Serviks kanseri farkındalık ayı

Erzincan İl Sağlık Müdürlüğü tarafından toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla Serviks (rahim ağzı) kanseri farkındalık ayı olarak belirlenen ocak ayı için çalışmalar başlatıldı.

Serviks kanseri farkındalık ayı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erzincan İl Sağlık Müdürlüğü tarafından toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla "Serviks (rahim ağzı) kanseri farkındalık ayı" olarak belirlenen ocak ayı için çalışmalar başlatıldı.

Çalışmalar kapsamında Erzincanpark AVM’de KETEM tarafından açılan stantta vatandaşları bilgilendirmek, ve bilinçlendirmek amacıyla çeşitli broşürler dağıtıldı.

Açılan standı ziyaret eden Erzincan İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Hirik, stant hakkında ve çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Ayrıca Serviks kanseri hakkında açıklama yapan Müdür Hirik; " Serviks (rahim ağzı) kanseri; Dünya genelinde 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. Kanser türü olup, meme ve akciğer kanserlerinden sonra kanserlerden ölümlerde 3. sıradadır. Sık görülen bir kanser türü olmasının yanında en önemli özelliği; erken evrede tespit edilebilmesi ve tespit edilebildiği zamanda tedavi edilebilmesidir.

Önlenmesi ve erken teşhis edildiğinde de tedavisi mümkün olan serviks kanserinde, invazif kanser sıklığı ve kansere bağlı ölümlerin azaltılması açısından önemli bir noktayı da tarama yöntemleri oluşturmaktadır. Yapılacak Taramalarla servikal patolojileri henüz preinvaziv evrede iken tespit edip, etkin ve basit yöntemlerle tedavi etmek suretiyle, invaziv kanser sıklığını buna bağlı morbidite ve mortaliteyi düşürmek amaçlanmaktadır.

Kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve iyileşmenin erken teşhis ile doğru orantılı olduğunu unutmamalıyız.İlimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezimizde (KETEM) erken tanısı konulabilen kanser vakalarının belirlenmesi, kontrol altına alınması, hizmet içi ve halk eğitimi yoluyla kanser konusunda halkın bilgilendirilmesi amacı ile hizmet verilmektedir. Meme kanseri için 40-69 yaş grubundaki kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmeleri, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş grubundaki kadınların 5 yılda bir HPV DNA testi ve smear testi yaptırmaları ve kalın bağırsak kanseri için 50-70 yaş grubundaki her kadın ve erkeğin 2 yılda bir dışkıda gizli kan baktırmaları gerekmektedir. Aile hekimlerinizden ve KETEM’den konu ile ilgili bilgi alabilirsiniz" diye konuştu.