız ile 5 Babayiğide buradan sesleniyorum: Gelin Elazığ’da bu yatırımı yapın ben Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak sizin gönüllü bir çalışanınız olarak gece gündüz demeden sizin için koşturma sözü veriyorum.

Sondakika23.com: Sayın Başkanım, ilimizi ziyaret eden Sayın Başbakanımızın STK ve iş dünyası temsilcileriyle yaptığı toplantı sonrasında iş dünyasına söz verilmemesini eleştirdiniz. Sosyal medya dışında bu konuda tek eleştiri sizden geldi. Neler söyleyeceksiniz?

İdris ALAN: Öncelikle Sayın Başbakanımızı çok sevdiğimizi ifade etmek istiyorum. Bölgemizin bir insanı oluşu, verdiği sözün arkasında durması ve sempatisiyle gerçekten kendisini çok seviyoruz. Bizim eleştirimiz toplantının formatıyla ilgiliydi. İşgal etmiş olduğumuz bu makamlar vebal istiyor. Her şeyi alkışlayan ve her yapılanı doğru kabul eden bir makamı işgal etmiyoruz. Temsil ettiğimiz kitle iş dünyası. Odamız ise ilimizin tepe STK’sıdır. Bu nedenle öncelikle sorumluluklarımızı yerine getirmeye ve temsil ettiğimiz kitlenin beklentilerini ilgili makamlara ulaştırmaya gayret ediyoruz. Sosyal medya üzerinden bazı STK’larımızın bizimle aynı düşüncede olduğunu gördük. Bizimle aynı düşüncede olmayan STK’larımızı da kınamıyorum. Onların değerlendirmesini kendi üyeleri yapmalı. Ancak, ‘kral çıplak’ deme cesareti ve babayiğitliği bu toplumun geleceğini yakından ilgilendiriyor. Aksi takdirde yarınlara veballi bir hizmet dönemi bırakarak günü kurtarırız. Şehrimizin beklentileri, öncelikleri ve hedefleri var. Tüm bunları bir kenara bırakıp önümüze konulanı alkışlamak temsil ettiğimiz kurumun 100 yıllık geçmişiyle çeliştiği gibi, bizim yönetim anlayışımıza ve karakterimize de uymuyor. Biz bu konuda yöntemin yanlış olduğunu söyledik. Başbakanımızla ilgisi yok konunun. Bir hafta öncesinden üç dört kez STK temsilcileri bir araya geldiler. Önceliklerimiz konuşuldu. Sayın Başbakanımıza sunulacak konular üzerinde değerlendirmeler yapıldı. Sonuç olarak biz bir temsilci seçilip ilimizin belirlenen konularında kısada olsa bir konuşma yapması gerektiğini ifade ettik. Bu fırsat verilmediği için eleştirimizi dile getirdik. Bu konuda herhangi bir polemiğe gerek yok.

Sondakika23.com: Başkanım Cazibe Merkezleri Programı ilimizin yeni yatırımlar kazanması ve istihdamı açısından çok önemli bu konudaki gelişmeler hangi aşamada?

İdris ALAN: Sayın Başbakanımızın Elazığ ziyaretinde aynı masada olmamız nedeniyle konuyu sordum. Kendileri bir hafta içerisinde açıklanacağını söyledi. Bunu kamuoyu ile zaten sonraki gün paylaşmıştım. Daha sonra Sayın Başbakanımızın Erzincan ziyaretinde konu gündeme geldi bir hafta on gün içerisinde açıklanacağını ifade ettiler. Kasım ayı başı idi. Daha sonra malumunuz Sayın Başbakanımızın ABD gezisi araya girdi. Sonuç olarak bizler de proje sahipleri de sonucu beklemedeyiz.

Sondakika23.com: Sayın Başkanım Cazibe Merkezleri Programından beklentileriniz nelerdir?

