Tespihçi çiftin 'ekmek mücadelesi'
Elazığ'da yaşayan 34 yaşındaki Uğur Gündoğan'ın ilgi duyduğu tespih, eşi Esra Gündoğan'ın da desteğiyle gelir kapısı oldu.
Elazığ'da yaşayan Gündoğan, çok sevdiği tespihin yapımını internetten öğrendi.
Gündoğan, tespih yapımını öğrettiği eşi ile evlerinin banyosunda tespih yapmaya başladı.
Yaptıkları tespihlerin beğenilmesi üzerine imalathane açan Gündoğan çifti, yaptıkları tespihlerin satışından elde ettikleri gelirle geçimlerini sağlıyor.
Tespih ustası Gündoğan, yaptığı açıklamada, babasından ve çevresinden gördüğü tespihlere hep merakı olduğunu, küçüklüğünden bu yana tespih çektiğini söyledi.
"Özellikle kehribar tespihleri çok merak etmeye başladım. Benim bir kehribar tespihim olsun istedim. İnternetten sipariş verdim. Aldığım tespihlerin babamın kullandığı naylon tespihlerden farkı olmadığını görünce tespih yapımını öğrenmeye karar verdim." diyen Gündoğan, tespih yapımını öğrenmek için sürekli araştırma yaptığını ve internette ustaların tespih yapımıyla ilgili görüntülerini izlediğini anlattı.
Gündoğan, "Saatlerce bazen günlerce evimizde, evde internet olmadığında internet kafeye giderek tespih yapımını öğrendim. Tespih yapmak için malzemeler almaya başladım." diye konuştu.
Tespih yapımına önce eşinin de desteğiyle evinde ebeveyn banyosunda başladığını dile getiren Gündoğan, bu süreçte eşinin hep yanında olduğunu belirtti.
Eşinin değerli eşyalarını satarak kendisine malzeme almasında yardımcı olduğunu aktaran Gündoğan, yaptığı tespihleri çevresindekilere satmaya başladığını, az da olsa para kazanmaya başladığını anlattı.
EŞİNE DE TESPİH YAPIMINI ÖĞRETTİ
Çevresindekilerin kendisine "Tespihçi Uğur" diye seslenmeye başladığını ifade eden Gündoğan, şöyle konuştu:
"Eşim de bana yardım etmeye başladı. Bildiklerimi eşime de öğretmeye başladım. İlk olarak tornada delim yapmayı öğrettim. Ben tespih yaparken hep beni izlediğinden çok zorlanmadı. Artık taneleri hep eşim delerdi. Delme işini bitirince bu sefer cila işini yapardı. Malzemelerim çoğalınca artık evdeki banyoya sığmaz oldum. Siparişlerim artınca imalathane açtım."
Yaptıkları tespihleri internette paylaştıklarını, tespihleri gelen siparişlere göre Türkiye'nin her tarafına gönderdiğini söyleyen Gündoğan, yurt dışında yaşanan Türklerin de siparişte bulunduğunu belirtti.
Tespih yapımını çok sevdiğini anlatan Gündoğan, merak ile başladığı tespihin geçim kapısı haline geldiğini sözlerine ekledi.
Gündoğan'ın eşi Esra Gündoğan da tespih sanatının hayatlarında çok önemli bir yere sahip olduğunu, eşinin yaptığı tespihlerin çok beğenildiğini aktararak, eşinin siparişlere yetişemediğini, çok yorulduğunu görünce de kendisine yardım ettiğini söyledi.
Gündoğan, "Tespih aslında çok ilginç bir alan, erkekleri ilgilendiren bir alan. Benim yapmam herkesi şaşırtıyordu. İnsan isterse her işte ve alanda başarılı olabilir." ifadelerini kullandı.