Yaş ile birlikte menisküs sorunlarına dikkat
Menisküs yaralanmalarının genellikle travma ve yaşlılıkla birlikte meydana gelebileceğini ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Necdet Işıklı, menisküs teşhisinin yapılmasının ardından hastanın yaşı, kilosu, menisküsteki yırtığın konumu ve şekline göre tedavi uygulandığını ifade etti.
Menisküs yaralanmalarının genellikle travma ve yaşlılıkla birlikte meydana gelebileceğini ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Necdet Işıklı, menisküs teşhisinin yapılmasının ardından hastanın yaşı, kilosu, menisküsteki yırtığın konumu ve şekline göre tedavi uygulandığını ifade etti.
Diyarbakır Özel Genesis Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Necdet Işıklı, insan vücudunun en karmaşık eklemlerinden biri menisküslere dikkat çekti. Travma ve yaşa bağlı olarak menisküslerde oluşabilecek rahatsızlıklara dikkat çeken Işıklı, tanı ve teşhis sürecinin ardından hastanın yaşı, kilosu, menisküsteki yırtığın konumu ve şekline göre tedavi uygulandığını ifade etti.
“Yükün eşit dağılmasını ve şok absorbe edici özelliği var”
Menisküslerin diz eklemi insan vücudunun en büyük aynı zamanda en karmaşık eklemi olduğuna dikkat çeken Işıklı, “Menisküsler diz ekleminde bulunan kıkırdağımsı yapılardır. İç ve dış menisküs olmak üzere iki adet menisküs bulunmaktadır. Diz eklemi uyluk kemiği alt ucu ile baldır kemiği üst ucu arasında yer almaktadır. Menisküsler eklemde her iki kemik kıkırdakları arasında yer alır ve ligamanlarla alt taraftaki baldır, eklem yüzeyine ve kapsüle tutunurlar, menisküsler yarım ay şeklinde yapılardır. Dizlerin birbirine yakın kısımda yer alana iç veya dış kesimde yer alan ise dış menisküs diye adlandırılır. Menisküsler yapısı itibarı ile diz ekleminde yükün eşit dağılmasını ve aynı zamanda şok absorbe edici özelliği sayesinde eklemde kireçlenme (artroz) ve kıkırdağın aşınmasına karşı koruyucudur” dedi.
“Özellikle sportif faaliyet sonrası gerçekleşir”
Menisküste oluşabilecek sorunlara dikkat çeken Işıklı, şunları kaydetti:
“Menisküs yaralanmaları, travmatik menisküs yaralanmaları, dejeneratif menisküs yaralanmaları, menisküs kistleri, menisküs yaralanmaları karşılaştığımız sorunlardan bazılarıdır. Bunlar akut travma yada yaşlanma ile zamanla dejenerasyon sonucu meydana gelebilir. Menisküs yaralanmaları parsiyel yada komleks olmasına düzlemine, yönüne lokalizasyonuna dejeneratif olmasına ve de şekline göre sınıflandırabiliriz. Menisküs yırtıkları sıklıkla dizde zorlanma, dönme, burkulma sonrası ve de özellikle sportif faaliyetler sırasında gerçekleşir. Menisküs yırtıkları çoğunlukla çapraz bağ lezyonları kıkırdak yaralanmaları ve kontüzyonlarla beraber görülür. Dejeneratif menisküs yırtıkları ise ileri yaşlarda ya da başka nedenlerle yıpranmaya bağlı olabildiği gibi basit bir hareketle olabilmektedir.”
Menisküsteki yırtığa ve yaşa göre tedavi
Menisküs yırtığı yada dejeneratif menisküs bulgularını sıralayan Işıklı, “Menisküs yırtığı veya dejeneratif menisküs bulguları arasında dizde ağrı, dizde şişlik, hareketlerde kısıtlılık, dizde takılma, atlama hissi, dizde kitlemeyi sayabiliriz. İyi bir fizik muayene ve anamnez ile büyük oranda menisküs tanısı konulabilir. Günümüzde en iyi tanı yöntemi manyetik rezonans görüntülemedir. Çekilen diz MR’de menisküs yırtığı tipi, yerleşimi ve derecesi hakkında bilgilenmek ile beraber ek olarak diz içindeki başka sorunlarda varsa tespit etme olanağı sağlar. Hastanın yaşı, kilosu, menisküsteki yırtığın konumu ve şekline göre nasıl bir tedavi yapılacağına karar verilir” diye konuştu.