Yerli ve milli elektrospin cihazıyla nanofiber üretiminde büyük ilerleme

Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, yerli elektrospin cihazıyla nanofiber üretimini başlatarak enerji depolama ve güneş pilleri alanında ilerleme sağlıyor.

Yerli ve milli elektrospin cihazıyla nanofiber üretiminde büyük ilerleme
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Prof. Dr. Yakuphanoğlu, enerjiden sağlığa birçok alanda kullanılan yeni bir cihaz geliştirdi. Yüksek elektrik alanında polimeri fibere dönüştürmekte kullanılan elektrospin cihazını, 3 yıllık Ar-Ge çalışması sonucunda yerli ve milli imkanlarla üretti. Bu cihaz, lityum iyon piller, boya duyarlı güneş pilleri ve süper kapasitörler gibi uygulama alanlarında kullanılmakta olup, enerji depolamaya yönelik fonksiyonel malzemeler üretiminde büyük katkı sağlıyor.

"CİHAZ YÜKSEK ELEKTRİK ALANINDA POLİMERİ FİBERE DÖNÜŞTÜRMEKTE KULLANILIR"

Fytronix Elektronik Teknolojileri CEO’su Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, cihaz hakkında şu bilgileri verdi: "Elektrospin cihazı, yüksek elektrik alanında polimeri fibere dönüştürmekte kullanılır. 3 yıllık Ar-Ge çalışması sonucunda tüm bileşenlerini yerli ve milli imkanlarla ürettik. Cihaz, 30 bin kV üreten bir jeneratöre sahip ve maksimum 40 kV'a kadar ayarlanabiliyor. 60 bin volt altında bir çözeltiye elektrik alanı uygulayarak bu çözeltiyi fibere dönüştürebiliyoruz."

Cihazın bileşenlerine değinen Prof. Dr. Yakuphanoğlu, "Şırınga pompası, çözeltiyi belli bir akış hızıyla püskürtmekte kullanılır. Yüksek gerilim kaynağı, 0 ile 30 bin volt arasında ayarlanabilir. Ayrıca nemi kontrol eden ve fiberi kaplama alanını artıran homojenizatör de cihazın önemli bileşenlerindendir" dedi.

"CİHAZ SAĞLIK ALANINDA DA KULLANILABİLİYOR"

Prof. Dr. Yakuphanoğlu, cihazın sağlık alanındaki kullanımına da dikkat çekerek, "Pil yapımında fiber üretmek ve pilin elektriksel gücünü kontrol etmek için kullanılabilir. Ayrıca ilaç taşınım sistemlerinde, özellikle beyin bariyerini geçen ilaçların geliştirilmesinde nanofiber üretimi sağlayabilir. Bu cihazla organik stentler de üretilebilir" şeklinde konuştu.