TÜRKONFED bölge toplantısı Elazığ'da

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Hollanda Büyükelçiliği desteği ile bir proje başlattı.

TÜRKONFED bölge toplantısı Elazığ'da
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde girişimciler için kurumsal sosyal sorumluluk projesi kapsamdaki ilk eğitim toplantısı Elazığ’da yapıldı. 
 
FIRATSİFED ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, ELSİAD Başkanı Mustafa Gökçe, FIRATSİFED Yönetim Kurulu Başkanı ve iş adamları katıldı. Programın açılışında konuşan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, “Dünyada artık devletlerin, ülkelerin, hükümetlerin kaynakları petrolle, yer altı kaynaklarıyla ölçülmüyor. Artık bu uğurda girişimcilik kriterleri ve girişimciliklerin çoklukları dikkate alınıyor. Dolayısıyla bizim istediğimiz kadar yer altı madenimiz olsun, istediğimiz kadar petrolümüz olsun ama bunlar için en önemlisi dünyada artık girişimcilik değerleriyle ilgili ölçüm başladı. Ne kadar girişimciniz var diyorlar. Kaç girişimciniz var, ne kadar üretim yapıyorlar, bunların eğitimleri nedir diye ölçü artık o civarda gidiyor. Dolayısıyla dünyanın gelişmiş ülkelerindeki ekonomi yönetimlerinin birinci hedefi olan ekosistemin etkin çalıştırılması başlı başına bir olgu oluştu. Başta Amerika olmak üzere dünyanın gelişmiş ekonomileri girişimci sayılarını arttırmaya yönelik yoğun çalışmalar yapıyorlar. Yarattıkları kuluçka merkezlerine, girişimci transferine büyük önem veriyorlar. Buna da en güzel örnek ABD’de yer alan silikon vadisi. Yine bunlardan bir tanesi olan iş geliştirme merkezleri.
 
Amerika’da 12 bin kuluçka merkezi var. Türkiye’de bu sayı yani iş geliştirme merkezlerinin sayısı 16. Bu iş geliştirme merkezleri özelleştirmeden doğan ve işsiz kalan kişilerin burada iş kurmalarını, iş öğrenip girişimci olmalarını ve hayata atılmalarını sağlayan bir iş geliştirme merkezi. Sistem şu; diyor ki siz bir iş geliştirme merkezi kurun, ben bunun tadilat bedelini ve ortak giderlerini karşılayacağım. 18 ay personelin giderlerini ben karşılayacağım. Ama 18 ay sonra siz ayakta kalacaksınız. Sistem bir girişimci eğer kafasında bir iş planı varsa, bu iş planını gelip iş geliştirme merkezlerinde hayata geçirmesi. Burada iş geliştirme merkezindeki yetkililer bunlara eğitim veriyorlar, ayakta durmalarını öğretiyorlar, ticareti öğretiyorlar: Bunları da o ilin üniversitesi ile ortak yapıyorlar. Üniversitelerden de hocalar geliyor burada girişimci arkadaşlarımıza ders veriyorlar. Düşünün ki Amerika’da 12 bin olan bu iş geliştirme merkezleri Türkiye’de 16. Girişimcilik sayısında maalesef çok gerideyiz. Özellikle kadın girişimci konusunda müthiş gerideyiz. Bunu hiç anlatmama gerek yok" dedi. 
 
Öncelikle kendilerinin girişimci bulmaları gerektiğini dile getiren Onatça, "Girişimci sayılarını arttırmamız lazım. Ne kadar çok girişimcimiz olursa, ne kadar başarılı girişimcimiz olursa bizim 2023 vizyonu diye adlandırdığımız ama şuanda maalesef yakalayamayacağımız vizyonları yakalamamız daha kolay olur düşüncesindeyim. Tabi Türkiye girişimcilerin değerini anlayan ülkelerden biridir. Son yıllarda girişimciliği özendirme çerçevesinde birçok kurum çaba gösteriyor. Başta KOSGEB, İş-Kur, yerel yönetimler kurslar açıyorlar ve bu kurslarda girişimci yetiştiriyoruz diyorlar. Ama aslında bu yetiştirdiğimiz arkadaşların şuanda durumları ne? Kaç tanesi iş yapıyor? Gerçekten bunlar gelip kursu aldıktan sonra bunlar girişimci olabildiler mi? Böyle bir imkanları var mı? Girişimci olma sadece teorik bilgilerle olmuyor. Dolayısıyla biz bütün bunları sadece sözde değil, sonuç olarak da onları takip etmemiz lazım. Bir konuya dikkat çekmek istiyorum, KOSGEB kanalıyla son 4 yılda 250 bin kişiye girişimcilik eğitimi verilmiş. Peki bu 250 bin kişiden kaçı kendi işini kurma başarısı yakalamış, sadece 15 bin. Yani yüzde 10 bir gerçekleşme dahi sağlanamamış. O zaman bir yerlerde hata var. Eğitimler için harcanan kaynak, zaman, enerji az değil. Demek ki girişimci sayımızın artması için eğitim vermek, hibe vermek, kredi vermek yeterli değil.
 
Girişimciliği gelişimi için ülkede yatırım ortamının geliştirilmesi gerekiyor. TÜRKONFED yıllardır yatırım ortamındaki sıkıntılara dikkat çekiyor, sorunları tespit edip hazırladığı raporları kamuoyu ve yetkililer ile paylaşıyor" diye konuştu.