İdris ALAN: Program bizim yıllarca ısrarla üzerinde durduğumuz ve istediğimiz teşvikleri içeriyor. Bölgenin sosyal, kültürel ve ekonomik yönden kalkınması ve aynı zamanda istihdam odaklı olduğu için çeşitli huzursuzlukları da ortadan kaldıracak nitelikte. 2017 yılı başında birinci çağrı dönemi olarak ilan edilen programın biz yıl içerisinde ikinci kez çağrıya çıkacağını bekliyorduk. Ancak yıl sonuna yaklaşmamıza rağmen halen birinci çağrı dönemi sonuçlanmadı. Programa ilimizden 330 başvuru olduğuna dair resmi olmayan bilgi var. Toplamda 2 milyar Dolar ve 20 bin istihdam öngörülüyor. Böylesine bir ilgi var. Elazığ’ın istihdam ve ticaret hacmini yüzde yüz değiştirebilecek bir potansiyel söz konusu. Ancak yıl sonu olmasına rağmen halen neticelenmemiş olması iş dünyasında söylenti ve endişeleri beraberinde getirmiştir. Bu müracaatın en azından yüzde 10’u karşılık bulmuş olsaydı bugün çok daha farklı şeyler konuşabilirdik. Program 10 yıl devam edeceği için gelecek adına daha iyi olacak umudu taşıyoruz. Ancak iş adamı yatırım kararı vermiş ise bunu iki yada üç yıl rafta bekletmez. Ya kararından vazgeçer yada sermayesini başka bir şekilde değerlendirmenin yolunu arar. Dolayısı ile bugün müracaatta bulunan 330 işadamımızın programın süresi olan 10 yılı beklemeyeceği muhakkaktır. Kaldı ki, kurulu işletmesi olan ve sadece üretim çeşitliliğini artırarak kapasitesini büyütme hedefiyle programa başvuran bazı işletmelerimizin sürecin uzaması nedeniyle çözümü kendi imkanlarıyla bulmanın gayretine de şahidiz. Bu nedenle en azından programın birinci çağrı dönemi kapsamında desteklenecek başvuruların 2017 yılında açıklanması ve desteklenmesi, iş dünyasının programa olan inancını ve güvenini geri getirecektir.

Sondakika23.com: Başkanım, ilimize yabancı yatırımcıların ilgisiyle alakalı medyaya haberler yansıyor. Bu konuyla ilgili yaşanan gelişmeler nelerdir. Yabancı yatırımcılardan sizin öncelikli beklentileriniz nelerdir?

İdris ALAN: Evet Sayın Valimizin girişimleriyle üç ayrı yabancı yatırımcının ilgisi söz konusu. Bunlarla tanışma imkanımız ve toplantı yapma şansımız oldu. Sayın Valimizin öncülüğünde süreç devam ediyor. Bu yatırımcılardan öncelikli beklentimiz elbette ilimizde ranta yönelik değil de istihdama, üretime, ihracata ve potansiyel kaynaklarımızın ekonomiye yansıtılmasıyla ilgili yatırım yapmalarıdır. Ancak hiçbir yatırımcıya bu sektörde değil de şu alanda yatırım yapınız deme şansımız yok. Her firmanın kendine özgü bir birikimi, piyasa araştırması, hedefleri ve uzmanlık alanı var. Bu nedenle yabancı yatırımcılar çok detay araştırma ve fizibilite yapmadan yatırım kararı almazlar. İnşallah bu süreç ilimiz için hayırlı olacaktır.

Sondakika23.com: Başkanım 2017 yılı Ekim ayında yapılacağı ilan edilen Oda seçimleri iptal oldu. Bu gelişme sizleri ve Odayı nasıl etkiledi?

İdris ALAN: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı Türkiye genelindeki 365 Oda ve Borsadaki seçimler Bakanlar Kurulu kararı ile 2018 Nisan ayına ertelendi. Elbette seçim süreci içerisinde biz ve aday olan diğer arkadaşlarımız yoğun bir seçim kampanyası gerçekleştirdik. Firma ziyaretlerimiz, seçim kampanyamız ve seçim koordinasyon merkezlerimizde yoğun bir mesai harcadık. Tüm bu hazırlıklarımız elbette bizleri ve tüm üyelerimizi yormuştur. Ben öncelikle bu dönemde bizi hoşgörü ile karşılayan ve yoğun ilgi gösteren tüm üyelerimize vermiş olduğumuz rahatsızlık nedeniyle bir kez daha aflarını rica ediyorum. Elimizde olmayan bir karar ile seçim süreci  ileri bir tarihe ertelendi. Elbette biz ne seçim döneminde ne de sonrasında hizmette ve çalışmalarımızda herhangi bir boşluk bırakmadan tüm gayretlerimizle görevimizi sürdürdük ve devam ediyoruz. Gerek ilimizin sorunları gerekse üyelerimizin bireysel ve sektörel tüm sorunlarıyla yakından ilgilenmeye talep makamı olarak ilgili mercilere ulaştırmaya ve çözüm üretmeye gayret gösteriyoruz. Yüz yıllık tarihi bir geçmişi olan bu kurum çok yöneticiler ve seçimler görmüştür. Önemli olan Allah (c.c.) rızası için temsil edilen üye ve bu şehre kalıcı hizmetler bırakmaktır. Süreç camiamız için inşallah hayırlara vesile olacaktır.

