TBMM'de kabul edildi! 31 bin lira ceza uygulanacak

TBMM Genel Kurulunda görüşülen Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin 8 maddesi daha kabul edildi. Maden ruhsat sahibi veya vekilinin mahallinde yapılan tetkik ve incelemelere katılmaması, herhangi bir nedenle tetkik ve incelemeleri engellemesi halinde 31 bin lira idari para cezası uygulanacak

TBMM'de kabul edildi! 31 bin lira ceza uygulanacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kabul edilen maddelere göre; maden ruhsat sahibi veya vekilinin,  mahallinde yapılan tetkik ve incelemelere katılmaması, herhangi bir nedenle  tetkik ve incelemeleri engellemesi halinde 31 bin lira, bunların tekrarında ise  iki katı tutarında idari para cezası uygulanacak. Mahallinde tetkik ve inceleme gerçekleştirilinceye kadar üretim faaliyetleri durdurulacak.

Sevk fişi olmaksızın maden sevk edildiğinin mülki idare amirlikleri,  il özel idarelerinin yanı sıra yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları veya  ilgili kamu kurum, kuruluşu tarafından tespiti halinde sevk edilen madene el  konulacak.

Ödenmesi gereken devlet hakkına ilaveten sevk fişi olmaksızın sevk  edilen miktar için madenin ocak başı satış bedelinin 5 katı tutarında idari para  cezası verilecek. Bu hükmün ihlalinde idari para cezası 10 katı olarak uygulanacak.

Ruhsatı olmadan veya başkasına ait ruhsat alanı içerisinde üretim yapıldığının tespiti halinde  faaliyetler  durdurularak  üretilen madene  mülki   idare  tarafından el konulacak. Bu fiili işleyenlere kesilen tüm madenin ocak başı satış bedelinin iki katı tutarındaki idari para cezası, 5 katına  çıkarılacak.

Hammadde üretim izni olmadan veya Maden İşleri Genel Müdürlüğüne bildirilen yüklenici dışında gerçek veya tüzel kişiler tarafından üretim yapıldığının tespitinde de faaliyetler durdurulacak, üretilen hammaddeye mülki  idare el koyacak. El konulan madenler, mülki idare amirliklerince satılarak  bedeli büyükşehir belediyesi olan illerde yatırım izleme ve koordinasyon  başkanlığı, diğer illerde il özel idaresi hesabına aktarılacak.

Birinci grup (a) bendi maden ruhsatları hariç diğer grup madenlerin  ruhsat bedelleri, Genel Müdürlüğün belirlediği bankada açılacak hesaba  aktarılacak. İşletme ruhsat bedellerinin yüzde 50'si genel bütçeye gelir  kaydedilmek üzere, ilgili muhasebe birimince Hazine hebasına 15 gün içinde  aktarılacak.  Birinci grup (a) bendi madenlerin ruhsat bedelleri ise büyükşehirlerde yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı idaresine, diğer  illerde il özel idaresi hebasına yatırılacak.

Ruhsat bedelinin her yıl ocak ayının sonuna kadar tamamının  yatırılmaması halinde, yatırılmayan kısmının 2 katı ruhsat bedeli olarak her yıl  haziranın son gününe kadar yatırılacak, aksi halde ruhsat iptal edilecek.

Teklifle devlet hakkı yeniden düzenleniyor. II. Grup (b) bendi  madenlerde doğal taşın özelliklerine ve bulunduğu bölgeye göre ocakta oluşan  piyasa satış fiyatı üzerinden yüzde 4 oranında alınan devlet hakkı, yüzde 4,5'e  çıkarılıyor. IV. Grup madenlerden; altın, gümüş, platin, bakır, kurşun, çinko,  krom, alüminyum ve uranyum oksit madenlerinden belirtilen oranlarda, uranyum  oksit dışındaki radyoaktif mineraller ve diğer radyoaktif maddelerden yüzde 8  oranında devlet hakkı alınmaya devam edilecek. Diğerlerinden yüzde 2 oranındaki  devlet hakkı ise yüzde 3 olarak artırılacak.

Üretilen madenin hammadde olarak kullanılması veya satılması halinde,  aynı pazar ortamında madenin işletmelerdeki tüvenan olarak ocak başı satışında  uygulanan fiyat, ocak başı satış fiyatı olacak.

Madenlerden alınan devlet hakkına esas olan emsal ocak başı satış  fiyatı, bölgeler de dikkate alınarak her madene ait ayrı ayrı ve uygulandığı yıl  için belirlenerek Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilecek. Ruhsat  sahipleri tarafından devlet haklarının beyanında kullanılan ocak başı satış  fiyatı, Genel Müdürlük tarafından ilan edilen ocak başı satış fiyatından daha  düşük olamayacak.

