Yerli aşı Turkovac'ın ilk sevkiyatı gerçekleştirildi

Acil kullanım onayı aldıktan sonra seri üretimine başlanılan yerli Korona virüs aşısı Turkovac'ın 150 bin dozluk ilk sevkiyatı Ankara'daki Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı Ve İlaç Deposu'na yapıldı.

Yerli aşı Turkovac'ın ilk sevkiyatı gerçekleştirildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Üretimi Şanlıurfa'da yapılan ilk yerli Korona virüs aşısı Turkovac'ın 150 bin dozluk ilk sevkiyatı Ankara'ya getirildi. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı Ve İlaç Deposu'nda muhafaza edilecek aşılar kalite testine sokulacak. Testin ardından aşı takip sistemine tanımlanacak olan aşıların karekod işlemleri de gerçekleştirildikten sonra ülke genelinde dağıtımına başlanılacak. 2-8 derece arası sıcaklıkta korunan Turkovac'ın bir flakonunda 5 doz aşı bulunuyor.

“BUNDAN SONRAKİ İŞİMİZ AŞILARI GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE DEPOLAMAK”

Aşı ile Önlenebilir Hatalıklar Dairesi Başkanlığında görevli Doktor Tarkan Mustafa Yamanoğlu, aşıların muhafaza edildiği depoda açıklamalarda bulundu.

TURKOVAC'IN BELİRLİ TESTLERDEN GEÇECEĞİNİ AÇIKLAYAN YAMANOĞLU ŞUNLARI DEDİ:

“Aşılar sevkiyat sonrasında depolarımıza ulaştı. Soğuk zincirde de takip edildi. Birkaç farklı yöntemle sıcaklığını takip ettik. Bizim bundan sonraki işimiz aşıları güvenli bir şekilde depolamak, kalite testlerinin bitmesini beklemek ve arada da aşı takip sistemine tanımlanması için karekod işlemlerini tamamlamak olacak. Bunun ardından da ürün güvenliğinden emin olduktan sonra aşıların illere sevkiyatı başlayacak.”

“ÜLKEMİZE GELEN TÜM AŞILAR AYRI AYRI ANALİZE SOKULUYOR”

Yurda girişi yapılan her aşının analiz edildiğini belirten Yamanoğlu, “Ülkemize gelen tüm aşılar ayrı ayrı analize sokuluyor. Soğuk zinciri uygun olsa bile, üreticilerin verdiği sertifikalar olsa bile ayrı ayrı analize sokulmaktadır. Tahminen önümüzdeki haftaya kadar dağıtımını gerçekleştirmeyi ümit emiyoruz. Talep dahilinde ihtiyaç oldukça, üretim kapasitenin uygunluğuna göre sevkiyatlar devam edecektir” ifadelerine yer verdi.

“BİR FLAKON İÇERİSİNDE 5 KİŞİLİK DOZ BULUNMAKTIR”

Turkovac hakkında bilgiler veren Yamanoğlu, “Klasik aşılarda olduğu gibi 2 - 8 derece arası bir sıcaklıkta saklanıyor. Bir flakon içerisinde 5 kişilik doz bulunmaktır. Bunlar da 10'lu paketler içerisinde yer almaktadır. Aşıların ana merkezdeki karantina süreçleri tamamlandıktan sonra 81 ile dağıtılacak şekilde planlanması yapılıyor” şeklinde konuştu.