Seçim yasasında önemli değişiklikler!

AK Parti'de genel başkan yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında yürütülen seçim yasasıyla ilgili çalışmalarda önemli ilerleme sağlandı.

Seçim yasasında önemli değişiklikler!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yapılan sunumda seçim barajı için ibre yüzde 7'ye dönerken, bu oran ittifaklar için de geçerli olacak. Öte yandan Erdoğan, Türkiye milletvekilliği önerisini taslaktan çıkardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seçim yasasıyla ilgili iki hafta önce yapılan sunumun ayrıntıları ortaya çıktı. Erdoğan'ın tercihleri doğrultusunda metin üzerinde çalışmalar yapıldığı öğrenilirken, taslağın son şekli Erdoğan'a sunularak onayı alındıktan sonra MHP'ye götürülecek. Ardından diğer siyasi partilere sunulacak. MHP ile yapılacak çalışma sonrasında Meclis'in gündemine gelecek.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında yürütülen seçim yasasıyla ilgili değişiklikler hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yapılan sunumun ayrıntılarını köşesine taşıyan Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, taslak üzerinde önemli değişiklikler yapıldığını belirtti. Erdoğan'ın Türkiye Milletvekilliği önerisini "Gerek yok" diyerek paketten çıkardığını yazan Selvi'nin makalesindeki ilgili kısım şu şekilde;

YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER

"1- Seçim barajı yüzde 7: 12 Eylül darbesinin ürünü olan yüzde 10 seçim barajı değişiyor. AK Parti'nin çalışmasında yüzde 7 ve yüzde 5 oranları öne çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yapılan sunumdan sonra ibre yüzde 7'ye döndü.

2- İttifak barajı olacak mı?: AK Parti'nin çalışmasında seçim barajının yüzde 7'ye indirilmesi yer alıyor. Bu oranın ittifaklar açısından da geçerli olması düşünülüyor. MHP ise seçim barajının yüzde 7 ya da 5'e indirilmesi ancak ittifaka giren partiler için seçim barajının yüzde 10, 12 ya da 14 olmasını öneriyor.

TÜRKİYE MİLLETVEKİLLİĞİ PAKETTEN ÇIKTI

AK Parti'nin çalışmasında Türkiye milletvekilliği önerisi yer alıyordu. 100 ya da 150 milletvekilinin partilerin, seçimlerde aldıkları oyların tamamına paylaştırılması planlanıyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Gerek yok" diyerek Türkiye milletvekilliğini taslaktan çıkardığı öğrenildi.

GRUP KURMA ŞARTI

Siyasi Partiler Yasası'nın 36. maddesinde, "Siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunması şarttır" deniliyor.

Partilerin Meclis'te grupları varsa, teşkilatlanma ya da büyük kongrelerini yapma şartı aranmaksızın seçimlere girmeleri mümkün oluyordu. Hatırlarsanız Yüksek Seçim Kurulu, İYİ Parti'nin seçimlere girip girmeyeceğine karar vereceği sırada Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla 15 CHP milletvekili İYİ Parti'ye geçerek seçimlere girmesini sağlamıştı.

'VEYA'DAN SONRASI

AK Parti'nin yaptığı çalışmada, Siyasi Partiler Yasası'nın 36 maddesinin "veya"dan sonraki bölümünü oluşturan, "(...) veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunması şarttır" cümlesi çıkarılıyor. Başka bir anlatımla, seçimlere girmek için grup kurma seçeneği kaldırılıyor. Seçimlere girmek için Türkiye'nin yarısından fazlasında teşkilatlanma ve büyük kongre yapma yeterli görülüyor.

HAZİNE YARDIMI

Seçimlerde barajı aşan partilere aldıkları oy oranına göre Hazine yardımı yapılıyor. Yeni düzenlemede Hazine yardımıyla ilgili şartlar çeşitlendiriliyor. Burada madalyonun bir de öteki yüzü var. Siyasi partilerle ilgili kapatma davalarında Anayasa Mahkemesi, Hazine yardımının belli bir oranda kesilmesine karar verebiliyor. HDP'yle ilgili kapatma davasının açılmasının gündemde olduğu bir sırada partilerin Hazine yardımından yararlanması konusu yeniden düzenleniyor.

SON ŞEKLİ DEĞİL

Bu arada bir uyarıda bulunmak isterim. Seçim yasasıyla ilgili düzenlemeler hakkında yazdıklarım son şekli değil. Bu çalışma yeniden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak. Onun onayından geçen metin MHP'ye götürülecek. Çünkü MHP'nin farklı önerileri var. İttifaka giren partilere seçim barajının yüksek tutulması gibi... O nedenle AK Parti ve MHP'nin ortak çalışmasından sonra üzerinde mutabakata varılan değişiklikler Meclis'e sunulacak."