Sondakika23.com: Sayın Başkanım son olarak hedefleriniz ve yapmak istediklerinizi sorarak röportajımızı sonlandırmak istiyoruz.

İdris ALAN: Üyelerimizin ve kamuoyunun yakından bildiği gibi girişimlerimiz sayesinde Elazığ’da OSB içinde yapılacak yatırımlar Teşviklerden 6. Bölge desteklerinden istifade ediyor. Dolayısı ile ilimiz için yeni OSB’lerin önemi artıştır. Şehrin sosyal, kültürel ve ekonomik yapısını değiştirecek olan yeni OSB’lerdir. Bu nedenle Sayın Valimizin girişim ve katkıları ile İlimize inşallah 2018 yılı içerisinde 2. OSB’yi kazandıracağız. Yine Plastik sektörünün Teşviklerden 6. Bölge destekleri alabilmesi için Baskil yöresinde bir ihtisas OSB kurulması için çalışmalarımız mevcut. Bununla birlikte Palu, Karakoçan, Kovancılar, Arıcak ve Alacakaya ilçelerinin istifade edebileceği bir bölgesel OSB’de ilimizin doğusunda kurmak istiyoruz. Tüm bunları önümüzdeki iki yıl içerisinde sonuçlandırmayı hedefliyoruz. Cazibe Merkezi programı ile birlikte bu altyapılar ilin sanayileşmesinin önünü açacaktır.

Yeni OSB çalışmaları ile birlikte mevcut yatırımcılar ile OSB dışında kalan işletmelerin de teşviklerden 6. Bölge destekleri statüsünde istifade etmesi için bugüne kadar vermiş olduğumuz kararlı mücadelemize devam edeceğiz. Çünkü orada haksız bir rekabet ile var olan sanayiciyi mağduriyeti söz konusu. Bu haksızlığın giderilmesi noktasında her platformda konuyu gündeme taşıyacağız.

İlimize yerli ve yabancı yeni yatırımcılar kazandırma noktasında başta Valiliğimiz olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla müşterekliğimiz devam edecektir.

İlimizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimini doğrudan ilgilendiren ve Sayın Başbakanımıza sunmuş olduğumuz dosyamızdaki beklentilerimizin takipçisi olacağız. Medya ile paylaştığımız dosyamızdaki bu konuları ana başlıkları ile bir kez daha hatırlatacak olursak; Cazibe Merkezi Programından İlimizin En Üst Düzeyde Yararlanması, Teşviklerde İlimizin Bütün Olarak 6. Bölgeye Alınması, 2. OSB ile Birlikte İlçelerde Yeni Sektörel OSB’ler Kurulması, Yüksek Hızlı Tren Projesinin Hayata Geçirilmesi, Sulama Projelerinin Tamamlanması, İç Ticareti Canlandıracak Olan; Acemi Birliği, Jandarma Uzman Okulu, Özel Üniversite Kurulması, Elazığ Lojistik Merkezi Kurulması, İlin Potansiyel Kaynakları Olan; Tarım, Hayvancılık, Su Ürünleri, Yer altı Kaynakları, Turizm sektörlerinin canlanması için altyapıların hazırlanması, Kentsel Dönüşüm Çalışmalarına Hız Verilmesi, Elazığ Merkezli Serbest Bölge Kurulması.

Bu hedefler ve beklentiler ilimizin ve bölgenin kısa, orta ve uzun vadede çok ciddi manada sosyal değişimini de beraberinde getirecek, geleceğe dönük ve vizyonu olan projelerdir.

2015 yılının Şubat ayında devraldığımız görevimizde bugüne kadar Yüce Allah (c.c.) bizleri hiçbir üyemize mahcup ettirmedi. Gerek üyelerimizin, gerekse sektörel ve ilimiz sorunlarıyla birebir ilgilendik, talep makamı olarak çözüm üretmeye gayret ettik. Çok şükür bu süreçte Üyelerimizin hayır dualarına mazhar olduk. Ve aynı heyecan ve şevkle hizmetimize devam ediyoruz. Yapılacak çok işimiz olduğunu biliyoruz ve bundan kaçmıyoruz. Sonuç olarak; Tevekkül bizden, takdir Yüce Allah (c.c.)’tan diyerek, her şeyin hayırlısını diliyoruz.

Sondakika23.com: Sayın Başkanım samimi ve açık yüreklilikle bu güzel röportaj imkanını bizlere verdiğiniz için teşekkür ediyor, okurlarımız adına saygılarımızı sunuyoruz.

İdris ALAN: Bende sizler aracılığı ile tüm vatandaşlarımıza ve üyelerimize teşekkür ediyor, Sondakika23.com’a başarılar diliyorum.