Tunceli'de yayla hayatı başladı
Tunceli'de küçükbaş hayvancılıkla uğraşanların yayla hayatı başladı.
Tunceli’de başta Çemişgezek ve Pertek ilçeleri olmak üzere küçükbaş hayvan sürüsü besleyenler, ilkbahar mevsimiyle birlikte kiraladıkları yaylalara teker teker çıkıyor. Sonbahar mevsimine kadar yaylada kalacak olan yaylacılar, kiraladıkları yaylalarda çadırlarını kurarak yerleşik düzene geçiyor. Yılın yarısını yaylalarda geçiren kadınlar daha çok ekmek pişirme, yemek hazırlama, süt sağımı ve peynir hazırlama işleriyle uğraşırken, erkekler de sürüleri otlatıyor. Yaylacılar, ulaşım, su başta olmak üzere çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, sorunlarının çözümünü istiyor.
Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinden Pülümür ilçesindeki yaylaya geldiğini belirten Mazlum Gündoğdu, "Köyümüzde otlak olmadığı için kışın farklı yazın farklı yerlerde göçebe olarak yaşıyoruz. Baharla birlikte daha serin olduğu için ve otların iyi olması nedeniyle yaylalara geliyoruz. Yaylalara çıktığımız zaman sıkıntılar yaşıyoruz. En büyük sıkıntımız yol. Yine yaylalarda tuvalet sıkıntısı var. Bu sıkıntıların giderilmesi konusunda devletten destek bekliyoruz" dedi.
Göçerlerin yoğun şekilde kullandığı Pülümür ilçesine bağlı Kırkmeşe köyünün muhtarı Ali Hıdır Eren de 17 yıldan bu yana yaylaların kiraya verildiğini söyleyerek, her yıl kiraya verilen meraların iki yılda bir dinlendirilmesini talep etti.
Yaylacıların emeklerinin karşılığını alamadığını ifade eden Eren, “Yaylacıların artık bir kooperatif kurmaları gerekiyor. Peynir tüccarlarını ve koyun keçi birliğini de devre dışı bırakarak devletten kendilerine ihale almalı. Öbür türlü hep sömürülüyorlar. Konaklama yerlerine kamyonlarla geliyorlar. Bizler de artık bu konaklamalardan rahatsızız. Özel mülkiyetle ilgili sıkıntılar oluyor. Bitkilerle ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Her sene bitki daha da azalıyor. Bu hem bizim için hem de yaylacılar için zararlı olacak” şeklinde konuştu.