Soda ve maden sularında…

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, soda ve maden sularının sindirime yardımcı olmadıklarını belirterek, 'Soda-maden sularında sindirime yardımcı olan en ufak bir enzim yok. Tamamen mekanik bir rahatlama sağlıyor' dedi.

Soda ve maden sularında…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çoğu insan yemek sonrasında soda ya da maden sularından medet umar, fazla yediği yemeği bu içecekleri içerek hazmetmeye çalışır. Halbuki her ikisinin de içinde sindirime yardımcı olan en ufak bir enzim bulunmuyor. Dolayısıyla yemekten sonra içilen soda ya da maden suyu tansiyonu yükseltebiliyor.

Uzman Diyetisyen Işın Sayın soda ve maden sularıyla ilgili “Elinize gazeteden veya farklı bir kanaldan çeşitli diyetler ulaşması olağan. Siz de sıkça rastlıyorsunuzdur çoğunda “soda/madensuları” geçiyor. Sindirime yardımcı oldukları sanılıyor. Halbuki içinde sindirime yardımcı olan en ufak bir enzim yok. Tamamen mekanik bir rahatlama sağlıyor. Nasıl mı? Hızlı yemek yeme nedeniyle hava yutuyoruz. Maden suyu ve sodadan gelen ekstra gaz girişi ile midede sıkışan hava daha kolay çıkıyor. Sahte bir rahatlama yaşıyoruz. Midedeki gaza bağlı gerginlik hissi, mideden gaz çıkışıyla azalıyor” dedi.

“RAHATLADIĞINIZI SANIYORSUNUZ AMA ÖDEME DAVETİYE ÇIKARTIYORSUNUZ”

“Soda işlenmiş bir üründür. Maden suyu da işlem görmemiş doğal bir ürün olup, her ikisi de “mineral tuzlar, sülfat, bikarbonat” şeklindeki bileşikleri içerir diyen Işın Sayın, “Bu bileşikler, hücreler arası boşlukta su tutulmasına yol açarak ödeme neden olur ve tansiyonu yükseltebilir. Soda ya da maden suyu yazın tansiyonu düşene içirilebilir” dedi.

“Ödem, zayıflama programlarında istenmeyen bir durumdur” şeklinde sözlerine devam eden Sayın, “Ödem nedeniyle, o haftaki net yağ kaybını tartıda göremezsiniz. Sık tekrarlayan maden suyu kullanımı ve ödem, karaciğerde lipoliz (yağ yakımı) dolaylı olarak yavaşlatır. Çünkü: Ödemlerle birlikte vücutta toksik maddeler de birikir. Karaciğer çaresizlik içinde detoksa odaklanır ve yağ yakımı doğal olarak yavaşlamıştır. Hazmı kolaylaştırmak için soda ve maden suyuna sarılmak yerine öğünlerde aşırı yüklenmeden beslenin. Vücudun su dengesiyle oynamayın. Bu homeostaz (vücut içi dengeli /sağlıklı işleyiş) için önemlidir. Her gün düzenli ihtiyacımız kadar su tüketin (minyon bireyde 2 litre, iri yapılı bireyde 3 litre gibi). Aşırı su tutan soda / maden suyu / mineral tuz desteklerinden uzak durun, besinlerle mineral alın. Aşırı su boşaltan faktörleri tüm detayları ile liste halinde öğrenin, bu yiyecekleri çok seyrek tüketin. Kalorik değeri, içeriği size özel planlanmış yarı esnek bir beslenme programı; uygulanabilir ve sürdürülebilirdir. Beslenme programınızın tamamen size uygun ve yarı esnek olabilmesi için beslenme uzmanlarınızdan yardım alın" şeklinde konuştu.