Uzmanlardan gribal enfeksiyon uyarısı

Kış mevsiminin gelmesiyle beraber soğuk havalarla birlikte hava kirliliğine arttığını belirten Göğüs Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Gencer, soğuk ve hava kirliliğinin fazla olduğu zamanlarda akciğer ve kalp hastalarının dışarıya fazla çıkmaması gerektiğini söyledi.  

Uzmanlardan gribal enfeksiyon uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Medical Park Elazığ Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Gencer, kış mevsiminin gelmesiyle beraber artan rahatsızlıklar hakkında bilgi verdi. Havaların biraz serin gittiğini ve bu nedenle bir kısım salgın hastalıkların fazlasıyla göründüğünü vurgulayan Gencer, “Özellikle gribal bir kısım enfeksiyonlar çok fazla karşımıza çıkıyor. Bazı yıllarda ağır grip salgınlarını daha çok görüyoruz. Bu senede hastalarımız üzerinde görmüş olduğum çok ağır bir gribal salgın var, Gençlerimizde bile çok ağır bir şekilde seyrediyor. Bu açıdan vatandaşlarımızın dikkatli olması önemli. Ama özellikle yaşlı hastalarımızın, kalp hastalığı olanlar, koah, akciğer, şeker, böbrek ve kanser hastalarının bu soğuk kış günlerinde çok daha dikkatli olmaları gerekiyor. Çünkü bu tür hastaların yakalanacakları grip nedeniyle yatağa, yoğun bakıma düşmeleri ve hatta o tür hastalarda gribin veya bu tür enfeksiyonların daha öldürücü olabilmesi mümkün. Bu nedenle hastalarımızın dikkatli olması önemlidir” dedi. 

Hastalıklara karşı alınması gereken tedbirlerden bahseden Gencer, “Beslenme ve dinlenme dengesi çok önemlidir. Uykuya dikkat etmesi, düzenli olarak dinlenmesi, düzenli beslenmesi, bol miktarda sebze meyve yemeye ağırlık vermesi gerekiyor. Yine soğuk havalardan mümkün olduğu kadar kaçınması ve soğuk sıcak dengesine dikkat etmeleri önemlidir” diye konuştu.

“ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ”
Hava kirliliğinden dolayı vatandaşların dikkat etmesi gerektiği dikkat çeken Gencer, şunları kaydetti: 
“Ayrıca kış olması nedeniyle Elazığ’da hava kirliliği de fazla. Soğuk günlerde ve havanın kirli olduğu zamanlarda özellikle akciğer ve kalp hastalarının çok dışarıya çıkmamaları da önemli. Onun ötesinde belli kronik hastalığı olan hastalarımızın öksürük, balgam ateşlenme gibi enfeksiyon bulguları baş gösterdiğinde çok geç kalmadan mutlaka bir doktora başvurmaları, erken dönemde tedbir alınması ve tedavi edilebilmesi açısından önemlidir.” 
  
“ÖKSÜRÜK ŞURUPLARI BAZI DURUMLARDA YARAR YERİNE ZARAR SAĞLIYOR”
Öksürük şuruplarının genelde yanlış kullanıldığını aktaran Gencer, şu ifadelerde bulundu: 
“Öksürük şurupları ve üzerinde de öksürük şurupları yazdığı için ve öksürükte çok rahatsız edici bir semptom olduğundan vatandaşlarımız haklı olarak öksürünce öksürük kesici kullanıyor. Aslında bu çok doğru bir yaklaşım değil. Biz çok mecbur kalmadıkça öksürük şuruplarını çok tercih etmiyoruz. Çünkü her hastaya öksürük kesici vermek doğru değil. Özellikle astım ve alerji hastaların bazen öksürük kesici ilaçlar, şuruplar ve bir kısım akciğerin başka hastalıkları bulunan özellikle bol bağlam çıkartan hastalarda öksürük kesici ilaçların aslında fayda yerine zarar getirir. O nedenle hastalar kendi kafalarına göre değil hekim önerisiyle ancak öksürük ilacı kullanmalarını daha doğru olduğunu düşüyorum.”