Ruhsat sahibi tarafından beyan edilen ocak başı satış fiyatı Maden  İşleri Genel Müdürlüğü tarafından denetlenecek ve eksik beyanlar  tamamlattırılacak. İşletme izni olan maden ruhsatlarından her yıl en az ruhsat  bedeli kadar devlet hakkı alınacak. Kaynak tuzlaları, lületaşı ve oltu taşı için  düzenlenen ruhsatlardan alınacak devlet hakkında bu şart aranmayacak.

Bu yerlerin devlet ormanlarına rastlaması ve Tarım ve Orman  Bakanlığınca verilen iznin 5 hektarı geçmemesi halinde, bu alanda ağaçlandırma  bedeli dışında bedel alınmayacak. Sahanın rehabilite edilerek tesliminden sonra  talep halinde teslim edilen saha kadar aynı şartlarda izin verilecek.

Altın, gümüş ve platin hariç bakır, kurşun, çinko, demir, krom, civa,  kalay, kobalt, nikel, alüminyum grubundaki madenlerin yurt içindeki entegre  tesislerde metal hale getirilmesi durumunda devlet hakkının yüzde 75'i  alınmayacak.

ULUSAL MADEN KAYNAK VE REZERV RAPORLAMA KODU

Ruhsat sahibi, arama ve işletme ruhsatı süresince Ulusal Maden Kaynak  ve Rezerv Raporlama Koduna göre hazırlanan teknik raporlar ile kaynak veya rezerv  olarak bildirdiği madenlerin bulucusu sayılacak. Bu hakkı talep eden ruhsat  sahibine buluculuk belgesi verilecek.

Buluculuk hakkı hesabında kullanılacak ocak başı satış fiyatı, Maden  İşleri Genel Müdürlüğü tarafından her yıl belirlenerek ilan edilen ve devlet  hakkı ödemelerinde esas alınan ocak başı satış fiyatından daha düşük olamayacak.

Üçüncü kişiler, ihalelik sahalara ilişkin Maden İşleri Genel Müdürlüğü  veya ruhsat sahibi ile yaptıkları sözleşmeler kapsamında ruhsat sahasındaki  görünür rezervi tespit etmeye ve geliştirmeye yönelik yaptıkları faaliyetler  sonucunda, tespit ettikleri veya geliştirdikleri görünür rezervde pay sahibi  olabilecekler. Görünür rezervi geliştirme hakkına yönelik yapılan sözleşmeler  Genel Müdürlüğe başvurulması halinde bilgi amaçlı maden siciline şerh edilecek.

SÜRE UZATIM BAŞVURUSU

Ruhsatlar, sahibinin ruhsat bedellerini ödeyerek müracaatta bulunması  ve birleştirmeye konu tüm ruhsatlarının işletme izinli olması şartıyla,  düzenlenme tarihi daha eski olan ruhsatta birleştirilebilecek. Diğer ruhsatlar  hangi aşamada olursa olsun birleştirilemeyecek ancak kamu kurum ve kuruluşlarının  ruhsatları hangi aşamada olursa olsun birleştirilebilecek.

İşletme ruhsatı taleplerinde 1. Grup (b) bendi ve 2. Grup (a) ve (c)  bendi madenleri için ihale bedelinin yatırılmasından itibaren 2 ay içinde, diğer  maden grupları için arama ruhsat süresi sonuna kadar, ruhsat süresi uzatım  taleplerinde ise ruhsat süresinin bitiminden en geç 6 ay öncesine kadar, vadesi  geçmiş borcunun bulunmaması şartı getirilecek. İşletme ruhsat taban bedeli ve  işletme ruhsat bedeli yatırılması zorunlu olacak.

Yetkilendirilmiş tüzel kişilerce maden mühendisinin sorumluluğunda  hazırlanan işletme projesinin, işletme projesinin uygulanabilmesi için gerekli  olan mali yeterliliğine ilişkin belgelerin aktif edilmiş tebligata esas kayıtlı  elektronik posta adresinin veya kurumsal elektronik tebligat sistemi adresinin,  Genel Müdürlüğe sunulması gerekecek. Bu bilgi ve belgelerin eksikliği halinde  talep reddedilecek. Bu eksikliklerin bulunması durumunda süre verilmeyecek ancak  işletme ruhsatı taleplerinde işletme projesinde tespit edilecek teknik  eksikliklerin giderilmesi için yapılacak bildirimden itibaren 3 ay içinde tamamlanacak.

Eksikliklerini verilen sürede tamamlamayanlara 31 bin 54 lira idari  para cezası uygulanacak.