Sincik'te kuzu göbeği görüldü
Bahar aylarının gelmesi ile birlikte özellikle Akdeniz ikliminde yetişen kuzu göbeği mantarı Sincik ilçesinde görüldü.
Bahar aylarının gelmesi ile birlikte özellikle Akdeniz ikliminde yetişen kuzu göbeği mantarı Sincik ilçesinde görüldü.
Adıyaman’ın Sincik ilçesine bağlı Çatbahçe köyü Çavçük mezrasında bir vatandaş tarafında ormanlık alanda çalı dibinde bulunan kuzu göbeği mantarı bölge insanını heyecanlandırdı. Bahar aylarının gelmesi ile birlikte özellikle Akdeniz ikliminde yetişen kuzu göbeği mantarını bulan çiftciler, bunun yeni bir gelir kapısı olabileceğini ve kilosunun 90 liradan alıcı bulduğunu ifade etti.
Genellikle Mart ve Nisan aylarındaki yağmurlarla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçlarının dibinde yetişen kuzu göbeğinin ilçede ilk kez görüldüğü öne sürüldü. Çiftçilikle uğraşan Ali Aydın isimli vatandaş, Antep fıstığı ağaçlarını budamak için gittiği tarlasında kuzu göbeği mantarı buldu.
Kuzu göbeği mantarını ilk kez gördüğünü belirten Aydın, "Böyle bir mantar türünü ilk kez görüyorum. Önce zehirli olabileceğini düşündüğüm için toplamak istemedim, sonra internetten baktım. Kilosunun 90 liraya satıldığını görünce yetkililere ulaştırmak için bulduğum mantarları topladım. Yetkililer gerekli araştırmaları yapmalı, eğer bu mantar türü bölgemizde yetişirse biz çiftçiler için müthiş bir gelir kaynağı olur" ifadelerini kullandı.
Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan yaptığı açıklamada, kuzu göbeği mantarının Adıyaman’da yetişebilir mi diye araştırma başlattıklarını belirterek, "Kuzu göbeği mantarı özellikle Akdeniz ikliminde yetişiyor. Mart ayında yoğun yağışlardan sonra ormanlık alandan toplanıyor. Ancak 30 farklı çeşidi var ve içinde zehirli olan sahte kuzu göbeği mantarı da var. Çiftçimizin bulduğu mantarın incelenmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.