Veremle Savaş Haftası
Erzincan İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Hirik 7-13 Ocak Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı.
Erzincan İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Hirik 7-13 Ocak Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı.
İl Sağlık Müdürü Yrd.Doç.Dr. Erkan Hirik açıklamasında: “ Hava yoluyla bulaşan ve akciğerler başta olmak üzere tüm organları tutabilen verem (tüberküloz) hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı toplumun bütün kesimlerinin dikkatinin çekilmesi amacıyla Ülkemizde 1947’den bu yana her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan hafta (bu yıl 07-13 Ocak 2018 tarihleri arası) “Verem Eğitim ve Propaganda Haftası” olarak kutlanmaktadır.
Verem (tüberküloz) hastalığı halen dünya genelinde önemli bir sağlık problemidir. Dünya nüfusunun dörtte biri tüberküloz mikrobu ile enfektedir ve bunların %10’unun hayatlarının bir döneminde verem hastalığı geçirebileceği öngörülmektedir. “Küresel Tüberküloz 2017 Raporu”na göre 2016 yılı boyunca dünyada 10,4 milyon yeni hasta ortaya çıkmıştır.
Türkiye’de ise tüberküloz hastalığının tahmini yeni vaka görülme hızı yüzbinde 18 iken hastalığın görülme sıklığı her yıl yaklaşık %5-7 oranında azalmaktadır. 2005 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz hasta sayısı 20.535 iken, 2016 yılında 12.417’ye düşmüştür.
Ülkemizde verem hastalığının koruyucu önlemleri, teşhis ve tedavisi sağlık kuruluşlarımızda ücretsiz olarak verilmektedir. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara ulaştırılmaktadır.
Müdürlüğümüze bağlı tüberküloz birimimizce 2017 yılında 21 yeni hasta saptanmış, 71 verem hastasına tedavi verilmiştir.
Hastalığın etkeni olan Mycobacterium Tuberculosis kültürde 2-6 haftada üreyen ve oksijenli ortamda yaşayan bir basildir. Tedavi edilmeyen bir verem hastası yılda en az 10-15 kişiye hava yoluyla bu mikrobu bulaştırabilir. Tedavi başarı oranı oldukça yüksektir (%83). Ancak tüberküloz tedavisinde ilaçlar eksik ya da düzensiz kullanılırsa iyileşmenin aksine hastalık daha da ilerler ve ilaçlara dirençli hale gelir. Bu duruma çoklu ilaca dirençli tüberküloz denir. Öte yandan hastayla aynı havayı paylaşan kişilere temaslı denir ve bu kişilerin hastalanmaması için koruyucu ilaç tedavisi verilmektedir.
Hastalıktan korunmak için ayrıca ulusal aşı takvimizde de yer alan BCG aşıcı 2. Ayını bitiren bebeklere Aile Sağlığı Merkezlerimizde uygulanmaktadır.Aşı zamanı geçilirse, tüberkülin deri testi (PPD) yapılarak 6 yaşa kadar yapılabilmektedir.
Dünyada bir ilk olarak ülkemizde psiko-sosyal ve mali kayıp yaşayan tüberküloz hastalarına destek olmak amacıyla 2017 yılında Bakanlığımızca proje hazırlanmış, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte çalışma yürütülmüştür. Bu çalışma kapsamında iki Bakanlık arasında protokol imzalanmış olup 2018 yılı Ocak ayından itibaren ekonomik ve sosyal kriterlere uyan, kesin tanı konulmuş tüberküloz hastalarına psikologlar ve sosyal çalışmacılar tarafından psiko-sosyal destek verilecektir. Ayrıca bu hastalarımıza hayatlarını kaliteli bir şekilde sürdürebilmeleri için nakdi yardım verilmeye başlanacaktır. Bu yardımlar hastalığın tedavisinin bitiminden 6 ay sonrasına kadar devam edecektir. Hastalar Bakanlığımıza bağlı verem savaş dispanserleri tarafından, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına bizzat dilekçe ile başvurmaları için yönlendirilecektir. Başvuruları incelenen ve yardıma uygun bulunan hastalara aylık nakdi yardımlar maaş kartı yolu ile verilecek ve yardımın devamı hastanın tedavisine uyum şartı ile olacaktır. Yakın zamanda ihtiyacı olan hastaların nasıl başvuru yapacağı ile ilgili duyurular her iki bakanlık aracılığı ile yapılacaktır” diye konuştu.