Türkiye kripto parasını üretiyor

Kendi kripto parasını üretecek olan Türkiye'nin bu parayı ne zaman ve nasıl kullanacağı merak ediliyor. Gelin, Türkiye'nin kripto para çalışmalarına adım adım bakalım.

Türkiye kripto parasını üretiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çin, Rusya, Kanada, İsviçre, Türkiye... Devletler kripto paralara yöneliyor.

Dijital para birimlerinde her gün yeni rekorlar kırılıyor. Elektrikli araç üreticisi Tesla, toplam 1,5 milyar dolarlık Bitcoin aldığını açıklamıştı. Haberden sonra Bitcoin yüzde 8'den fazla yükselişle 41 bin dolar civarına ulaştı. Hatta şirket bir sonraki aşamada, araç satışlarında da Bitcoin kabul etmeye başlayacak.

Bitcoindeki değer artışının hızlanmasıyla beraber Türkiye’de ve dünyada bu yatırım türüne ilgi artıyor. Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, geçen yıl dijital para çalışmasını başlatacaklarını duyurdu. Hatta proje için uzmanlar işe alındı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan program, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da onaylandı. TÜBİTAK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası projeyi yönetecek iki kurum olacak.

Peki, Türkiye'nin kripto para gündeminde ne var, çalışmalar ne aşamada? Selçuk Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Haldun Soydal ile bu sorulara yanıt arayacağız.

Son dönemlerde savunma sanayii Türkiye’nin önemli ölçüde yol kat ettiğini görüyoruz. Zamanın ruhu bu. Türkiye buradaki trendi, fırsatı kaçıramaz. Bunun için önemli ölçüde yapılan yatırımlar var. TÜBİTAK’ın bunun için önemli çalışmaları var, buna yönelik yazılımcılar yetiştiriliyor. Bunlar son derece önemli.

Merkez Bankası, dijital cüzdan ve transfer işlemlerini blockchain teknolojisi ile gerçekleştirecek. Böylelikle dijital paralar ile yapılan işlemlerin kayıt altına alınması hedefleniyor. Ticaret Bakanlığı da el attı. Bunun için yazılımcılar işe alındı. Şu an üzerinde çalışılıyor. Çalışmalar test aşamasında, ikinci çeyrekte de pilot uygulamalara geçileceği biliniyor. Yerli kripto paranın isminin ne olacağı da henüz ismi de belli değil. Turkcoin mi olur, bilemiyoruz. 2021’in sonuna doğru testler başarılı olursa, 2022, 2023 gibi Türkiye’nin de kendi ürettiği dijital paranın kullanıma çıkacağını söyleyebiliriz."