TDED Erzurum Şube Başkanı Ertaş: 'Her mekânda aralıksız yabancı müzik çalınması kültürel işgaldir'

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, yaptığı açıklamayla Milli ve yerli olmanın en büyük göstergesi bireysel ve toplumsal tercihlerimizle ve pratiklerimizle biçimlendirdiğimiz yaşantımızdır diyerek bir milletin kimliğini gösteren en önemli unsurlardan dilde ve müzikteki yozlaşmaya dikkat çekti.

TDED Erzurum Şube Başkanı Ertaş: 'Her mekânda aralıksız yabancı müzik çalınması kültürel işgaldir'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, yaptığı açıklamayla “Milli ve yerli olmanın en büyük göstergesi bireysel ve toplumsal tercihlerimizle ve pratiklerimizle biçimlendirdiğimiz yaşantımızdır” diyerek bir milletin kimliğini gösteren en önemli unsurlardan dilde ve müzikteki yozlaşmaya dikkat çekti.

TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş açıklamasında şunları söyledi:

“Mücessem bir varlık olan bayrağın içindeki manayı söküp alırsanız, bayrak sadece bir bez parçasına dönüşür. Vatan da öyle Kendi değerlerinden uzaklaştırılmış vatan haritada sadece bir coğrafi terim olarak kalır. Bayrağın da vatanın da taşıdığı mana bir millet için dildir, kültürdür, ahlâktır, hafızadır, musikidir, ortak idealdir, dindir, tarihin ve nesillerin yüklediği mesuliyetlerin tamamıdır. Diğer milletleri sömürmek isteyen, insan kaynağını kendi ideallerine uygun devşirmeyi amaçlayan Batılı ülkeler her şeyden önce o milletin diline, değerlerine ve kültürüne el atar. Savaş ve işgal her daim topla, tüfekle silahla yapılmaz. Zihinlerin sömürülmesi ve işgali en çok dikkat edilmesi gereken uluslar arası savaş sonuçlarındandır. Bu hakikatler ışığında bugün bilhassa ülkemizde hemen hemen tüm iş yerlerinde, AVM’lerde, hava alanlarında, otogarlarda, dinlenme ve eğlence yerlerinde; velhasıl kamuya açık alanlarda adeta bir ‘amentu’ gibi aralıksız yabancı müzik çalınması yüreğimizi dağlamaktadır. Bu bir işgaldir, zihinsel devşirilmedir. Dünyanın en önemli şiir ve söz medeniyetini inşa eden Türklerin kendi vatanlarında kendi müziklerine kulak tıkamaları bir travmadır, kabul edilebilir şey değildir. Bu özenti, geri kalmışlık kompleksi yeni nesillerini, duygu ve düşünce olarak Batılılara teslim etmek anlamına gelir. Terazinin topuzu öylesine kaçmıştır ki tesettür mağazalarında bile Fransız, İngiliz müziği çalınmaktadır. Her yozlaşma kanunla, yasayla elbet düzeltilemez; toplumsal hassasiyet ve millet bilinci olması gerekir. Girdiğimiz hemen her mekânda yabancı müzik işitmek içimizi acıtmaktadır. Konuyu kamuoyunun dikkatine sunar; herkesi bayrağımıza, vatanımıza, o bayrağı bayrak ve vatanı vatan kılan değerlere sahip çıkmaya davet ediyorum.”